Zelfgemaakt wasmiddel: hoe begin je eraan?

|Voor jou getest

Je hebt vast al gehoord van doe-het-zelfworkshops. Die moedigen je aan om dingen zelf te maken in plaats van producten te kopen waarvan je niet altijd weet wat er precies in zit. Omdat dit meer en meer in zwang raakt voor onderhouds- en cosmeticaproducten, besloten we enkele tips te vragen aan Perrine, ook wel ‘Juffrouw EcoCheque’ genoemd.

 “Mijn partner en ik kopen in de biowinkel doorgaans de milieuvriendelijkere tegenhanger van de klassieke producten. Maar dit jaar hebben we besloten om een stapje verder te gaan en streven we naar een meer minimalistische levensstijl. Dat betekent uiteraard dat we alles wat overbodig is uit ons huis proberen te bannen. Met wat azijn, bicarbonaat, bruine zeep of Marseillezeep en enkele goed gekozen essentiële oliën kom je al een heel eind. Wasmiddelen vormen hierop geen uitzondering! 

Ik maakte enkele jaren geleden mijn eerste ‘eigen’ wasmiddel na een bezoek aan de zeepfabriek van Marius Fabre in Marseille, waar ik voor het eerst zeepvlokken kocht. Het werd eerlijk gezegd een fiasco … Ik denk dat ik bij die eerste poging meteen alle fouten heb gemaakt die je kunt maken. Zo goot ik het brouwsel meteen in een bus zonder alles goed te mengen. Met de gestolde vloeistof kon ik helemaal niks aanvangen. Ik moet wel toegeven dat ik geen informatie had gezocht voor ik eraan begon. Mijn eerste fout!”

Je hebt wellicht al begrepen dat Perrine na enkele mislukte pogingen een ideaal recept lijkt te hebben gevonden. Ze geeft het met plezier aan ons door!

Ingrediënten

150 gr Marseillezeep (die kun je met je ecocheques aankopen in winkels met het BioGarantie-label, zoals Färm)
1 kopje natriumbicarbonaat
1 kopje sodakristallen
½ glas wittewijnazijn
essentiële olie (lavandin, teatree, eucalyptus, citroen …) Opgelet! Voeg de olie toe aan elke dosis wasmiddel en niet aan de bus. Essentiële oliën verdampen snel. Voeg je ze meteen aan je wasmiddel toe, dan is de geur al verdwenen tegen de tijd dat je er een dopje van gebruikt. Oliën met het EU-Biolabel voor biologische landbouwproducten kun je ook met ecocheques kopen.

Bereiding

Stap 1 : 

Neem een kookpot, een spatel en een lege bus van minstens 2 liter van je oude wasmiddel. Jawel, hergebruiken is de boodschap!

Laat de zeepvlokken eerst smelten in een kookpot met 2 liter water. Breng daarvoor het water aan de kook, maar stop het koken zodra je de zeepvlokken toevoegt.

Stap 2 : 

Voeg het natriumbicarbonaat, de sodakristallen en de witte azijn toe en meng alles.

Tip: om een mooi uniform mengsel te krijgen, kun je een staafmixer gebruiken. Doe wel rustig aan, zodat er niet te veel schuim ontstaat.

Stap 3 : 

Giet het mengsel niet onmiddellijk in het uiteindelijke recipiënt. Naarmate het afkoelt, gaat het lichtjes stollen. Roer het mengsel daarom nu en dan om gedurende de twee uur die nodig is om af te koelen.

Stap 4 : 

Voeg enkele druppels essentiële olie toe aan elke dosis wasmiddel wanneer je wast. Voeg de olie niet toe aan de bus. Deze olie verleent het wasmiddel antibacteriële eigenschappen.

Tip: doe je veel aan sport, gebruik dan bij voorkeur teatree-olie. Deze essentiële olie verwijdert alle transpiratiegeurtjes efficiënter, omdat ze bacteriën doodt! De geur is wel minder aangenaam dan die van bijvoorbeeld lavendel of eucalyptus.

Begrepen? Aan de slag dan allemaal! We zijn nieuwsgierig naar jouw ervaringen. Deel ze dus zeker op onze sociale netwerken 😊

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen