Wasbare luiers: getest en goedgekeurd!

|Voor jou getest

Wasbare luiers bestaan al heel lang ... De ene vindt ze geweldig, de andere ronduit weerzinwekkend. Wat vaststaat, is dat ze ondertussen sterk geëvolueerd zijn. Ze zijn handiger, comfortabeler en ook beter voor de frêle babyhuid.  

Of je er nu mee dweept of niet, niemand kan ontkennen dat wasbare luiers enorme ecologische voordelen bieden. Je spaart er dus niet alleen je portemonnee, maar ook het milieu mee! 

Wij spraken met Marjorie, de mama van Yola (6 jaar) en Max (4 jaar). Samen blikken we terug op haar ervaringen. 

“Ik heb twee dochters: Yola werd in 2014 geboren, Max in 2016. Na de geboorte van Yola gebruikten mijn partner en ik klassieke wegwerpluiers, naar het voorbeeld van onze ouders destijds.  

Zero waste in het dagelijkse leven

Nadien raakte ik geïnteresseerd in het zero waste-verhaal en wilde ik verantwoorder consumeren. We wonen op het platteland, en dus konden we gemakkelijk een compostbak plaatsen. Daarnaast gingen we stoffen doekjes gebruiken in plaats van keukenpapier en glazen potten in plaats van plastic doosjes. We besloten producten in bulk te kopen, onze eigen yoghurt te maken ... Allemaal kleine veranderingen in ons dagelijkse leven. We bevonden ons midden in die overgang toen Max in ons leven kwam.  

Op een dag, toen Max zo’n zes maanden oud was, zag ik hoe een van mijn vriendinnen wasbare luiers gebruikte voor haar baby ... en zij overtuigde me! Ik moest eerst bij anderen zien of het echt werkte voor ik zelf die stap durfde te zetten. Maar het zag er niet al te moeilijk uit, dus dat moest wel lukken! Alles wat je moet doen, is de luier in de wasmand gooien in plaats van in de vuilnisbak! 

Persoonlijk snapte ik niets van het hele T1, T2, T3 ...  
Ik nam gewoon een broekje en maakte er dan aan de binnenkant een luierstukje en doekje aan vast.  

Praktisch 

  • Broekjes: ik was ze samen met de kleding van mijn kinderen, behalve als ze vuil zijn. 
  • Luierstukjes: ik spoel ze uit onder water en wring er zo het merendeel van de pipi uit, daarna gooi ik ze in een emmer of waterafstotende zak naast de commode. Uiteindelijk was ik ze op 60 graden in de wasmachine om de bacteriën te doden. 
  • Doekjes: die zijn composteerbaar of mag je in het toilet gooien, wat ik ook doe.

Budget  

Je hebt zo’n twintigtal exemplaren nodig om voldoende te kunnen afwisselen. Dat is in het begin een grote investering. Maar omdat ik broekjes met drukknopen gekocht heb die meegroeien met de baby, bleek die investering uiteindelijk meer dan rendabel!  

 

Van geboorte tot zindelijkheid  

  • Wasbare luiers: tussen € 600 en € 800
  • Wegwerpluiers: minstens € 1500 

Mijn portemonnee én Moeder Natuur werden er blij van!  

 

De omgeving van de baby 

Uiteraard moet je ook rekening houden met je omgeving. Zo wilden de grootouders bijvoorbeeld geen wasbare luiers gebruiken, en daarom gebruikten zij gewone wegwerpluiers wanneer ze op Max pasten.  

Gelukkig was onze onthaalmoeder er wél voor te vinden! Omdat onze kinderen zo veel tijd bij haar zouden doorbrengen, moest ze uiteraard wel akkoord gaan. Anders was de investering nooit de moeite waard geweest! 

Conclusie 

Ik moet het toegeven: in het begin was mijn man er niet voor te vinden ... Maar uiteindelijk raakte hij er snel aan gewend! Eerst voelt het nog vreemd aan, maar al snel pik je die gewoonte op en kijk je niet meer achterom. Het is zo gemakkelijk! Bovendien sluit het aan op de waarden die we onze kinderen willen meegeven ...  

We zijn er dan ook van overtuigd dat, als er ooit een derde kindje komt, we van bij de geboorte wasbare luiers zullen gebruiken! Betekent dit dat we een leuk nieuwtje kunnen delen? Nee, nog niet, maar we denken erover na en zeggen zeker niet ‘nee’ … ” 

Bedankt voor jouw verhaal, Marjorie! En wat vind jij ervan? Ben je al fan, twijfel je nog of ben je er radicaal tegen? Laat het ons weten! 

Goed om te weten: wasbare luiers behoren tot de categorie ‘herbruikbare producten’ die je met ecocheques kunt betalen. Ze helpen je namelijk ecologischer te leven (en geld te besparen!). Dat betekent dat je je wasbare luiers gewoon met je ecocheques kunt aankopen. 

Sommige Belgische gemeentes keren een premie uit aan ouders die wasbare luiers gebruiken. Alles wat je daarvoor moet doen, is je aankoopbewijs voorleggen. Vraag meer info in het gemeentehuis

Wist je dat? Je kunt je Ticket EcoCheque ook online gebruiken. Wasbare luiers vind je onder andere op kleinspook.be, kissplanet.shop en sebio.be

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen