Maak je eigen vaatwaspoeder in drie minuten met drie ingrediënten
In een vorige tutorial legden we uit hoe je zelf waspoeder maakt. Vandaag is het de beurt aan vaatwaspoeder! Deze tutorial is zo eenvoudig dat we het zelf bijna niet geloven, maar het werkt! Het enige wat je nodig hebt, zijn drie ingrediënten en drie minuutjes tijd. Overstappen naar zero waste is vaak makkelijker dan het lijkt 😉
In de magische DIY-wereld is het niet moeilijk om een recept te vinden voor wat je wilt maken. Er staan er duizenden op het internet. Ook aan de ingrediënten geraak je best vlot (onderaan geven we je enkele adresjes). De moeilijkste stap is HET recept vinden dat een perfect resultaat oplevert.
Poeder of tabletten?
Eerst waren we van plan tabletten te maken. Maar Sylvie overtuigde ons om voor poeder te gaan, want dat is veel makkelijker te maken. Bovendien zagen we de extra stappen om vaatwastabletten te maken uiteindelijk niet echt zitten.
Maak je toch liever mooie tabletjes? Geen nood: onderaan vind je het recept van Gen, een andere Belgische zero-waste-ster.
We beginnen eraan: het eenvoudigste vaatwaspoederrecept ter wereld 👇
Foto : Sylvie Droulans - Zéro Carabistouille !
Wat heb je nodig?
Bereiding:
- Giet de sodakristallen, het natriumpercarbonaat en het citroenzuur in de kom.
- Meng
- Tadaam, klaar! Giet twee theelepels van deze mengeling in het vaatwasmiddelbakje voordat je de machine aanzet.
- Als je dat wilt, kun je ook enkele druppels essentiële olie van citroen of pepermunt toevoegen om de vaat nog meer te laten schitteren. Als bonus komt er straks een heerlijk frisse geur uit je machine wanneer je ze opent!
Opgelet! Watervrije soda is fijner dan gewone sodakristallen. Als je gewone sodakristallen gebruikt in plaats van watervrije soda, kun je straks een schuimfeestje houden in je keuken. Dat is ook een leuk idee, maar het is niet echt de bedoeling van dit recept. Een andere keer, misschien? 😉
Nog belangrijker: verwar watervrije soda niet met bijtende soda. Dat laatste heet ook wel 'natriumhydroxide' en is erg giftig en gevaarlijk.
Om geen enkel risico te nemen en jou wat tijd te besparen (zodat je geen hele zaterdag receptjes moet testen tot je een behoorlijk resultaat krijgt), hebben we de Belgische zero-waste-expert Sylvie Droulans om haar favoriete recept gevraagd. Ze koos voor ons het efficiëntste van alle recepten die ze heeft geprobeerd. Sylvie heeft al twee boeken geschreven in het Frans: 'Le zéro déchet sans complexes' en 'Zéro déchet: guide pratique pour toute la maison'. Daarnaast is ze spreekster en geeft ze regelmatig handige tips in haar blog Zéro Carabistouille!
Liever tabletten? Dan heb je één extra ingrediënt nodig! 👇
Foto : Didier Vandenbosch
Wat heb je nodig?
Bereiding:
- Meng het citroenzuur, de watervrije soda (in fijn poeder), het natriumpercarbonaat en het natriumbicarbonaat in de kom.
- Voeg eventueel enkele druppels essentiële citroenolie toe en verdeel het poeder over de uitsparingen van de ijsblokjesvorm.
- Vernevel met een plantenspuit wat water over de tabletten en zet de vorm een nacht in de diepvriezer.
Dit tablettenrecept hebben we gekregen van Gen van 'Ateliers de Gen'. Deze zero-wastespecialiste organiseert workshops en heeft een blog vol tips, recepten en advies over het onderwerp: www.lilycraftblog.com.
En het glansspoelmiddel?
Dat heb je niet nodig. Yes! Nog meer bespaard!
Wel kun je om de vijf of zes vaatwasbeurten wat alcoholazijn in het bakje voor glansspoelmiddel gieten. Dat ontkalkt je machine en laat de vaat glanzen.
Waar vind je deze ingrediënten?
Bij tal van onze partners, natuurlijk! Ga dus eens langs bij Sequoia, Bio-Planet of Natural Corner, want daar kun je met Ticket EcoCheque betalen.
Heb je de smaak van zero waste te pakken? Naast de keuken is ook de badkamer een ideaal speelterrein om te besparen én het milieu een handje te helpen! In een vorige blogpost legden we uit hoe je bijvoorbeeld zelf tandpasta of deodorant maakt.
Wordt je vaatwasser een dagje ouder? Kies gerust voor een model dat minder verbruikt en dus beter is voor de planeet! 🌍 In dit artikel lees je alles wat je moet weten over energielabels.
Experimenteer je graag met zero waste? Toon ons hoe jij meewerkt aan een wereld zonder afval via onze Facebookpagina of tag ons in een story op Instagram.
Vond je dit artikel leuk?
Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.