Een nieuw elektrolabel … Wat betekent dit voor het Ticket EcoCheque?

|News

De technologische evolutie stond de voorbije jaren allesbehalve stil, en daardoor is het aantal apparaten met een A+-label op de markt geëxplodeerd. Het resultaat: de letter A is alomtegenwoordig! Ze staat op talloze producten om de milieuscore aan te duiden en wordt vaak gevolgd door een reeks plustekens. A+, A++, A+++, ... Na een tijdje kunnen al die plustekens verwarrend worden.

Stel je voor dat je in 2026 aan de verkoper in de elektrowinkel moet vragen waar de koelkasten met A++++++-label staan ... Alle gekheid op een stokje: het is dus duidelijk dat het energielabel dringend moest worden herzien om nuttig te blijven als maatstaf voor consumenten die energiezuinige producten willen kopen.

Hoe ziet het nieuwe energielabel eruit? Kun je nog steeds huishoudelektro kopen met ecocheques? In dit artikel lees je er alles over.

Op weg naar eenvoud en efficiëntie

Vanaf vandaag gaat de energieclassificatieschaal van de letter A tot G. Geen plustekens meer, dus.

Voor de letter A verandert er niets: deze blijft de absolute top wat energieprestaties betreft. Maar D is niet meer de laagste letter. Op de laagste plek staat nu de letter G, die staat voor de meest energieverslindende apparaten op de markt.

Op het label staat nu ook een QR-code met meer informatie over het product. Deze kun je gewoon scannen om een hele lijst met aanvullende gegevens te raadplegen. Het energielabel zelf bevat ook iets meer informatie, met name bij vaatwassers en wasmachines. Je ziet bijvoorbeeld de gemiddelde duur van het ecoprogramma, een geluidsclassificatie van A tot D, het verbruik per 100 wasbeurten en het waterverbruik.

Van koelkast tot diepvriezer

Vanaf maart is het nieuwe energielabel verplicht voor koelkasten, diepvriezers, wasmachines, vaatwassers, tv's, wijnkoelkasten en frisdrankautomaten.

De meeste andere apparaten, zoals droogkasten, boilers, verwarmingen, ovens, kookplaten, stofzuigers enz. volgen vanaf 2022.

Hoe lees ik dit label?

Energids heeft de twee energielabels met elkaar vergeleken om het nieuwe label te verduidelijken. Hieronder zie je ze.

Kort gezegd zijn de volgende elementen nieuw:

  • een QR-code die je kunt scannen voor meer informatie over het product;
  • een schaal van A tot G die de energieklasse van het product aanduidt;
  • het energieverbruik in het midden van het label;
  • verschillende pictogrammen met aanwijzingen over het product.

Maar ... wat betekent dit voor mijn ecocheques?

Als de Europese classificatie verandert, brengt dat onvermijdelijk veranderingen in de lijst van producten die je met ecocheques kunt kopen met zich mee. Geen paniek: huishoudelektro kun je nog steeds met ecocheques betalen. De Nationale Arbeidsraad heeft gewoon het nieuwe systeem op de bestaande lijst toegepast.

De volgende zaken kun je vanaf nu dus met ecocheques kopen:

  • alle wasmachines en droogkasten met klasse A;
  • vaatwassers met klasse A, B of C;
  • koelkasten en diepvriezers met klasse A, B, C of D;
  • tv's en beeldschermen met klasse A, B, C of D.

Goed om te weten 

Het is mogelijk (en zelfs waarschijnlijk) dat het nieuwe energielabel een andere of lagere score aangeeft dan het oude label. De energiescore van een recent aangekocht product kan dus verminderen of wijzigen. Dit betekent niet dat het apparaat plots minder goede energieprestaties zou halen. Bij het nieuwe label hoort gewoon een nieuwe berekeningswijze en classificatiemethode. Je hoeft het apparaat dus niet weg te gooien! Je kunt het gewoon zonder zorgen gebruiken 😉

Wist je dit? Om de milieu-impact van de productie van je tv te compenseren, moet je hem minstens acht jaar gebruiken. Vervang hem dus niet te snel!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen