Een ecologisch verantwoord huwelijk, het kan!

|Zoom

Mooie initiatieven worden altijd in de gaten gehouden bij Edenred, zeker als het om het milieu gaat. Dus wanneer een collega aankondigt dat haar huwelijk in landelijke stijl ook nog eens ecologisch verantwoord wordt, dan laten we die kans niet liggen!

We vertellen je graag hoe het eraan toeging en geven je met plezier enkele tips & tricks om ook aan onze planeet te denken op de mooiste dag van je leven.

We geven het woord aan onze bevallige Tracy (het gezicht achter de verzending van jullie mails). Veel leesplezier!

“Ik ben op 14 september 2019 in het huwelijksbootje gestapt en ik wou dat mijn huwelijk zo milieuvriendelijk mogelijk zou verlopen. Alles duurzaam geregeld krijgen in het dagelijks leven is al een uitdaging op zich, maar een 'groen' huwelijksfeest organiseren, dat is nog veel lastiger! Hoe konden we een honderdtal genodigden trakteren op een topfeest dat leuk, mooi, praktisch haalbaar, niet al te duur én milieuvriendelijk is?

Al te vaak denkt men bij een ecologisch huwelijk meteen aan 'gewoontjes', 'boho' of 'hippiestijl'. Soms is dat wel zo, maar dat hoeft het niet te zijn.
Ik vond het vooral belangrijk om een vrij traditioneel huwelijk te organiseren, met respect voor bepaalde ecologische waarden. De juiste leveranciers en partners kiezen, daar draaide alles om.

Ik ging dus eerst op zoek naar een traiteur die seizoengebonden menu's aanbiedt en uitsluitend met lokale producenten werkt. Afgezien van de ecologische aspecten van het feest was dit een mooie gelegenheid om onze gasten te laten kennismaken met lekkere streekgerechten.

Zodra de traiteur geregeld was, begon ik aan de decoratie. Ook hier kozen we voor 'lokaal' en 'seizoenproducten', bijvoorbeeld bij de keuze van de bloemen. Want een huwelijk zonder mooie bloemen, dat kan niet. Ik schakelde een bloemiste uit de streek in, die me wegwijs maakte in bloemstukken met lokale planten en bloemen van het seizoen. Groot was mijn verbazing toen ze me hopbloemen voorstelde! Maar ik moet toegeven dat het resultaat prachtig was.

Bij al onze keuzes opteerden we voor duurzame, biologisch afbreekbare, energiezuinige materialen. Ledverlichting bijvoorbeeld. Ook kozen we zoveel mogelijk voor hergebruik. Ja, ja, ik heb de maanden voor mijn huwelijk veel yoghurt gegeten (en doen eten) om de glazen potjes te kunnen hergebruiken!
Het merendeel van de decoratie heb ik bijeengezocht in kasten, op zolders en in tweedehandswinkeltjes. Een ander deel van de versiering werd gemaakt met houten pallets en wijnkistjes...

En voor de cadeautjes voor de gasten koos ik iets duurzaam en groen: kleine mooie vetplantjes.

Mijn eerste ideeën om iets speciaal te doen op de belangrijkste momenten van die dag , zoals het verlaten van het gemeentehuis, de intrede van de gehuwden of het begin van het huwelijksdiner, waren erg leuk maar niet echt milieuvriendelijk. Ballonnen loslaten? Leuk, maar erg vervuilend. Lantaarns oplaten? Sprookjesachtig, maar niet goed voor het milieu. Confetti bij het verlaten van het gemeentehuis? Een zacht en kleurrijk alternatief voor rijst, maar helemaal niet biologisch afbreekbaar. Uiteindelijk koos ik voor lavendel. Ik had op elke stoel een glazen buisje met lavendel gelegd, zodat de genodigden met de paarse bloemetjes konden gooien na de ceremonie.

Ook de verpakkingen waren van belang! Om plastic te vermijden, zette ik grote glazen potten gevuld met gearomatiseerd water op tafel. Niet alleen praktisch en ecologisch verantwoord, maar ook zeer decoratief. Vaatwerk heb ik natuurlijk gehuurd en voor de kinderen heb ik bekers en kartonnen rietjes voorzien. Uiteraard van karton met een FSC- & PEFC-label.

Om het papiergebruik nog meer te beperken, waren er geen ceremonieboekjes en schreven we het menu op een groot krijtbord – een beetje zoals op restaurant dus.

En hop, alweer een decoratief element erbij!

Ook voor het drukwerk zijn er mogelijkheden. Heel wat toekomstige gehuwden versturen hun uitnodiging via e-mail om de papierberg te verkleinen. Dat is een zeer mooi initiatief. Toch wou ik niet alles digitaal doen. Daarom kozen we voor een digitale “save the date” en verstuurden we de officiële uitnodigingen via de post.
Die uitnodigingen heb ik overigens zelf gemaakt, op gerecycleerd papier. Om minder papier te gebruiken, heb ik per familie maar één uitnodiging opgestuurd. Voor mijn bedankingen heb ik ook papier met een PEFC/FSC-label gebruikt.

Last but not least: we vonden het belangrijk om zo weinig mogelijk voedsel te verspillen. Net genoeg eten voorzien voor zoveel mensen, dat is geen sinecure! De gedachte dat er misschien te weinig zou zijn, was een echte kwelling. Goed overleggen met mijn traiteur was dan ook essentieel om overschotten binnen de perken te houden. We hebben beslist om de hapjes één voor één te serveren, om de warmte- en koudeketen niet te verbreken.

Zo konden we ook vermijden dat niet-geserveerde gerechten in de vuilnisbak zouden belanden. We kozen ook voor een dessertbuffet, zodat de gasten hun dessert konden eten wanneer ze daar zin in hadden. En voor de kleine honger aan het einde van de avond kozen we voor kaas en fijne vleeswaren. Zo sloegen we twee vliegen in één klap: de gasten konden zich bedienen als ze nog honger hadden. En de overschotten konden worden opgebruikt tijdens de brunch 's anderendaags, want de meeste gasten bleven overnachten.

Het dient gezegd: een huwelijk organiseren is allerminst kinderspel. Alles bedenken en organiseren neemt wel wat tijd in beslag, maar het resultaat is zo leuk! Alles welbeschouwd volstaan enkele kleine eenvoudige gebaren en de juiste keuzes om de ecologische impact van die grote dag te beperken. De bedoeling is niet om je keuzes te beperken. Neem gewoon je tijd, want zo wordt het makkelijker om voor meer ecologische alternatieven te kiezen.”

Zet jij binnenkort ook de grote stap?
Deel je ervaring zeker met ons!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen