6 tips voor duurzame mode
Onze toekomst moet duurzamer, en de modewereld staat centraal in die evolutie. Door de vele kritiek op de milieu-impact ziet de sector zich genoodzaakt om over te schakelen naar milieuvriendelijkere processen. Maar ook wij als consumenten spelen een cruciale rol. In dit artikel geven we je enkele handige tips om je kleerkast op een duurzame manier te vullen.
1. Verkies kwaliteit boven kwantiteit
‘Less is more’ was nog nooit zo toepasselijk. Fast fashion rukt wereldwijd op, maar toch kies je beter voor kwaliteitsvolle kledingstukken die gemaakt zijn om lang mee te gaan. Die zijn niet alleen beter voor het milieu, maar op lange termijn ook voor je portemonnee. Geef dus de voorkeur aan stukken die met zorg gemaakt zijn van duurzame materialen en die langer meegaan dan een seizoen of trend. Zo doorbreek je de cyclus van kopen en weggooien. Want door te investeren in kleding die de tand des tijds kan weerstaan, zorg jij er mee voor dat de berg textielafval aanzienlijk kleiner wordt.
We kunnen ook het verschil maken door ethische merken die transparant werken te steunen. Zulke merken spannen zich in om ethisch te handelen door bijvoorbeeld hun werknemers met respect te behandelen en ecologische grondstoffen te gebruiken. Door bewust te beslissen waar ons geld naartoe gaat, kunnen wij de mode-industrie in een milieubewustere richting sturen. Het hoeft je zelfs geen moeite te kosten: let gewoon op labels en certificeringen die erop wijzen dat een bedrijf ethisch werkt, zoals Fair Trade of GOTS (Global Organic Textile Standard). Zo weet je zeker dat je ecologisch verantwoorde producten koopt.
2. Ga voor milieuvriendelijke materialen
Ecologische materialen, zoals biokatoen, linnen, hennep of tencel, zijn cruciaal om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Voor de productie van traditioneel katoen zijn enorme hoeveelheden water en pesticiden nodig, voor biokatoenvezels veel minder. Biokatoen is dus niet alleen beter voor de planeet, maar ook zachter voor onze huid én comfortabeler.
Dankzij winkels zoals het Belgische MyComfort24 vind je steeds makkelijker merken die kleding van duurzame materialen maken. Deze webshop zet zich in voor een duurzamere textielindustrie door ondergoed, nachtkleding & beddengoed te verkopen van duurzame merken. De kers op de taart: deze eco-friendly artikelen kun je betalen met Edenred Eco! 😉
3. Herstel en recycleer
Heeft een kledingstuk zijn beste tijd gehad? Bekijk dan voordat je het weggooit of je het kunt (laten) herstellen. Met een beetje naaiwerk of een nieuwe ritssluiting gaat het misschien weer jarenlang mee! Kun je het kledingstuk echt niet meer gebruiken, recycleer het dan of geef het weg. Dat is beter dan het in de vuilbak gooien. Initiatieven zoals Think Twice en Les Petits Riens zijn er om je kleding een tweede leven te geven. Heb je er zelf een topstuk gespot? Denk er dan aan dat je je vondsten met Edenred Eco kunt betalen!
4. Koop tweedehands
Tweedehands kopen is een pijler van de duurzame economie. Je redt niet alleen kledingstukken van de afvalberg, maar je drukt ook jouw eigen stijl uit met unieke items voor weinig geld. In kringloopwinkels, op vlooienmarkten en op online verkoopplatforms zijn heel wat schatten te ontdekken die wachten op een nieuwe thuis. Door tweedehands te kopen, consumeer je bewust en zorg je er mee voor dat er minder vraag is naar nieuwe producten. Het Brusselse concept Nectar Bxl is een mooi voorbeeld: zowel in de winkel als in de webshop kun je door hun hele collectie unieke stukken en vintage pareltjes snuisteren. Ook hier kan je je laten gaan met Edenred Eco.
5. Draag zorg voor je kleding
De manier waarop we met kledingstukken omgaan heeft een niet te onderschatten impact op hun levensduur – én op het milieu. Het is bijvoorbeeld beter om kleren met koud water te wassen en ze aan de lijn te drogen in plaats van in de droogtrommel. Je verbruikt hierdoor minder energie én je kleren verslijten minder snel.
6. Huur of ruil kleding
Onze laatste tip: door kleding te huren voor speciale gelegenheden en door kledingstukken met je vriend(inn)en te ruilen, geef je je garderobe een update zonder het milieu onnodig te belasten. Zo zwengel je de circulaire economie aan, is er minder vraag naar nieuw geproduceerde artikelen en draag je bij aan het delen en hergebruiken van goederen.
Vond je dit artikel leuk?
Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.