Kies jij ook voor duurzame verpakkingen?

|Zoom

Dag na dag doen we er alles aan om de impact van ons consumptiegedrag op het milieu te beperken, en een belangrijk onderdeel daarvan zijn verpakkingen. Omdat we sinds jaar en dag wegwerpverpakkingen gewend zijn, is het helemaal niet zo eenvoudig om onze gewoonten te veranderen. Dus hoe doen we dat precies? Welke alternatieven bestaan er allemaal? In dit artikel gaan we uitgebreid in op al je vragen!

Waarom moeten we herbruikbare verpakkingen gebruiken en hoe?

Plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik leiden tot heel wat problemen voor Moeder Natuur, omdat ze een aanzienlijk deel uitmaken van de afvalhopen op stortplaatsen en in oceanen. Het Europese Parlement schat dat er jaarlijks tussen 4,8 en 12,7 miljoen ton plastic in de oceanen terechtkomt. Omdat het honderden jaren duurt tot dat afval volledig is afgebroken, blijven de oceanen vervuild en worden de dieren erin bedreigd.

Door te kiezen voor duurzame alternatieven kunnen we de plastic afvalberg aanzienlijk verkleinen. We geven je dan ook graag enkele tips om herbruikbare verpakkingen te gaan gebruiken.

  • Kies producten met minder verpakkingsmateriaal. Geef in de supermarkt de voorkeur aan producten waarvoor minder plastic werd gebruikt of die in bulk worden verkocht. Veel winkels bieden tegenwoordig verpakkingsvrije opties aan, zowel voor voeding als voor schoonmaakproducten en zelfs toiletartikelen.
  • Hergebruik potjes en dozen. Investeer in potten, dozen en bokalen van hoge kwaliteit die je steeds opnieuw kunt gebruiken. Voor voedingswaren kies je het best voor glas, zoals deze set kommen. Neem je zelf je lunch mee naar het werk? Gebruik dan herbruikbare verpakkingen, zoals deze herbruikbare opbergzakjes of een bentobox.
  • Kies voor wasbare alternatieven. In plaats van plastic folie of wegwerpzakjes kun je ook kiezen voor ‘food huggers’. Dat zijn siliconen deksels waarmee je etenswaren afdekt, zoals een halve citroen of komkommer. Nog een alternatief zijn stoffen afdekkapjes voor kommen zonder deksel of katoenen ‘food wraps’ met een laagje bijenwas. Die kun je tot wel 150 keer hergebruiken.

Door deze nieuwe gewoonten aan te leren, kunnen we allemaal ons steentje bijdragen om de vraag naar wegwerpverpakkingen te verminderen. En de kers op de taart? Al deze producten kun je gewoon met je ecocheques kopen! Ken jij nog andere manieren om etenswaren duurzaam te verpakken? Deel je tips met ons op Facebook of Instagram !

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen