Verwarming: Onze 10 tips om minder uit te geven

|Zoom

 

Hoewel het klimaat de afgelopen jaren onberekenbaar is geworden, blijft januari de strengste wintermaand in België. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de meeste Belgen bij hun thuiskomst de thermostaat meteen enkele graden hoger zetten, kwestie van de rukwinden en aanvriezende regen zo snel mogelijk te vergeten.

Volgens de VREG verbruikte in 2017 een gemiddeld Vlaams gezin op jaarbasis 13.851 kWh aardgas of het equivalent van 1302 liter stookolie. Als je weet dat een liter stookolie ruim 70 cent kost, hoeven we er geen tekeningetje bij te maken dat telkens wanneer je de thermostaat hoger zet, ook je factuur de hoogte inschiet!

Toch kun je heel eenvoudig flink wat geld besparen, zonder daarvoor al te diep in de buidel te tasten! De tips uit onze lijst die niet gratis zijn, kun je makkelijk kopen met je Ticket EcoCheque. Zo verlaag je tegelijk je factuur en je ecologische voetafdruk! Klaar om dit jaar minder uit te geven?

1. Ontlucht je radiatoren – Na een tijdje dringt er lucht binnen in je radiatoren, waardoor die dus meer zullen verbruiken dan normaal. Door geregeld je radiatoren te ontluchten verhoog je het rendement en vraag je minder van je verwarmingsketel, waardoor die bovendien een langer leven beschoren zal zijn.

 

2. Vul je voorraad pellets en hout aan – Heb je een hout- of pelletkachel? Gebruik je ecocheques om er biobrandstof mee te kopen. Bovendien brengt de kleur van die vlammen wat extra gezelligheid in huis!

 

3. Zet de verwarming niet in elke kamer even hoog – Met de thermostaten van vandaag kun je op voorhand de temperatuur in elke huiskamer instellen. Voor een optimaal gebruik, verwarm je kamer ’s nachts op 16° en programmeer de thermostaat zo dat de temperatuur in de vroege ochtend omhooggaat. Zo voorkom je dat je met klapperende tanden wakker wordt 😉

 

4. Hang dikke gordijnen op die goed isoleren – Het is geen geheim dat in een kamer de meeste warmte verloren gaat langs de ramen. Blijf gezellig in de warmte zitten: hang isolerende gordijnen voor je ramen en trek ze bij het vallen van de avond dicht om de kou buiten te sluiten.Heb je rolluiken? Sluit deze dan zeker ’s nachts. Zo beperk je warmteverlies nog extra!

 

5. Zet de thermostaat een tandje lager en kleed je dikker aan – Volgens Leefmilieu Brussel bespaar je bijna 7% op je energiefactuur als je de thermostaat amper 1° lager zet. De volgende keer dat je overweegt om de verwarming hoger te zetten, doe je er goed aan een dikke trui aan te trekken of je in een plaid van het europees Ecolabel te wikkelen.

 

6. Plaats thermostaatkranen – Thermostaatkranen vind je tegenwoordig in bijna elk huis. Ze houden de temperatuur constant door de watertoevoer te regelen. In je woonkamers zet je de kranen tussen 2,5 en 3 om 19° te halen, de ideale temperatuur. Als je er nog geen hebt: je kunt thermostaatkranen kopen met je ecocheques.

 

7. Monteer een tochtstrip onder aan je deuren – Net als gordijnen zijn tochtstrips die je aan de deur vastmaakt uitermate handig om je gang te isoleren, vooral als er veel wind staat. Weet je niet meteen of het bij je tocht? Zet onder aan de deur een kaars. Als de vlam regelmatig danst, heb je last van tocht!

 

8. Verlucht je kamers – Aarzel niet om in de winter elke dag je ramen een tiental minuten open te zetten. De frisse lucht verjaagt de vochtigheid, is makkelijker weer op te warmen en is veel zuiverder om in te ademen.

 

9. Plaats reflecterende panelen – Geen betere oplossing om je warmteverlies te beperken dan reflecterende panelen. Die panelen plaats je achter je radiatoren, zodat er minder warmte verloren gaat langs de buitenmuren en je dus op je verwarming kunt besparen.Of schilder je muren in een witte of beige kleur. Deze tinten weerkaatsen het zonlicht waardoor je jouw ruimtes kan verwarmen met de meest natuurlijke warmtebron die er is!

 

10. Schakel je verwarmingsketel uit als je op vakantie bent – De waakvlam van gasketels verbruikt voortdurend energie, waardoor je factuur onnodig kan oplopen. Let er dus op dat je de verwarmingsketel helemaal uitzet als je lang van huis bent.

Benieuwd hoe je je energiefactuur nog lager kunt krijgen?
Ontdek al onze handige tips voor je waterverwarming en elektriciteitsverbruik.

Geïnspireerd en bereid om je verwarming 1 graad Celsius lager te zetten dan normaal om ecologisch én economisch te besparen?
Doe dan mee aan onze #GoGreenAtHome-challenge van 25 februari tot 3 maart!

Veel succes!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen