Milieuvriendelijk en goedkoop terug naar school – 10 tips

|Voor jou getest

 

Terug naar school, sneller dan je denkt.
Ja, aan alle mooie liedjes komt een eind. De ene geniet nog altijd volop van zijn vakantie, terwijl de andere al bezig is met het nieuwe schooljaar. En de terugkeer naar de schoolbanken gaat ook altijd gepaard met een financiële inspanning.

Maar geen paniek: het gaat erom er vroeg aan te beginnen en de trucjes te kennen om geld te besparen. Toch mogen we niet zomaar wat doen of onze mooie principes overboord gooien. Vandaag moet de terugkeer naar school ook op een milieuvriendelijke manier gebeuren. We horen vaak dat milieuvriendelijke producten duur zijn ...

Toch kun je ook met enkele 'groene' gewoonten flink wat besparen.

Hier zijn onze tien tips!

1. Maak een keuze uit de lijst - Laten we hergebruiken wat we al hebben: dat is ons motto.
Dat is de eenvoudigste manier om te besparen. Bovendien is spullen opnieuw gebruiken goed voor het milieu. Het is absoluut niet nodig om elk jaar nieuw materiaal te kopen. Een gom, kleurpotloden, ringmappen en tabbladen: heel wat dingen kun je gemakkelijk hergebruiken. Even schoonmaken of bijwerken, en alles lijkt nieuw en klaar voor een nieuw schooljaar.

We sorteren met de kinderen om hen bewust te maken van de waarde van schoolartikelen. Ook leren we hen hoe belangrijk het is om goed voor hun spullen te zorgen.

2. Maak zelf zo veel mogelijk spullen - Van de turnzak tot de pennenzak of een 'jasje' voor boeken en schriften: heel veel dingen kun je zelf maken met kleren die je niet meer gebruikt. Om dat te bewijzen, zijn we zelf aan de slag gegaan ...

Ontdek hoe je een herbruikbare verpakking maakt met bijenwas!

3. Stel een lijst op van de dingen die je nodig hebt - Doorstreep op je lijst alles wat je al hebt en maak een nieuwe lijst. Zo koop je tijdens het shoppen alleen wat je echt nodig hebt!

4. Ga voor tweedehands - We denken er vaak niet aan, maar tweedehandsspullen kopen voor het nieuwe schooljaar is heel ecologisch en goedkoop.
Je vindt zowat al je schoolmateriaal tweedehands: jas, boekentas, pennenzak, kompas, rekenmachine, boeken enzovoort. De truc bestaat erin om er goed op tijd aan te beginnen. Hou ook je ecocheques bij de hand, want tweedehandsartikelen kun je betalen met Ticket EcoCheque!

Dat is pas een milieuvriendelijke terugkeer naar school ... Je geeft een tweede leven aan spullen, je hoeft niet af te rekenen met verpakkingen, je consumeert veel minder en je geeft minder geld uit!

5. Gebruik liever herlaadbare producten in plaats van wegwerpproducten - Laat die wegwerpproducten voortaan gewoon links liggen! Gebruik hervulbare balpennen, vulpennen, vulpotloden, fluomarkers ... Navullingen zijn namelijk vaak voordeliger dan nieuwe spullen. Bovendien zorgen we zo voor minder afval!

Wist je dat?
In het parlement van de Federatie Wallonië-Brussel werd een resolutie unaniem goedgekeurd die ervoor pleit om vanaf het schooljaar 2021 het gebruik van plastic wegwerpproducten te verbieden in de scholen van de federatie. Het gaat om bekers, plastic lepels, rietjes enzovoort. De federatie moedigt scholen ook aan om te stoppen met de verkoop van drankjes in plastic flesjes en om drinkfonteintjes te installeren. Met dit initiatief verkleinen we ook de plastic afvalberg. Volgens de Waalse krant L'Avenir zorgen we in de Europese Unie met z'n allen elk jaar voor 25 miljoen ton plastic afval. Slechts een kwart daarvan wordt gerecycleerd. De rest eindigt op een stortplaats, in een verbrandingsinstallatie of in het milieu. Een mooi initiatief dat de Vlaamse Overheid hopelijk snel op ideeën brengt.

Volgens schattingen komt elk jaar 20.000 ton plastic afval in de Noordzee terecht. Waarom wachten we eigenlijk tot 2021?

Laten we meteen beginnen!

6. Gebruik liever gerecyclede producten of producten met een ecolabel - We hebben het er regelmatig over in onze communicatie over Ticket EcoCheque: als je boodschappen doet, bieden labels altijd een milieuvriendelijke keuze.
Artikelen met FSC- of PEFC-label staan garant voor een duurzaam bosbeheer! Schrijfblokken, schriften, ringmappen, klepmappen, potloden ... heel wat schoolspullen hebben zo'n label. Kijk dus goed op de verpakking! Zie je een ecolabel? Dan mag je dat product betalen met ecocheques.

7. Koop producten in bulk of met zo weinig mogelijk verpakkingsmateriaal - Bij de terugkeer naar school moet je ook opnieuw denken aan brooddozen en tussendoortjes. We moeten het je wellicht niet vertellen: sapjes, plastic flessen, yoghurtpotjes, huishoudfolie, aluminiumfolie enzovoort zorgen voor heel wat afval en zijn dus schadelijk voor de planeet.

Toch bestaan er heel wat alternatieven!
Pak boterhammen niet in aluminiumfolie in, maar gebruik een stevige brooddoos! Er bestaan ook brooddozen met meerdere vakken, zoals de bentobox. Ideaal voor een gezonde en gevarieerde maaltijd!
Online beschikbaar bij Sebio of bij Nature & Découvertes met Ticket EcoCheque.
Huishoudfolie behoort tot het verleden, gebruik een bijenwasdoek.
Beschikbaar in de winkel of heel eenvoudig zelf te maken.

Weg met de sapjes of de plastic fles: gebruik liever een drinkfles!
Tip: een drinkfles kun je ook aankopen met je ecocheques!
En dat geldt niet alleen voor kinderen: dit materiaal is ook nuttig voor op kantoor of voor een picknick.

Wist je dat je je drinkfles ook kunt meenemen als je op reis gaat met het vliegtuig?
Zorg er wel voor dat ze helemaal leeg is natuurlijk. We hebben het voor je uitgetest – graag gedaan ;-)!

8. Maak tussendoortjes en brooddozen klaar op basis van seizoensproducten - We zullen het je echt niet kwalijk nemen als je kant-en-klare en al verpakte tussendoortjes koopt. Het probleem is dat de koekjes die in supermarkten worden verkocht, vaak al te veel verpakt zijn, veel kosten en enorm veel suiker bevatten.

In enkele minuten maak je alle tussendoortjes voor een hele week (cookies of iets anders) waar je kinderen van zullen smullen, die gezonder en minder duur zijn, minder calorieën bevatten en beter zijn voor het milieu! Profiteer ervan om die op zondag met het hele gezin te maken!

Sylvie, onze voedingskundige van FOOD, heeft ons een recept voor een tussendoortje bezorgd dat we tot op de letter hebben gevolgd! Het resultaat zie je in het filmpje.

Ook voor een broodje en andere meeneemmaaltijden bestaan er alternatieven.
Je verneemt er alles over in het filmpje!

9. Verplaats je milieubewust: ga liever te voet, met de fiets of met de step - Als je niet ver van school woont, is dit vast de meest milieuvriendelijke daad die je kunt stellen.
Laat je wagen aan de kant en neem het openbaar vervoer, de step of de fiets. Zo verklein je niet alleen je ecologische voetafdruk, je bespaart ook geld. Laten we een concreet voorbeeld nemen: als je op 10 kilometer van de school van je kinderen woont, dan stoot je ongeveer 840 kg CO2 per jaar uit, goed voor 1400 euro per jaar.

Je bespaart niet alleen geld, je doet ook nog aan lichaamsbeweging. Als jij of je kinderen nog geen fiets hebben, dan kun je er eentje kopen met je ecocheques.
Maar dat is niet alles! Wist je dat je alles voor je fiets ook kunt betalen met ecocheques, van je fietspomp tot je hangslot, je helm of het onderhoud van je stalen ros?

10. Men zegge het voort - Ben je overtuigd?
Geef je boodschap dan door aan anderen. Hoe meer mensen de terugkeer naar school ecologisch aanpakken, hoe groter de impact ervan zal zijn op ons milieu.

En je kinderen en kleinkinderen zullen jou er dankbaar voor zijn!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen