Minder plastic in de keuken, moet kunnen!
Na een tal gebakken broden, een uitgevoerde lenteschoonmaak en vele Netflix-series, waarom zou je niet eens de tijd nemen om plastic in je keuken te spotten? Plastic is overal verstopt, je zal verbaasd zijn. Lang leve de eco-uitdagingen!
Laten we uitzoeken hoe we ons plasticverbruik kunnen terugdringen zonder volledig afstand te doen van deze kostbare bondgenoot. 👇
De keuken, een plek waar we plastic verslinden
Snoeien in het aantal plastic flacons in je badkamer is een verdienstelijke poging. Onze focus ligt, jawel, op de keuken. Daar gaat veruit de grootste hoeveelheid plastic door onze handen. Misschien ben je al helemaal mee in het verhaal maar wij geven je toch graag enkele suggesties mee:
- Kies voor natuurlijke sponzen! Ook al lijkt het niet zo, de meeste schuursponzen en vaatdoeken bevatten wel degelijk petrochemische stoffen, zeg maar plastics. Er bestaan evenwel sponzen die vervaardigd zijn uit “natuurspons” en vaatdoeken van linnen, hennep of loofa. Je oude kleren een tweede leven geven? Recycleer ze tot tawashi-sponzen of vaatdoeken van bontgekleurde stroken stof. Makkelijk en ecologisch!
- Zin in een afhaalmaaltijd? Trek met je eigen schotel, bakje of kom naar je favoriete sushibar, Chinees, Libanees enz. In de meeste zaken zal je met de glimlach worden bediend. Ook je vaste slager, kaasboer, bakker enz. zal zonder morren je vershouddozen of herbruikbare zakjes vullen.
- Probeer zeker eens de ‘bee’s wraps’ uit om je etenswaren af te dekken of om een lunch in te pakken. Deze bijenwasdoeken zijn een duurzaam alternatief voorvershoudfolie of aluminium. Je kunt ze aankopen met Ticket EcoCheque, omdat het om een herbruikbaar product gaat dat de afvalberg verkleint. Of eventueel zelf maken. Bekijk alvast deze tutorial. 😉
- Gebruik poeder voor je vaatwasmachine, dat meestal in een papieren of kartonnen verpakking wordt verkocht. Anders kan je ook opteren voor een merk dat gebruikmaakt van een oplosbaar omhulsel. 😉 Is zelf vaatwaspoeder maken iets voor jou? Hou dan zeker onze website in het oog. Binnenkort lees je hier hoe het moet.
- Opteer ook zoveel mogelijk voor gerecycleerd plastic. Alle beetjes helpen natuurlijk, maar vergeet niet dat verpakkingen van gerecycleerd plastic in werkelijkheid meestal slechts 20% gerecycleerd plastic bevatten. Dat zou moeten veranderen met de nieuwe Europese verordening die bepaalt dat kunststof voorwerpen en verpakkingen die het label 'gerecycleerd plastic' dragen, minstens uit 25 % recyclageplastic moeten bestaan.
-
Kan het voor jou niet ver genoeg gaan? Laat je dan inspireren door onze reportage over Violette en Thibaut, die van (bijna) 'zero waste' een levensfilosofie hebben gemaakt.
Glas, je partner in crime
De meeste plastic verpakkingen en keukenspullen kunnen we vervangen door glas. Je hoeft ze echter niet meteen in de vuilnisbak te kieperen! Weggooien en nieuw kopen = ecologisch slecht bezig zijn. Als je echt aan nieuw keukengerei toe bent, kies dan voor glas. Over glas geen kwaad woord: het is budgetvriendelijk en veilig bij hoge temperaturen.
Verkies je toch plastic, lees dan aandachtig wat wel en wat niet mag. Het is bijvoorbeeld belangrijk om goed te kijken welke plastic bakjes je wel en niet in de microgolf kunt verwarmen.
Als je ondanks alles toch voor plastic kiest, omdat het superhandig (lees onbreekbaar en licht in de boekentas) is, ga dan vooral op zoek naar kwaliteitsartikelen met het CE-keurmerk.
Samen kunnen we écht het verschil maken. Elkaar motiveren is de boodschap. We zijn razendbenieuwd naar jouw tips en tricks om minder plastic te gebruiken. Post ze op Insta Story of op Facebook en tag Edenredbe.
Vond je dit artikel leuk?
Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.