Op bezoek bij een gezin dat van zero waste een levensfilosofie heeft gemaakt

|Op bezoek bij

Bij Violette, Thibaut en hun twee dochters Fleur en Fauve (4 en 2 jaar oud) worden er haast geen vuilnisbakken meer buitengezet! Het gezin vermijdt niet-composteerbaar restafval.

Terwijl de Belg gemiddeld ongeveer 171 kilo afval per jaar weggooit, gooien zij slechts ongeveer 30 kilo weg.
En dat is ook goed voor hun budget, want het gezinnetje geeft slechts iets meer dan €300 per maand uit aan voedsel, cosmetica en schoonmaakproducten, terwijl een 'normaal' gezin gemakkelijk twee keer zoveel uitgeeft.

“Een kind hebben verdubbelt het volume van de vuilnisbak."

Violet begon na de geboorte van haar eerste dochter aan haar zero waste-project: “Een kind hebben verdubbelt het volume van de vuilnisbak! Het eerste dat ik heb ingevoerd zijn wasbare luiers en stoffen doekjes en daarna roestvrijstalen flessen en snackdozen", zegt de jonge mama.

De buurtcrèche is gelukkig 'groen' en accepteert het systeem van stoffen luiers, anders zou het een beetje ingewikkeld zijn om dit te doen, vertrouwt ze ons toe.

De buurt doet mee

In hun buurt wordt de zero waste-praktijk bevorderd. Deze komt net van de grond.
Dit is het jongste project voor passieve woningen van de Brusselse organisatie Citydev. Naast de ecologische crèche op de hoek van de straat, is hun woning ecologisch ontworpen met onder andere een regenwaterrecuperatiesysteem, een collectieve compost, een enorme fietsenstalling die je vanaf de ingang verwelkomt (bij Violette gebeuren de verplaatsingen trouwens met de fiets en de bakfiets), en een warmterecuperatiesysteem 'dubbelstroom', waardoor ze in theorie tijdens het jaar nooit de verwarming hoeven aan te zetten.

"Ik besefte dat we dit allemaal niet nodig hebben."

Violette legt ook uit dat zero waste bij haar een minimalistische wending heeft genomen: "Op het gebied van onderhoud en cosmetica kopen we bijna niets meer. In het begin speelde ik de kleine professor en probeerde ik alle producten die we gebruikten te vervangen door ze zelf te maken: verschillende crèmes, schoonmaakmiddelen, zalf voor babybilletjes... Dat was ten tijde van mijn eerste dochter. En daarna besefte ik dat we dat allemaal niet meer nodig hadden!
Mijn tweede dochter wordt gewassen met water en Marseille-zeep. Geen shampoo voor haar. En ze heeft prachtig haar! Ik was mijn haar ook zelden, en als ik dat doe, gebruik ik rasoul, een soort klei." Allemaal erg goedkoop dus, ook wat de huishoudelijke schoonmaakmiddelen betreft, aangezien het gezin slechts drie of vier basiscomponenten gebruikt, die in bulk worden ingekocht (zuiveringszout, citroenzuur, sodakristallen, Marseille-zeep,...).

 

Aaah bulk... De hoeksteen van het ZW-systeem!

Volgens Violette is bulk heel moeilijk te vinden en toch is dat het belangrijkste wanneer je aan zero waste wilt doen. Maar het koppel heeft het geluk dat er in hun buurt een bulk- en biowinkel is aan het eind van de straat: "We eten biologisch en zoveel mogelijk lokaal en seizoensgebonden. We gaan naar de Leerlooiersmarkt die zich op de site van Be-Here in Tour & Taxi bevindt. "

Violette legt uit dat het budget ook wordt verlaagd omdat ze weinig vlees eten en dat ze ervoor zorgt om zo weinig mogelijk weg te gooien. Ze heeft enkele eenvoudige trucjes gevonden: "Als de bananen bijvoorbeeld te rijp zijn, maak ik er koekjes van door ze te pletten met havermout en ze vijf minuten in de oven te zetten. Zo klaar! Ze zijn heerlijk, mijn kinderen zijn er gek op!"

En een bokashi-compost!

Tot slot valt de compostbak trots op in de keuken: een 'bokashi-compost' die gebruikmaakt van een systeem op basis van micro-organismen en niet ruikt. Overal waar je kijkt, zie je potten: in kasten en lades, in alle maten en formaten. En op het aanrecht, een leuk idee: Violette is creatief en handig en maakt haar eigen keukenpapier van stukjes stof die ze in een metalen pot plaatst. Sinds kort deelt ze haar kennis over zero waste door 'luierworkshops' te organiseren.

Geeft je zin om er ook aan te beginnen, niet?
Vooral ook omdat Violette zegt dat als de dingen eenmaal zijn opgezet, het helemaal niet moeilijk is en het geen extra tijd vraagt! Mij geeft het alvast veel zin om meer bulkaankopen te doen en om stukken stof te gaan gebruiken als zakdoeken en keukenpapier.

Kortom, het loont zeker de moeite... zowel voor het milieu als voor mijn portemonnee!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen