In blijde verwachting? Maak ook je vuilnisbak blij!

|Lifestyle

Baby's zijn erg klein en schattig. De berg afval die ze met zich meebrengen, is dat allesbehalve. Om te voorkomen dat de vuilniszakken zich opstapelen én om onze planeet te sparen, geven we je hier enkele 'zero waste' tips voor tijdens en na de zwangerschap. Voor mama én baby 👇

Voor de baby 

Een natuurlijke zalf voor de billetjes

De billetjes van pasgeboren baby's zijn erg gevoelig voor irritatie. Daarvoor kun je wasbare katoenen doekjes gebruiken die in zalf gedrenkt zijn. Die zalf maak je makkelijk zelf (en je kunt ze ook gebruiken om kloofjes sneller te laten genezen). Dragen je ingrediënten een biolabel? Da's goed nieuws, want dan kun je in de meeste biowinkels én in je favoriete supermarkt met Ticket EcoCheque betalen! Zo ga je te werk:

  • Neem 100 ml kalkwater (te vinden bij de apotheek), 100 ml zoete amandelolie en een eetlepel bijenwas.
  • Neem twee kleine kookpotjes. Verwarm in het ene de olie en de bijenwas en in het andere het kalkwater.
  • Giet het olie-wasmengsel voorzichtig en zacht kloppend in het kalkwater.
  • Giet de zalf in een schone glazen pot.
Wasbare luiers en doekjes

Heb je al gehoord van wasbare luiers? Steeds meer ouders gebruiken ze, maar daarbij komt wel een beetje voorbereiding kijken … En dat is precies waarom we er een hele blogpost over hebben geschreven.

Wil je wasbare doekjes gebruiken? Hol naar de baby- of biowinkel, of kijk eerst of je thuis nog badhanddoeken hebt die een beetje versleten zijn. Gooi ze niet weg, maar knip ze in doekjes van 15 bij 15 cm.

Massagecrème

Om goed te groeien, heeft je baby veel liefdevol huidcontact nodig. Maak die momentjes nog mooier door je baby een echte professionele massage te geven! En bij een massage hoort idealiter een massageolie gemaakt van bio-ingrediënten. Die maak je makkelijk zelf: koop gedroogde goudsbloemen in de biowinkel of de drogisterij, doe ze in biologische olijfolie of zoete amandelolie en laat ze een maand lang trekken. Daarna moet je de olie alleen nog filteren en in een fles gieten. Urenlange zachtheid gegarandeerd!

Voor mama (en zelfs papa)

Wasbare, absorberende onderbroeken

De voorbije tijd hebben tal van merken hun eigen onderbroekjes met absorberend kruis op de markt gebracht. Deze onderbroeken kun je gewoon wassen en hergebruiken, zo vaak je maar wilt.

Ook tijdens de zwangerschap komen ze goed van pas: je menstrueert natuurlijk niet meer, maar in deze periode komen urine- en andere vloeistoflekjes wel vaker voor. En dat is zeker zo in de weken na de bevalling.

Zelfgemaakte crème tegen zwangerschapsstriemen

Idealiter smeer je vanaf het begin van de zwangerschap tot een jaar na de bevalling je buik en dijen dagelijks in met een antistriemencrème. Maak dus meteen een hele lading crème! Zo maak je je eigen 'antistriemencrème de la crème' met karitéboter: 

  • Neem 100 g karitéboter, 20 g macadamiaolie en 20 g aloë-veragel. Al deze ingrediënten kun je in bulk kopen in gespecialiseerde winkels. Daarnaast vind je ze in zo goed als elke biowinkel in glazen flessen.
  • Verbrokkel de karitéboter in een kom en mix tot ze een slagroomachtige textuur krijgt.
  • Giet er langzaam de macadamiaolie en daarna de aloë-veragel bij terwijl je het mengsel traag klopt.
  • Giet de crème in een schone pot (het liefst van glas). De crème is tot drie maanden houdbaar in de koelkast. Smeer je zo vaak in als je maar wilt!
Schelpen en cupjes van bijenwas

Wanneer je je baby in je armen hebt en de borst geeft, heb je misschien borstvoedingskussentjes nodig die kloofjes en irritatie verlichten. Wist je dat er twee 100% natuurlijke alternatieven bestaan? 'Schelpen' (ja, echte schelpen uit de zee) en cupjes van bijenwas die je over je tepels zet. Het verlichtende effect is nog sterker als je ze in de koelkast bewaart. Je vindt ze gemakkelijk in webshops met natuurlijke producten en in biowinkels.

Superconditioner voor je haar

Dacht je dat je na de geboorte nog tijd hebt om je haardos uitgebreid te ontwarren? Je haar kort knippen is zeker een oplossing. Maar als je geen afscheid kunt nemen van je lange haren, dan kun je best wel wat hulp gebruiken om ze in bedwang te houden. Wist je al dat er conditioners in vaste vorm bestaan? Zo heb je weer een plastic fles minder! Kijk bijvoorbeeld naar de producten van het Brusselse merk Habeebee.

Wil jij ook minder afval produceren? Deel je beste 'zero waste' tips voor ouders met ons via onze Facebookpagina of in een story op Instagram.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen