Gooi niet alle groente- en fruitresten weg!

|Zoom

Organisch afval neemt veel plaats in onze vuilnisbak. Maar dat hoeft niet altijd. Gebruik je afval ... en je creativiteit! Alleen al met schillen is er van alles mogelijk. We geven je de meest originele manieren om deze vaak verwaarloosde kostbare restjes te gebruiken.

Schillen gebruiken is ecologisch en economisch, kortom, 'ecolonomisch'! En de kers op de taart? Het is net daar dat de meeste vitaminen en mineralen verborgen zitten. Bekijk die schil dus met een andere bril. Hij dient om groeten en fruit te omhullen, maar ook om ons bord te vullen! 

We raden je eerst en vooral aan om schillen van biologisch gecertificeerde groenten en fruit te gebruiken, of ze nu op je bord of op je gezicht belanden. Zo vermijd je resten van pesticiden. En aarzel niet om ze overvloedig met water te spoelen.

Zorg tot slot voor een degelijke uitrusting. Een dunschiller en goede scherpe messen maken een wereld van ver-schil!

Op je bord

Gelei van meloenschillen

Wie had ooit gedacht dat je die kon hergebruiken? En toch! Schil een dunne laag van de buitenkant van de meloen en snijd die in stukken. Stoof de stukken schil vervolgens met suiker (gebruik evenveel gram suiker als schillen). Voeg de zeste van een citroen toe en laat twee uur lang garen op een zacht vuur.

Heerlijk op een toast bij het ontbijt of om je hartig-zoete kaas- en wijngerechten net dat tikkeltje extra te geven.

Gratin van aardappelschillen

Schil je aardappelen boven een ovenschoteltje. Voeg er een handvol geraspte kaas, een snuifje zout en wat peper uit de molen bij. Bak een tiental minuten in een goed voorverwarmde oven. Het resultaat? Een knapperig bijgerechtje waar kinderen dol op zijn! Maar dat niet alleen!

Deze schillen zitten ook boordevol vitamine B en calcium.

Olie gearomatiseerd met tomatenstengels

Van bieten- en wortelschillen maak je heel eenvoudig chips, zoals we in een vorig artikel uitlegden. Radijsblad tover je dan weer moeiteloos om in heerlijke pesto. En zo kun je bijna alle groenteresten hergebruiken, zelfs tomatenstengels. Die zijn zo aromatisch dat ze olijfolie meteen een originele en heerlijke toets geven.

Neem een niet al te sterke olijfolie en steek enkele stengels en kronen van goed gerijpte tomaten mee in de fles. Wacht een paar dagen en breng er vervolgens je vinaigrettes, pastasalades ... mee op smaak. Woweffect gegarandeerd!

Als huishoudelijk of cosmetisch product

Antirimpelmasker met courgette

Courgetteschillen hebben hydraterende en antioxiderende eigenschappen en werken daardoor uitstekend tegen rimpels. We schillen deze groente natuurlijk niet vaak, maar voor sommige bereidingen is het wel nodig. Zo kun je in een chocolademoelleux vruchtvlees van courgettes in plaats van boter gebruiken.

Mix de schillen met wat olijf- of jojobaolie (of nog beter: met wat aloë-veragel, want die is ook heel hydraterend) en voeg er een beetje bloem aan toe. Breng het mengsel vervolgens voor enkele minuten op je huid aan.

Aardappelen tegen wallen

In deze categorie hadden we ze niet verwacht! Toch spant de aardappel de kroon van de natuurlijke cosmetische producten. De mogelijkheden zijn haast eindeloos! We geven er twee.

  1. Plaats de schillen gedurende enkele minuten met de binnenzijde tegen de huid vlak onder je ogen. Hierdoor ontzwellen en verkleinen je wallen.
  2. De schillen in water opwarmen en met dat water vervolgens je haar spoelen, is naar het schijnt heel doeltreffend om het sneller te doen groeien.
Geurige mandarijn

Mandarijnschillen zijn erg geurig en hebben ook nog antibacteriële eigenschappen. Ze zijn het ideale ingrediënt om alle hoeken van het huis fris te laten ruiken.

Plaats bijvoorbeeld een stoffen zakje of plastic potje met mandarijnschillen in een hoekje van je koelkast. Ze nemen een deel van de geurtjes weg van kazen of van bedorven voedingswaren die je bent vergeten. Uiteraard gaat er niets boven een regelmatige opruimbeurt om verspilling te voorkomen.

Zin om een nieuw woord te leren? We hebben het zojuist gehad over 'fermenteerbare' producten. Dat zijn producten die micro-organismen kunnen verteren.

Goed nieuws: je kunt biologisch gecertificeerde fermenteerbare producten met ecocheques kopen in de meeste biowinkels, zoals Origino, Sequoia, Please Like Meal, färm en Natural Corner.

Heb je andere tips om groente- en fruitafval te gebruiken? Deel ze op onze Facebookpagina of als Insta Story (ook als je onze suggesties uitprobeert!)

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen