Zachte mobiliteit heeft de wind in de zeilen!

|Zoom

Stel je eens voor dat je midden in de zomer met je step langs een lange file van stilstaande auto's rijdt … Een fijn gevoel, toch?

Veel pendelaars zijn de voordelen van de zachte mobiliteit gaan inzien. Bijvoorbeeld: de verkoop van elektrische steps steeg in 2019 met 105% tot 478.000 stuks. Het is een perfect milieuvriendelijk transportmiddel dat je veel tijd bespaart. Laten we samen de verschillende mogelijkheden eens overlopen. Wedden dat jij binnenkort niet meer in de file staat?

Eerst en vooral een belangrijke waarschuwing: als je met meer dan 25 km/u rijdt, ben je verplicht een familiale verzekering af te sluiten. Zo ben je gedekt tegen schade aan anderen. We raden je ook aan een helm te dragen, en zeker als je een beginner bent.

De elektrische step 

De step is veruit de bekendste vorm van zachte mobiliteit, na de fiets natuurlijk. We kennen al de step uit onze kindertijd, die je voort moest duwen met je voeten. Dat was leuk, maar daarmee meerdere kilometers afleggen is geen lachertje. En toen verscheen step 2.0 ten tonele. Je moet geen inspanning meer leveren en legt er langere afstanden mee af. Het grootste voordeel? Je betaalt er slechts 300 tot 500 euro voor.  Hem volledig opladen kost maar een paar cent aan elektriciteit.

Je neemt het kleinood gewoon mee naar het kantoor, zodat je hem altijd in de gaten kunt houden. Hij kan ook gemakkelijk mee op het openbaar vervoer, als je beslist beide vervoerswijzen te combineren.

De hoverboard

Heb je de hoverboard  al getest? Je zet er gewoon je voeten op, leunt naar voren om vooruit te gaan, naar links of rechts om te draaien, en naar achteren om te remmen. Goed bedacht, toch? De hoverboard is populair onder jongeren. Ze kunnen er zich uren op amuseren. En toegegeven: het is ook heel leuk! 😊

Net als de elektrische step is het hoverboard compact en licht en werkt hij op een batterij die je oplaadt. Na 2 tot 3 uur laden, kun je er 25 km mee afleggen.  

Het hoverboard is iets goedkoper dan de elektrische step. Je betaalt er 250 tot 300 euro voor. 

De onewheel

De onewheel werkt volgens hetzelfde principe. Je leunt naar voren om vooruit te gaan en naar achteren om te remmen. Het enige verschil is dat de voeten hier achter elkaar staan, zoals op een skateboard. Het grote voordeel van de onewheel is het grote centrale wiel dat elk terrein aankan. Gras, aarde, grind, zand, sneeuw … Deze jongen is van niets bang! 

Helaas is hij niet alleen zwaar maar ook nogal prijzig. Je telt er zo'n 2000 euro voor neer.

De monowheel

Net als de andere zachte vervoerswijzen is ook deze perfect als je tijd wilt besparen. Geen files, geen parkeerplaats moeten zoeken, geen beperkingen. Hij kan tot 25 km/u rijden en is dus ideaal voor korte afstanden. Een afstand tot 20 km is geen enkel probleem. Wat is er zo speciaal aan? Hij is veel compacter. Je kunt hem dus gemakkelijk in een locker steken. 

Afhankelijk van het model betaal je er 800 tot 1200 euro voor.

De segway

De segway is iets groter. Je hebt hem in het buitenland vast wel al gezien bij groepjes toeristen. Hij bestaat uit een tweewielig platform en een lang handvat. Hij neemt veel meer plaats in dan de andere zachte vervoersmiddelen en weegt bijna 100 kg !  

Sommige modellen zijn meer voor in de stad en andere voor een gebruik offroad. Er zijn er die tot 20 km/u gaan. Bij andere is dat dan weer 30 km/u. Maar net als de monowheel en de onewheel is de segway niet goedkoop. Reken ongeveer 1500 euro.

Opgelet : Volgens HLN houdt Segway de productie van zijn bekende tweewieler voor bekeken. Maar geen paniek, de klantendienst is steeds bereikbaar voor oude modellen.

Uiteraard kun je ook altijd nog te voet, met het openbaar vervoer of met de fiets gaan. 

We beseffen dat niet iedereen de auto zomaar aan de kant kan laten staan. Om de overgang te vergemakkelijken kun je de auto voor lange afstanden combineren met zachte mobiliteit voor korte afstanden. En dat kan perfect met de monowheel, de step of het hoverboard, die gemakkelijk te vervoeren zijn. 

Heb je deze nieuwe vervoerswijzen al eens uitgeprobeerd? Laat ons op de sociale media weten wat je ervan vond!

Ontdek onze oplossing Edenred Mobility! Vaarwel dure parkeertickets, verzekeringen en onderhoudskosten! Met deze oplossing ruil je je bedrijfsauto gewoon in voor een mobiliteitskaart. Met deze kaart betaal je zachte vervoersmiddelen, een abonnement voor het openbaar vervoer, taxi's en zoveel meer!  

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen