Bewaar de pitten (en ook de rest)

|Food

België, kampioen van de voedselverspilling? Inderdaad, 345 kilo voedsel is jaarlijks verspild. Het goede nieuws? We kunnen allemaal samen in actie komen tegen voedselverspilling! Hoe? Door kleine gebaren te stellen. Aan initiatieven alvast geen gebrek. En de goede ideeën groeien als paddenstoelen uit de grond!

We geven een paar heerlijke, fijne tips om voedselresten als viskarkassen en ananasbladeren een nieuw leven te geven. En geloof ons, je hebt er alleen maar baat bij. We leggen uit waarom 👇

Kookvocht, een heus manusje-van-alles 🍲 🚰

Rijstwater voor je haar, aardappelwater tegen onkruid, eierwater voor de planten, pasta- en groentewater voor je sauzen ... Kortom, kookvocht zit vol verrassingen!

Wanneer groenten in water worden gekookt, komen veel van hun vitaminen en mineralen vrij. Het zou dus zonde zijn om deze uitstekende bron van voedingsstoffen te verspillen. Ideaal om het lichaam te remineraliseren! 

Schalen en botten zijn geen vergif 🦴 🐟

Tank een maximum aan calcium bij met visgraten, garnalenschalen of vleesbotten en geef je immuunsysteem een boost.

Kook beenderen van gevogelte en rood vlees een paar uur in water waar je een kruidentuiltje, knoflook, ui, peterselie of iets anders aan toevoegt. Verwen jezelf en laat je verbeelding de vrije loop! Een bouillon als deze is niet alleen lekker, het is ook een heuse cocktail van voedingsstoffen. Calcium, magnesium, fosfor ... Alles zit erin!

Ook visgraten en garnalenschalen zijn een echte smaakbom. Kook ze met de kruiden van je keuze en je krijgt een lekkere saus voor bij de vis, pasta of risotto. Wist je dat je ook de graten van kleine vissen (zoals sardines) kunt eten als je ze frituurt? Heerlijk!

Watermeloen als augurk 🍉

Hoe maak je lekkere pickles van watermeloenschil ? Zo ...

 • Verwijder eerst het groene vel op de watermeloenschil. Je behoudt dus enkel het witte gedeelte (zit er nog wat vruchtvlees aan, dan is dat mooi meegenomen).
 • Snij de schil vervolgens in stukjes van 1 tot 3 cm.
 • Kook 1 minuut in een steelpan: 50 cl wittewijnazijn, 20 g suiker, 3 anijssterren en 1 stuk gember van 5 cm.
 • Laat afkoelen en giet het mengsel daarna over de watermeloen. Zet de bokalen minstens 4 uur in de koelkast. Je kunt ze 7 tot 10 dagen bewaren in de koelkast.

 • Eet ze als een specerij. Zoals je augurken in een salade doet!

Oneindig ver en verder! 🍍

Er bestaan minstens twintig vruchten en groenten die je eindeloos opnieuw kunt laten groeien. Venkel, lente-uien, ananas, prei, avocado ... Om er maar een paar te noemen.

Voor dit artikel nemen we het voorbeeld van de ananas. Een ananasplant op zich is al geweldig! We kunnen je alleen maar aanraden om er thuis een te planten.

Zo ga je te werk: snij het bovenste deel van de vrucht af en bewaar enkel de bladeren. Verwijder de eerste paar blaadjes en leg het overgebleven deel in een bodempje water. Na enkele dagen verschijnen er kleine wortels en kun je alles in de grond stoppen. De oude bladeren zullen verdorren en er zullen nieuwe groeien! Als het warm genoeg is, zal er ook een kleine ananas groeien.

Builtjes tegen wallen 🌱

Wist je dat de builtjes van groene of kamillethee goed zijn tegen oogaandoeningen, kringen en wallen? Nu wel dus. Een simpele tip om je gebruikte theebuiltjes een tweede jeugd te geven.

Groene en kamillethee zijn goede ontstekingsremmers en helpen de ogen ontzwellen. Leg de afgekoelde builtjes een kwartiertje op de ogen. In een mum van tijd heb je reeënogen!

Pitten met pit ... 🍈

Pitten zijn ideaal om je favoriete gerechten extra smaak te geven. Nochtans eindigen ze vaak in de vuilnisemmer, terwijl ze veel beter verdienen.

 • Spoel de meloenpitten af onder water. Zo verwijder je al het vruchtvlees.

 • Laat ze lang genoeg drogen in de openlucht.

 • Als ze droog zijn, bak je ze een paar minuten in een pan op middelhoog vuur.

 • Kruid naar wens: zout, olijfolie, kurkuma, kaneel, paprika ...

 • Eet ze goudbruin als aperitief, in een granola of op een salade. Smakelijk!

Zelf ook tips en recepten om verspilling tegen te gaan? Deel je ideeën op onze Facebookpagina of in een Instagram-story.

Ontdek ook onze andere recepten tegen verspilling:

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

 • Dit artikel delen