Eierschalen ... op je bord! Wat?

|Lifestyle

We vergeten het vaak, maar eierschalen zijn een ongelooflijk rijke bron van calcium. Als je ze vermaalt en in je culinaire bereidingen verwerkt, trakteer je jezelf op een extra dosis van dit minerale zout, dat essentieel is voor gezonde botten. Natuurlijk kun je je eierschalen ook als decoratie bijhouden, want Pasen staat voor de deur!

Maar laten we het eerst nog even over dat gezondheidsvoordeel hebben. Eierschalen zitten boordevol calcium, het minerale zout dat het meest voorkomt in ons lichaam – ongeveer een kilogram bij een volwassene!

En slechts een halve eetlepel eierschaalpoeder komt overeen met ongeveer 90% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen. Natuurlijk raden we je aan om de schaal van bio-eieren te gebruiken.

In je yoghurt of smoothie ...

Voordat je eierschalen gebruikt, moet je de eieren enkele minuten koken om eventuele bacteriën te doden. Wanneer de eieren afgekoeld zijn, verwijder je de schalen en laat je deze twintig minuten lang op 150 °C drogen in de oven. Daarna vermaal je ze met behulp van een mixer. Bewaar het poeder in een schone pot en meng af en toe een halve eetlepel door je smoothie, soep, yoghurt ...

... of in een vinaigrette

Was de eierschalen, breek ze in wat grotere stukjes (zonder het witte membraan aan de binnenzijde te verwijderen) en doe ze in een pot of fles met azijn. Na iets meer dan een week zijn de eierschalen zo goed als verdwenen! Zeef de azijn om de restanten eruit te filteren en hup, je hebt azijn verrijkt met calcium. Een slim idee voor een extra gezonde vinaigrette!

Je kunt eierschalen ook gebruiken voor:

  • Gezichtsverzorging: meng een beetje eierschaalpoeder met een eigeel en breng deze pasta aan op je gezicht voor een stralende huid (en het is zo goed als gratis). Meng er een scheutje olie van zoete amandelen of een beetje aloë-veragel door en je hebt de ideale basis voor een zachte gezichtspeeling.
  • Schoonmaakproducten voor het huishouden: meng eierschalen en stukjes marseillezeep in water. Het resultaat: een krachtig schoonmaakmiddel. Eierschaalpoeder is ook geschikt als basis voor wasmiddel. Met wat citroensap en natriumbicarbonaat erbij wordt je wasgoed stralend wit!

Laat je creativiteit de vrije loop!

Je kunt je eierschalen ook versieren, want ze zijn een leuk canvas waarop je je creatief kunt uitleven. Laat je innerlijke kind dus gerust even spelen 😄

Vergeet niet de eieren vooraf te koken, want een hardgekookt ei is sterker. Wij probeerden enkele decoratiemethodes met natuurlijke elementen voor je uit. Hieronder sommen we drie originele ideeën voor je op:

  • Met droge bulkproducten. Strijk het ei in met eigeel. Rol het ei meteen daarna in koraallinzen, chiazaad of iets anders (voordat het eigeel opdroogt). Je kunt bijvoorbeeld ook patronen maken met pompoenpitten en amandelschilfers. Laat je inspireren in de biowinkel waar je je eieren koopt. In zo'n winkel vind je vaak talloze droge producten in bulk, en veel biowinkels aanvaarden Ticket EcoCheque.
  • Met blaadjes uit de tuin. Het enige wat je nodig hebt, is een huidskleurige nylonkous die je in stukken van 10 cm knipt. Je tuin of balkon (of een park in je buurt) ligt vol kleine schatten, zoals klimopbladeren, dennennaalden, bloemblaadjes ... Plak je vondsten op de eierschaal en 'bepleister' het geheel met nylon door het ei in de stof te doen. Zodra het nylon mooi strak staat, maak je een knoop achter het ei.
  • Met gegraveerde patronen. Ideaal tijdens een volledige lockdown! 😊 Het effect is mooi, vind je niet? Als je hierin slaagt, stuur ons dan zeker een foto!

Heb jij een originele manier bedacht om je eieren te versieren? Gebruik je zelf eierschalen in je voeding, cosmetica of huishouden? Deel je leukste ideeën of creaties in een Insta-story of op onze Facebookpagina.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen