6 eenvoudige en leuke tips om kinderen te winnen voor zero waste

|Zoom

De overgang naar zero waste is een aanzienlijke verandering, maar met de allerkleinsten kun je dit geleidelijk aanpakken. Zo wordt afvalvrij leven als gezin al snel een creatieve en leuke ervaring.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: onze impact op de planeet begint bij de kleinste dingen – bij ons thuis, in wat we elke dag doen en vooral laten. Een van de dingen die wij als volwassenen kunnen doen, is onze kinderen bewust maken van verspilling. En misschien steken we daar zelf ook nog iets van op.

Hieronder lees je zes tips om kinderen op een leuke manier aan te moedigen om afvalvrij te leven. Want iets goed doen voor onze planeet mag ook leuk zijn!

1. Haal samen een frisse neus 🍃

Wat is er natuurlijker dan ... de natuur? Een eenvoudige manier om je kinderen warm te maken voor een duurzamer leven, is ze zo vaak mogelijk mee naar buiten nemen.

Moedig hen aan om in de natuur te spelen en ze groeien vast op tot de beste ambassadeurs van hun planeet.

Al snel zullen ze met ogen zien waarom de natuur zo belangrijk is, en ontdekken hoe krachtig maar ook hoe kwetsbaar ze is.

Bovendien valt er buiten heel wat te beleven! Praat met hen zeker over de natuur en leer hen van jongs af aan alles wat je weet over bijvoorbeeld biodiversiteit.

2. Maak een lekkere zero waste lunch 🥪

Stel je een lunch samen voor je kind? Laat wegwerpproducten dan links liggen. Zo toon je dat het mogelijk is om ook buitenshuis te kiezen voor afvalvrij.

Er zijn alsmaar meer herbruikbare verpakkingen verkrijgbaar voor de boterhammen en snacks van je kinderen. 

Om je sandwiches op een milieuvriendelijke manier te verpakken, is een bee’s wrap dé oplossing! Dat is een doek die geïmpregneerd is met bijenwas. Je kunt er voedingswaren in bewaren, telkens opnieuw. Lees ons artikel over hoe je je eigen bee wraps kan maken.

3. Houd plastic buiten de deur 🧴

Voer een nieuwe regel in: geen plastic in huis! Maak er een spel van, een gezinsactiviteit.

Nultolerantie op dit vlak, dat is niet de bedoeling. Wel om de creativiteit van je kinderen aan te wakkeren en plastic waar mogelijk te vervangen.

 Je kunt bijvoorbeeld:

4. Laat je kinderen mee kiezen wat je koopt 🛒

Als je boodschappen doet, kun je herbruikbare bokalen of zakjes van thuis meenemen om in bulk te kopen. Maar je keuzes als consument gaan verder dan voeding alleen.

Telkens wanneer je iets moet kopen voor het gezin (kleren of andere zaken), betrek je kinderen daar dan bij door te praten over het duurzame en herbruikbare aspect van een aankoop.

Met je Ticket EcoCheque kun je veel ecologisch verantwoorde producten en artikelen kopen. Van biologische cosmetica tot duurzame kleding, aan keuze geen gebrek!

5. Leen boeken uit de bieb of koop ze tweedehands 📚

Als er één tijdloze activiteit is, dan is het lezen wel. De meeste kinderen zijn er dol op.

En er bestaat een ecologische en voordelige oplossing voor: lenen.

Neem je kind mee naar de bibliotheek om te ontdekken hoeveel leesmogelijkheden er zijn. Laat het zelf boeken kiezen die het leuk vindt. Daarnaast kun je in de bibliotheek vaak ook gezelschapsspelen lenen.

Een andere heel praktische en voordelige mogelijkheid: tweedehands. Op Pêle-Mêle Online betaal je tweedehands boeken gemakkelijk met ecocheques. Er is een ruime keuze aan lectuur voor jong en oud!

6. Maak eindeloos plezier 🤪

Leef je uit met de voorwerpen die je in huis vindt! Stroop de mouwen op en zet je handen aan het werk in het teken van zero waste.

 Enkele ideetjes:

  • knutselen met wc-rolletjes;
  • afwasbare kleurplaten maken;
  • een terrarium maken in een bokaal;
  • knutselen met elementen uit de natuur;
  • een herbarium maken;
  • verf maken met natuurlijke ingrediënten, zoals kurkuma of rode biet.

Vind je het erg belangrijk om de afvalberg te verkleinen? Test je kennis van zero waste met onze quiz!

 

Er zijn zoveel mogelijkheden om kinderen bewust te maken van zero waste. Heb je zelf een handige tip? Deel hem op onze Facebookpagina of op Instagram. Bedankt voor de inspiratie! 😊

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen