Zero waste op kantoor: een mooie start voor 2022

|Lifestyle

Op de redactie denken we vaak na over hoe we onze samenleving een beetje mooier kunnen maken. Daarom geven we je graag enkele tips om de dingen eenvoudig en efficiënt aan te pakken ... op een 'andere' manier. Wat we daarmee bedoelen? Wel, we hebben enkele haalbare ideetjes uitgewerkt om op een verantwoorde manier te consumeren. De tips in dit artikel lijken misschien klein, maar ze maken een groot verschil. Benieuwd hoe ook jij op een eenvoudige, leuke en doeltreffende manier de afvalberg kunt verkleinen?

Hoe zorg jij mee voor minder afval op kantoor? Dat lees je hieronder!

Tip 1 - Begrijpen, aanvaarden 😲

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar voor veel mensen is dit de moeilijkste stap. Als je zo afvalvrij mogelijk wilt werken, moet je eerst een beeld krijgen van welke soorten afval jij eigenlijk veroorzaakt. Neem dus even rustig de tijd om jezelf enkele vragen te stellen: “Waar komt het afval in mijn prullenmand vandaan? Wordt het afval dat ik weggooi gerecycleerd? Wat is de milieuvoetafdruk van die e-mail die ik net heb verzonden?” Het is niet evident, maar alles begint met observeren. Zo zie je hoe de situatie werkelijk is. En daarmee heb je je eerste én moeilijkste stap richting zero waste gezet. Bravo! Voel jezelf niet schuldig en volg je eigen ritme. Want je gewoonten veranderen vraagt tijd.

Tip 2 - Informatie opzoeken 🤔

Dat doe je bijvoorbeeld door dit artikel te lezen. Maar zoek ook gerust elders! Ga na of er verpakkingsvrije winkels zijn in je buurt, bereid je maaltijden 100 % zelf, koop herbruikbare producten om je lunch mee te nemen, vraag jezelf af waarom zero waste zo belangrijk is ...

Tip 3 - Bewustmaken 🤗

Ben je werknemer? Of je nu een verantwoordelijke functie hebt of niet, moedig je collega's aan om verantwoord te leven door zelf met kleine gebaren het goede voorbeeld te geven. Zonder je visie aan hen op te dringen, natuurlijk.

Ben je werkgever?  Doe dan niet prekerig, maar organiseer een speelse activiteit om je team op een leuke manier te laten kennismaken met zero waste (misschien een workshop rond dat thema?).

Tip 4 - Digitale vervuiling ️🖥️

We denken er niet vaak bij na, maar ook online kunnen we heel wat doen om minder afval te genereren. Nutteloze e-mails verwijderen en je afmelden voor nieuwsbrieven zijn twee typische voorbeelden, maar je kunt nog veel verder gaan.

Tip 5 - Ga voor herbruikbaar ♻️

Dit is de ultieme basistip: kies voor een mok in plaats van een kartonnen of plastic bekertje en drink uit een herbruikbare fles in plaats van een wegwerpfles. Wat kun je tijdens de middagpauze vervangen door iets herbruikbaars? Denk aan je drinkbeker, verpakkingen, bestek, lunchdoos ...

Ben je werkgever? Doe dan al je werknemers een mok en een waterfles cadeau! Zo bespaar je heel wat op wegwerpproducten.

Het klinkt nogal algemeen, maar het wordt wel sterk aangeraden: help de afvalberg te verkleinen door gewoon minder papier, kantoorbenodigdheden, verpakkingen enzovoort te gebruiken. Wat kun je missen en wat niet? Let daarbij ook op de details.

Tip 6 - Fietsen of multimodaal pendelen 🚴

Onlangs maakte het Belgische bedrijf D'Ieteren, een klinkende naam in de autosector, bekend dat het aanzienlijk in elektrische fietsen heeft geïnvesteerd. Er bestaat dus geen twijfel meer over: de fiets wordt steeds populairder als vervoermiddel. Sommige werkgevers belonen medewerkers die met de fiets naar het werk komen zelfs met een speciale vergoeding! Denk maar aan de sportketen Decathlon. Helaas is naar het werk fietsen niet voor iedereen haalbaar.

Maar geen nood: je kunt ook milieuvriendelijk pendelen door slim gebruik te maken van andere vervoeropties. Als je er meerdere combineert, heet dat 'multimodaliteit'. Daarvoor is er bijvoorbeeld het mobiliteitsbudget, een extralegaal voordeel dat een bedrijf kan aanbieden aan medewerkers die hun 'klassieke' bedrijfswagen willen inruilen voor een flexibelere en duurzamere vorm van mobiliteit. Zo'n mobiliteitsbudget is modulair en dus echt een multimodale oplossing!

Tip 7 - Kies je partners goed 👔

Sta je in voor de logistiek van een bedrijf, beheer je een start-up, werk je op een coworkingplek of ben je bedrijfsleider? Of je nu een schoonmaakfirma, materiaalleverancier, cateraar of freelancer nodig hebt: geef de voorkeur aan partners die milieubewust werken. Het is een goed idee om specificaties op te stellen die je partners moeten naleven. Zo schep je een duidelijk kader voor jullie samenwerking.

Tip 8 - Organisch afval opwaarderen 🍅

Veel mensen hebben thuis een compostbak of een systeem om organisch afval te sorteren. Dat kan ook op kantoor: een klassieke compostbak buiten, een wormenbak, een externe partner die bioafval hergebruikt ...

 

 

Je hebt het begrepen: er zijn talloze kleine gebaren en tips om korte metten te maken met afval, zelfs op kantoor! Wil je zelf een handige tip met ons delen? Post hem dan op onze Facebookpagina of op Instagram en geef ons nog meer inspiratie! 😊

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen