Getest door de redactie: ecotoerisme in de Centrumregio

|Reizen

Midden augustus, verschroeiende hitte, verstikkend Brussel ... Het ideale moment om er een weekendje op uit te trekken.

En dat is precies wat we deden! Het Orange Hôtel in La Louvière stippelde voor ons een fantastische tocht uit om de waterwegen van Henegouwen te ontdekken ... met de fiets. De beste manier om het Centrumkanaal en de hydraulische bootliften te ontdekken is immers met de fiets. Bovendien promoot het hotel, dat de labels 'Green Key' en 'Bienvenue Vélo' bezit, ook actief het ecotoerisme.

Een weekendje weg, een erfgoedweekend, een weekend in de natuur ... Kortom, een geslaagd weekend en een uitstekend gebruik van onze Ticket EcoCheque! Met je geliefde of met het hele gezin, reis met ons mee en ontdek deze miskende regio.

Carnavalssfeer in het Orange Hôtel

Bij aankomst in het Orange Hôtel worden we hartelijk verwelkomd aan de receptie, waar men ons meedeelt dat onze kamer al klaar is. Terwijl we door het hotel lopen, worden we meteen ondergedompeld in de bijzondere sfeer die er heerst, geïnspireerd door het carnaval van Binche! Enkele – subtiele of niet zo subtiele – hints? De enorme sinaasappelvormige sculptuur bij de receptie (oranje, gaat er al een belletje rinkelen?), het tapijt met stoeptegel-met-confettimotief in de gangen, de fanfaremuziek op de achtergrond, de prachtig versierde douchewanden met de beeltenis van de beroemde Gilles ... Gewoonweg geweldig!

We leggen onze spullen in onze kamer en gaan terug naar de receptie waar een medewerkster ons een kaart van de waterwegen, een kaart met de fietsknooppunten en brochures over de lokale bezienswaardigheden geeft. Vervolgens gaat het richting buitengarage waar twee elektrische fietsen op ons wachten. De huurfietsen worden voorzien door het hotel, in samenwerking met Centrissime, het Toerismehuis van de Centrumregio. Pico bello! Het hotel beschikt niet voor niets over het Bienvenue Vélo-label! Niets vergeten? Dan kunnen we vertrekken.

Daar gaan we! Eerste halte: de dubbele scheepslift van Strépy-Thieu

Het Orange Hôtel vormt het ideale vertrekpunt voor onze fietstocht: het ligt midden in het knooppuntennetwerk van Henegouwen ('réseau à points-nœuds' in het Frans). Voor ons vertrek hebben we een lijstje gemaakt van de knooppunten die we moeten volgen. Kinderspel!

In geen tijd staan we op de oevers van het nieuwe Centrumkanaal. Enkele trappen met de fiets later bereiken we de eerste halte op onze mooie route: de dubbele scheepslift van Strépy-Thieu. Kolossaal! Met een hoogte van 117 meter domineert deze reus van staal, beton en glas het landschap. We zijn sprakeloos! Deze parel van de Waalse industriële techniek was tot voor kort de grootste scheepslift ter wereld. Liefhebbers uit de hele wereld komen naar hier om te kijken hoe de boten het hoogteverschil van 73 meter overbruggen.

Nadat we het uitzicht hebben bewonderd en het monster in actie hebben gezien, vervolgen we onze groene lus onder de warme zomerzon.

Waar de tijd blijft stilstaan ...

Enkele knooppunten later ruilen we het Centrumkanaal met de scheepslift van Strépy-Thieu voor het 'historische' kanaal, dat veel pittoresker is. Het 'Canal du Centre historique' werd in het begin van de twintigste eeuw aangelegd om het Samberbekken met dat van de Schelde te verbinden en zo het goederenvervoer van het noorden naar het zuiden van het land te vergemakkelijken. Sinds de scheepslift van Strépy-Thieu in 2002 in gebruik werd genomen, is het oude kanaal uitsluitend bestemd voor riviertoerisme.

Heerlijk om bij 35 °C langs deze schaduwrijke oevers te fietsen! Hier is de tijd blijven stilstaan. Een verandering van omgeving, een gevoel van ruimte en zelfs ... van vakantie, in ons dagelijkse realiteit van telewerken en sociale beperkingen. En of dat deugd doet!

Het landschap oogt pittoresk en idyllisch, met de aaneenschakeling van vier rivierliften, die volledig door waterkracht worden aangedreven en zijn opgenomen in het UNESCO-werelderfgoed. We komen ook langs twee ophaalbruggen en enkele draaibruggen die onze waterroute compleet maken en die zowel jong als oud blijven boeien!

Iedereen aan boord!

Na deze betoverende rit en de talloze foto's die we maakten, komen we aan op onze bestemming: de Cantine des Italiens. Dit museum, gewijd aan Italiaanse immigratie in de twintigste eeuw, verwelkomt dagtoeristen en lokale bewoners voor een drankje of een hapje. We merken meteen dat we niet de enige zijn die de regio per fiets verkennen! Het is altijd leuk om samenzweerderige blikken uit te wisselen tussen ervaren fietsers (of in mijn geval ... amateurs!).

Deze plek aan de rand van het kanaal biedt ook de mogelijkheid om zonder vergunning elektrische bootjes te huren. Zonder meer de moeite waard, zeker als je hier met kinderen bent. De tocht duurt een uur en vormt een aangename, verfrissende pauze in onze dag op twee wielen. Net genoeg tijd om ons even kapitein te wanen en te ontspannen op het water.

Herdenkingstoerisme in Bois du Luc

Na al die kilometers, die we dankzij de elektrische ondersteuning zonder veel moeite hebben afgelegd, gromt onze maag van de honger! Een kwartiertje trappen brengt ons naar het stadje Maurage, en meer bepaald de Chalet des Etangs, voor een heerlijke lunch: gegrilde inktvis, gebakken scheermesjes, heerlijk gekruide salade... Een tip: vertrouw op de suggesties van chef Claudio! Een enthousiast team, kwaliteitsvolle producten ... Kortom, een prima adresje in de regio, genesteld aan de rand van de vijvers.

Nu we toch in de buurt zijn, profiteren we van de gelegenheid om het ecomuseum Bois du Luc te bezoeken. In het Museum voor Mijnbouw en Duurzame Ontwikkeling duiken we in de geschiedenis van de steenkoolmijnen en krijgen we een rondleiding door de mijnstad, de mijnwerkershuisjes (die nog steeds bewoond zijn) en de mijnschacht. De site werd op een doordachte manier getransformeerd. Het verleden wordt in de kijker gezet met foto's en ludieke installaties, met authentieke voorwerpen en getuigenissen uit die tijd. Een absolute must als je in de streek bent.

Onze prachtige fietstocht loopt stilaan ten einde. De balans van ons dagje ecotoerisme om de waterwegen van Henegouwen te ontdekken? Ge-wel-dig! Er even helemaal tussenuit, kennismaking met het watererfgoed van de streek, bezoek aan een Waalse mijnstad ... Zo'n rijkgevulde dag hadden we niet verwacht!

We hebben de uitstap al aanbevolen aan onze familie en vrienden en willen graag met onze neefjes terugkomen voor een boottocht met passage van een sluis, een lift en beweegbare bruggen, een geleid bezoek aan de machinekamer en een rit met een treintje.

Onze dag wordt op passende wijze afgesloten: we keren terug naar het Orange Hôtel, frissen ons op en genieten daarna van een heerlijke vleesgrill in restaurant 'La Planche'.

Orange Hôtel, met 'Bienvenue Vélo'-label

Het Orange Hôtel ligt in het hart van de Centrumregio en spreekt zowel het zakentoerisme (nabijheid van bedrijfsterreinen, SHAPE, enz.) als het vrijetijdstoerisme aan, dankzij zijn ideale ligging aan het kanaal en het knooppuntennetwerk, dichtbij de bootlift van Strépy-Thieu, op fietsafstand van Binche en zijn carnaval, en niet ver van Pairi Daiza.

Het Orange Hôtel wist ons te bekoren met zijn comfortabele kamers, geweldige ontbijt, uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, ontspannen en originele sfeer en faciliteiten voor fietsers, die het hotel het 'Bienvenue Vélo'-label hebben opgeleverd.

Het hotel stelt niet alleen gratis fietsen ter beschikking aan zijn gasten, maar adviseerde ons ook over de beste routes, bood een handige en veilige parkeerplaats voor onze persoonlijke fietsen en stelde reparatiemateriaal en een EHBO-kit ter beschikking.

Tot slot maakt het Orange Hôtel heel wat reclame voor het ecotoerisme in de streek en is het sterk geëngageerd voor het milieu en duurzaam toerisme. Dat leverde het hotel dan weer het 'Green Key'-label op, een welverdiende internationale erkenning.

Kleine gebaren, bekroond met een 'Green Key'-label

Twee jaar geleden ontving het Orange Hôtel het milieulabel 'Green Key' als erkenning voor zijn beheersing van het water- en energieverbruik: windturbine, zonnepanelen, gebruik van regenwater voor de toiletten, installatie van ledverlichting in alle kamers, aanwezigheid van een elektrisch laadstation, recyclage van afval, en ga zo maar door.

En omdat het hotel dit ecolabel bezit, konden we ons verblijf betalen met Ticket EcoCheque. Duurzaam toerisme en ecologisch verantwoorde slaapgelegenheden zijn namelijk al enkele jaren opgenomen in een door de overheid gepubliceerde lijst van gebruiksmogelijkheden voor ecocheques.

Meer over de manier waarop Orange Hôtel zich inzet voor het milieu vind je hier.

We hadden geen betere manier kunnen bedenken om deze hete zaterdag door te brengen. Je begint je zelfs af te vragen waarom we niet meer tijd uittrekken om de schoonheid van ons eigen land te ontdekken. Hoewel Henegouwen niet bekend staat als onze mooiste provincie heeft ze die dag haar grijze reputatie van zich afgeschud en ons in vervoering gebracht met enkele fantastische ontdekkingen. We zijn dan ook blij dat we de provincie hier en nu kunnen promoten.

En de fiets? Een echte aanrader! Hoewel ik niet vaak fiets, moet ik toegeven dat fietsen de beste manier is om je onder te dompelen in dit riviererfgoed. De route die we volgden, is erg toegankelijk (relatief vlak, al moet je rekening houden met enkele pittige klimpartijen als je voor een fiets zonder elektrische ondersteuning kiest).

Besluit Een miskende regio en een waar genot om te ontdekken met Ticket EcoCheque! Getest en goedgekeurd 😊

Praktische informatie:

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen