Waarom bio eten?

|Zoom

Sinds 2008 groeit het marktaandeel van bioproducten in België onophoudelijk. Nu vind je overal wel bioproducten: in de supermarkt, in gespecialiseerde winkels, op webshops, rechtstreeks bij de producent, ... Voor sommige merken is het zelfs een marketingargument, en daaruit zijn dan weer praktijken zoals 'greenwashing' ontstaan. Let dus op dat je daar niet in trapt: echte bioproducten hebben een label zoals het EU Biolabel! Gezondheidsexperts raden aan bio te eten, en ook steeds meer anderen delen die mening.

Waarom is bio eten dan zo'n goed idee? In dit artikel sommen wij de belangrijkste troeven van biovoeding voor je op.

1. Bio eten is gezonder eten 🥦

In vergelijking met producten uit de gewone landbouw zitten er op bioproducten veel minder resten van pesticiden. Ze bevatten ook veel minder ggo's, nitraat en cadmium. Door bio te eten, komen er dus minder gifstoffen in je lichaam terecht en verklein je het risico op bepaalde ziekten, zoals kanker.

2. Bio eten is beter eten 💯

Bioproducten zijn rijker aan voedingsstoffen, mineralen en vitamines. Als groenten en fruit worden geoogst wanneer ze goed rijp zijn, is hun gehalte aan antioxidanten en vitamines hoger. Granen bevatten dan ook meer mineralen en vezels. Zelfs bij vlees is bio beter, want biovlees bevat meer onverzadigde vetten (of 'gezonde vetten') en omega 3.

3. Bio eten is met meer smaak eten 😋

Dit punt valt het meest op bij groenten en fruit. Niet-bioproducten zijn meestal niet helemaal rijp bij het oogsten en rijpen verder in de vrachtwagen, wat gevolgen heeft voor de smaak. Biogroenten en -fruit worden over het algemeen op terreinen gekweekt die meer voedingsstoffen bevatten en worden pas geoogst wanneer ze rijp zijn. Daardoor bevatten ze meer natuurlijke aroma's - en dus meer smaak.

4. Bio eten is makkelijker variëren 🍠🥬

In biowinkels en op biomarkten worden alleen seizoensproducten verkocht en is het aanbod meestal erg gevarieerd. Je kunt er dus ook minder bekende producten en nieuwe smaken ontdekken om mee te experimenteren in de keuken. Zo doe je niet alleen je smaakpapillen een plezier, maar zorg je ook voor meer variatie in je dieet met gezonde, kleurrijke én lekkere ingrediënten. Wat wil je nog meer?

5. Bio eten is het milieu beschermen 🌍🐝

Door het gebruik van bestrijdingsmiddelen en andere kunstmest te beperken en te vervangen door natuurlijke producten, draagt de biologische landbouw bij tot de strijd tegen de opwarming van de aarde, doordat het de uitstoot van verontreinigende stoffen beperkt en meer CO2 in de bodem opslaat. De biodiversiteit en de natuurlijke hulpbronnen worden zo gevrijwaard, wat niet het geval is bij conventionele intensieve landbouw, die compacte en levenloze bodems genereert, waardoor bijvoorbeeld erosie optreedt bij regenval.

Door meer natuurlijke producten te gebruiken, vermijdt de biologische landbouw verontreiniging van grondwater en rivieren. Biologische landbouw vergt ook minder irrigatie en dus minder water omdat de landbouwers de voedingsvariëteiten aanpassen aan de plaatselijke omstandigheden.

6. Bio eten is de lokale economie steunen ♻️

Als je Belgische bioproducten eet die via de korte keten geleverd worden, steun je de lokale economie. Deze handel verbruikt minder energie, er komen minder giftige afvalstoffen in het milieu terecht door de voedselproductie en -import, en je doet geen beroep op serrelandbouw - een praktijk die een echte aanslag op het milieu is. Bovendien zijn lokale bioproducten vaak goedkoper dan fruit en groenten die van de andere kant van de wereld verscheept zijn.

7. Bio eten is aandacht hebben voor het dierenwelzijn 🐮

Bedrijven die biovlees produceren, behandelen hun dieren over het algemeen beter en met meer respect. Groeihormonen zijn er bijvoorbeeld uit den boze!

8. Bio eten hoeft niet duur te zijn 💸

Ondanks de steeds lagere prijzen blijft het een feit: gecertificeerde bioproducten zijn gemiddeld duurder dan producten zonder label. Dat is logisch, want biologische landbouw vergt meer werk, meer tijd en meer werkkrachten voor een kleinere oogst. De kosten, en dus ook de verkoopprijzen, zijn daardoor hoger. Toch vind je in de supermarkt steeds meer bioproducten van goede kwaliteit voor een betaalbare prijs. Ook als je in bulk of rechtstreeks bij de producent koopt, bespaar je meestal geld.
Bovendien is de kans groot dat je door bio te eten, ook minder en doordachter gaat consumeren, want ook het beschermen van het milieu en de strijd tegen voedselverspilling zijn belangrijke problemen die we met zijn allen moeten aanpakken.

Je hebt het begrepen: bio eten is niet alleen een kwestie van gezond eten, maar ook een manier om je steentje bij te dragen aan een milieubewustere, duurzamere wereld. Ben jij ook klaar om je dagelijkse eetgewoonten te verbeteren? 😀

Wij zijn alvast helemaal overtuigd van de voordelen van bio en lokaal consumeren! Daarom willen we ook jou enkele goede gewoonten voor een gezondere levensstijl laten ontdekken. Ticket EcoCheque en Ticket Restaurant helpen je daar dagelijks bij: je kunt ze gebruiken om bioproducten te kopen bij tal van winkels en webshops. Wil je graag meer artikels over dit thema lezen? Volg dan zeker onze Facebookpagina.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen