Tijd voor een detoxkuurtje! Sommige planten zijn onze beste bondgenoten.

|Food

Na de culinaire overdaad tijdens de eindejaarsfeesten moeten we ons lichaam tot rust brengen en het helpen om de opgehoopte gifstoffen te verwijderen. We moeten herbronnen om ons te wapenen tegen de ijskoude maanden die ons nog scheiden van de lente.

Dat gaat heel gemakkelijk. Je kunt bijvoorbeeld groene sapjes drinken, gemaakt van groenten en fruit. Of je kunt infusies op basis van planten gebruiken, die je de hele dag door drinkt. Geloof ons, sapjes doen wonderen!
We laten je even kennismaken met de grootste bondgenoten van je behoeftige lever.

De berk

Deze inheemse boom heeft zeer krachtige drainerende en bloedzuiverende eigenschappen. De flavonoïden in de bladeren vergemakkelijken de eliminatie van water en gifstoffen. Van de bladeren weten we ook dat ze de teint weer doen stralen. Kortom, met een gezuiverde lever voel je je opnieuw springlevend! In sommige bio-kruidenwinkels kun je gedroogde bladeren kopen. Je kunt ook van de weldaden van de berk genieten in de vorm van gemmotherapie (op basis van knoppen) of berkensap drinken dat bloedzuiverend is. Deze twee vormen van de berk vind je in gespecialiseerde biowinkels, waarvan we er enkele voorstellen in dit artikel.

De paardenbloem

De bladeren van de paardenbloem kunnen rauw gegeten worden, in een salade, of als infusie gedronken worden. Ze hebben een bloedzuiverende en digestieve werking. Ze worden overal ter wereld beschouwd als de beste leverzuivering aangezien ze op alle vijf de continenten te vinden zijn. Omdat het nu niet het seizoen van de paardenbloemen is, vind je ze in de vorm van kruidenthee in biowinkels.

Rammenas (zwarte radijs)

Deze plant doet wonderen na al je uitspattingen! Je vindt hem ook bij ons. Rammenas wordt rauw of als voedingssupplement gegeten, vaak in combinatie met andere plantaardige werkzame stoffen. In biospeciaalzaken vind je heel wat synergieën met de rammenas.

Aloë vera

Deze plant is oorspronkelijk niet van hier, maar we hebben hem wel in onze armen gesloten. Het sap van de aloë vera werkt ontgiftend en zuiverend, terwijl de gel ervan wonderen verricht op vermoeide, geïrriteerde, ontstoken magen en darmen (jazeker, dat is precies hoe ons spijsverteringskanaal eruitziet na de feesten!) Je vindt de plant vers in biowinkels of in 'sapversie' in gespecialiseerde biowinkels.

Recept om zelf thuis te maken

Schil een grote rammenas en doe hem in de sapcentrifuge. Voeg een appel toe (van appels is ook bekend dat ze de lever helpen bij het verwijderen van giftige stoffen) en het sap van een citroen.

Drink er in de loop van de dag telkens een paar slokjes van en herhaal dit elke dag gedurende een week.

Er zijn veel manieren om jezelf te ontgiften. Vraag informatie bij je plaatselijke biowinkel, want de ingrediënten van je detox variëren naargelang het seizoen.

Ken je nog andere superingrediënten? Ideeën of recepten voor ontgiftingsdranken? Deel ze met ons op facebook!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen