Op naar een ‘zero waste’ badkamer!
Een ‘zero waste’ badkamer, dat zou fantastisch zijn! Maar hoe begin je hieraan? Wat kun je doen om het roer om te gooien? Laten we vooral niet vergeten dat élk klein gebaar telt. De overstap naar een ecologischer leven gebeurt doorgaans stap voor stap. Wees dus niet te streng voor jezelf als je nog niet perfect ‘zero waste’ leeft. Wij beginnen ons ‘zero waste’ avontuur met een gemakkelijke ruimte: de badkamer!
Hoe ga je aan de slag?
Je tanden poetsen!
Steek je graag zelf de handen uit de mouwen? Maak dan je eigen tandpasta.
Dit heb je nodig:
- 1 el natriumbicarbonaat
- 4 el kaolien (witte klei)
- 5 druppels essentiële olie van munt
Meng alle ingrediënten tot een homogeen poeder. En klaar is Kees!
Breng het poeder aan op een vochtige tandenborstel. Het is normaal dat dit niet schuimt, maar geen paniek, dit mengsel is net zo efficiënt als gewone tandpasta.
Niet zo handig, zoals wij? Er bestaat ook tandpasta in een blok. Maak je tandenborstel nat, wrijf ermee op het blok en poets je tanden zoals anders. Leg het tandpastablok op een schoteltje, zodat het kan drogen. Een ecologisch en economisch alternatief.
Je oren reinigen!
Er bestaan verschillende alternatieven voor wattenstaafjes! Heb je al gehoord van een oriculi? Misschien een moeilijk woord, maar het is gewoon een ecologisch oorstokje in bamboe.
Niet zo avontuurlijk aangelegd? Geen paniek, er bestaan ook bioafbreekbare wattenstaafjes. Het stokje is gemaakt van bamboe en de uiteinden van katoen.
Minder bekend, maar even efficiënt is de oorspray. Je moet deze één keer per week in je oren verstuiven. Dit product bevat zoutwater dat het oorsmeer vloeibaar maakt en naar buiten afdrijft.
Maar de eenvoudigste en meest ecologische oplossing? ‘s Morgens onder de douche een kleine beetje water in je oren spuiten, wassen met een beetje zeep, afspoelen en droog deppen ... En je oren zijn weer helemaal proper!
Je lichaam en je haar wassen!
Een gewoon stuk zeep, dat ken je vast. Maar wist je dat er ook een shampooblok bestaat? Als je op reis gaat, moet je rekening houden met gewicht en maximaal toegelaten volumes. Met een shampooblok is al dat gedoe voltooid verleden tijd!
Maar hoe gebruik je zo’n blok? Maak eerst je haar nat. So far so good ... Laat daarna de shampoo in je handen of rechtstreeks op je hoofd schuimen. Voldoende schuim? Breng de shampoo met kleine draaibewegingen op je haar aan en masseer voorzichtig je hoofdhuid. Laatste stap: uitspoelen.
Gebruik je toch liever geen vaste blokken, koop je zeep of shampoo dan gewoon in bulk. In heel wat kruidenwinkels kun je je flessen namelijk opnieuw laten vullen.
Lekker frisse oksels!
Net als zeep en shampoo kun je ook deodorant in vaste vorm kopen, bijvoorbeeld bij Sebio. Deze houdt je huid mooi droog én is beter voor de gevoelige huid.
Of vul een potje met je zelfgemaakte deodorant. Dit recept van Zero Carabistouille is bijvoorbeeld een aanrader! Natriumbicarbonaat, kokosolie, maiszetmeel en essentiële oliën van palmarosa ... Meer heb je niet nodig voor de perfecte ‘zero waste’ deodorant!
Een derde mogelijkheid is een aluinsteen. Gewoon nat maken en rechtstreeks op propere en droge oksels toepassen.
Zero waste voor dames
Gebruik wasbare reinigingsdoekjes om je make-up te verwijderen. Je vindt deze gewoon in de winkel. Met 10 à 15 doekjes ben je goed voor jaren. De meeste reinigingsdoekjes kun je bovendien aan beide kanten gebruiken. En daarna ... in de wasmachine! Of maak ze gerust zelf als je goed met een naaimachine overweg kunt. 😉
Nóg beter zelfs! Kokosolie is ideaal om make-upresten te verwijderen. Giet een beetje in je handpalm en wrijf dit over je gezicht. Deze olie is zacht voor je huid, ruikt heerlijk én verwijdert je make-up in geen tijd! Kokosolie is in elke supermarkt verkrijgbaar.
We hebben onlangs een zelfgemaakte scrub uitgeprobeerd ... Het resultaat? Goedgekeurd! Het recept? Gewoon een beetje rietsuiker, gemalen koffie en olijfolie vermengen. Koffieliefhebbers zijn al verkocht door de geur alleen! Let wel op dat je niet uitglijdt door de olie in de douche. Veiligheid boven alles!
Er bestaan ook heel wat recepten om je eigen dagcrème te maken. Met dit recept van Julien Kaibeck maak je je eigen dagcrème in amper 30 seconden in je handpalm. Een beetje aloëveragel, een scheutje plantaardige olie naar keuze en wrijven maar met je handen. Heel eenvoudig!
Hoewel hier nog enig taboe over rust, bestaan er ook heel wat ‘zero waste’ oplossingen voor tijdens je maandstonden! Denk aan menstruatiecups (steeds meer ingeburgerd), wasbaar maandverband of wasbare broekjes. Deze alternatieven voor tampons en maandverband zijn online en in bijna elke drogisterij te koop.
Zero waste voor kinderen
We schreven eerder al over een jonge mama die wasbare luiers had getest én goedgekeurd. Lees het volledige artikel voor meer info.
Zero waste voor heren
Ook mannen ontsnappen niet aan deze regel. ‘Zero waste’ scheren is namelijk perfect mogelijk. En het kost heus geen stukken van mensen! Je hebt maar drie dingen nodig: een scheerkwast, een scheermes en scheerzeep.
Neem bij voorkeur een kwast van goede kwaliteit met zachte haartjes, want deze gaan langer mee. Maar waarom een scheerkwast? Met zo’n kwast krijg je een dik schuim dat je huid beschermt en de haartjes soepel maakt.
Opgelet: met scheermes bedoelen we geen mesje met plastic, maar wel zo’n ouderwets mes waar onze grootvaders zich mee scheerden. Het is even wennen, maar zodra je ermee weg bent, wil je nooit meer iets anders. Je hebt keuze uit twee soorten: een plat mes voor beginners en een gebogen mes voor de vollere baard.
Gebruik een blok ouderwetse marseillezeep of gewoon karitéboter.
Laatste stap: hydrateren. Hydrateer je huid na het scheren met pure aloëveragel. Aloë vera kalmeert de huid namelijk meteen. Een snijwondje? Met een aluinsteen is dat zo opgelost.
Denk eraan: ook als je maar enkele ‘zero waste’ alternatieven gebruikt, mag je al heel trots zijn op jezelf! De overstap naar een ecologischer leven verloopt voor iedereen anders. En veranderingen hebben nu eenmaal tijd nodig.
Heb je zelf ‘zero waste’ tips? Vertel het ons op onze Facebookpagina!
Vond je dit artikel leuk?
Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.