Lenteschoonmaak met vijf natuurlijke producten: hoe doe je dat?

|Lifestyle

Het is zover: tijd voor de grote lenteschoonmaak! Bij sommigen zinkt de moed in de schoenen, anderen vinden het net bevrijdend om elk jaar het hele huis sprankelend schoon te maken. En wat als we dit jaar voor de lenteschoonmaak alleen natuurlijke producten zouden gebruiken? 

Ontdek onze tips voor een lenteschoonmaak met slechts vijf natuurlijke producten die je vast al in de kast hebt liggen. Je hebt namelijk geen duizend verschillende flessen nodig om je interieur te laten schitteren. Natriumbicarbonaat, witte azijn, citroen, ui en zout: meer heb je niet nodig! Bovendien zijn deze basisproducten spotgoedkoop. 

Heb je deze producten nog niet in huis? Dan is dit het ideale moment om je Ticket EcoCheque in de supermarkt of biowinkel te gebruiken. 

In de badkamer

 • Gebruik natriumbicarbonaat en witte azijn om je douche, bad en wastafels te doen blinken. Kalkaanslag verdwijnt als sneeuw voor de zon!
 • Tip: heb je er al aan gedacht om ook je haarborstel uit te wassen? Dit is het ideale moment! Trek eerst de in de borstel opgehoopte losse haren eruit en laat hem dan in water met azijn weken.

In de wasruimte

 • Als wasmachines niet goed onderhouden worden, verspreiden ze soms na verloop van tijd een onaangenaam geurtje. Wil je ervoor zorgen dat je machine langer meegaat en je was keer op keer vlekkeloos schoon is? Dan moet je je wasmachine dus regelmatig onderhouden. Hoe? Giet gewoon een liter witte azijn in het wasmiddelvak en laat de machine leeg op 90 °C draaien.
 • Tip: zit er wat vuil vast in de zool van je strijkijzer? Geen paniek! Giet een beetje zout op je strijkplank. Zet het strijkijzer zo heet mogelijk, zet de stoomstand uit en strijk over het zout om het vuil uit je strijkijzer te krijgen.

In de keuken

 • Azijn is ook een wondermiddel om bijvoorbeeld de kalkaanslag in je waterkoker op te lossen. Vul de waterkoker met witte azijn en laat dit een nachtje rusten. De volgende ochtend was je de waterkoker met afwasmiddel. Ziezo, hij ziet er als nieuw uit!
 • Maak je graag lekkere ovenschotels, maar heb je geen zin om achteraf urenlang de oven schoon te schrobben? Onthoud dan deze tip: meng natriumbicarbonaat met zuurstofwater en laat minstens twee uur inwerken. Daarna hoef je amper nog te schrobben!
 • Een ander keukenapparaat dat wel een schoonmaakbeurt kan gebruiken, is de microgolfoven. Deze krijg je moeiteloos schoon met de volgende tip: snij een citroen in twee en leg beide helften in een kommetje water. Zet het kommetje in de microgolfoven en laat hem ongeveer anderhalve minuut op hoog vermogen werken. Een brandschoon resultaat gegarandeerd!
 • Net zoals de wasmachine heeft ook de vaatwasser soms een onderhoudsbeurt nodig. Hoe? Zet de vaatwasser leeg aan en giet er vijf minuten na de start witte azijn in. Waarom? Het eerste wat een vaatwasser doet wanneer je hem aanzet, is zichzelf leegpompen. Als je de azijn al meteen in de machine giet, wordt die meteen weggespoeld. Dat heeft dus geen zin.
 • Heb je jezelf al eens afgevraagd hoe je de ruimte tussen de vensters van je oven schoon krijgt? Hier volgt de oplossing! Je hebt een kleerhanger, een poetsdoek en een elastiekje nodig. Trek de ovenlade aan de onderkant van de oven open. Buig de kleerhanger recht en bevestig de poetsdoek aan de haak. Maak de poetsdoek vast met het elastiekje. Ga op de grond zitten en kijk onder je ovendeur. Tussen de deur en het venster zie je kleine openingen. Steek je 'poetssteel' in deze openingen.

In de tuin

 • Ah, de barbecue ... Tijdens de zomer staat hij garant voor heel wat gezellige avonden, maar het duurt uren om hem weer schoon te krijgen. Met deze tip maak je het jezelf heel wat gemakkelijker. Wrijf een halve ui over het barbecuerooster voordat je er voedsel op legt. Zo voorkom je dat het aan het rooster blijft plakken. Gedaan met jezelf een ongeluk schrobben!

Heb je onze tips uitgeprobeerd? Of wil je graag nog andere handige tips met ons delen? Laat het ons weten op onze Facebookpagina! 

Op zoek naar nog meer tips om milieubewuster te leven? Lees dan ook de andere blogposts in onze Ticket EcoCheque-blog! 

 

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

 • Dit artikel delen