Het Green Key-label: voor een ecologischer toerisme!

|Reizen

 

Met de zomer in aantocht gaat het steeds harder kriebelen om er eens een weekendje op uit te trekken! Wat zou je ervan vinden om voor één keer te overnachten in een verblijf dat zorgvuldig met z’n energie omspringt? Of een natuurpark te bezoeken met een kleine ecologische voetafdruk?

Wanneer je kiest voor een toeristisch verblijf met het ecolabel Green Key, weet je zeker dat je de juiste keuze maakt voor het milieu. Het Green Key-label heeft twee doelen: enerzijds de toeristische verblijven promoten die zich engageren om hun ecologische en maatschappelijke voetafdruk te verkleinen, anderzijds de duurzame ontwikkeling in de toeristische sector promoten. En nu komt het goede nieuws: die milieuvriendelijke ervaring kan je betalen met je Ticket EcoCheque!

Wij zaten aan tafel met Marie Spaey, coördinatrice van het Brusselse en Waalse Green Key-programma, om meer over het label te weten te komen.

Duurzaam toerisme: een nieuw concept?

Reizen staat bij veel mensen bovenaan hun lijstje van favoriete tijdsverdrijven. Ook duurzaam toerisme blijft aan populariteit winnen. Mede dankzij labels zoals Green Key, die toeristische verblijven die de duurzaamheidskaart trekken meer onder de aandacht brengen.

“Toen we uit onderzoek vernamen dat op Europees niveau 60% van de toeristen duurzaam wil reizen, maar slechts 10% weet hoe dat te doen, bonden we de kat de bel aan en lanceerden we initiatieven met het oog op die reizigers. Het Green Key-label is op het lijf geschreven van de ecologisch verantwoorde toerist”, verklaart Marie Spaey.

Het Green Key-label werd in 1994 opgericht door de Deense ngo Danish Outdoor Council en de Deense horecavereniging (HORESTA), en telt vandaag vertegenwoordigers in 57 landen. Momenteel zijn wereldwijd 2.900 organisaties trotse houder van het label. Green Key is het keurmerk voor duurzame toeristische verblijven, en wordt toegekend door de Foundation for Environmental Education.

Het label werd onlangs nog uitgebreid. "Ecologie was het oorspronkelijke doel van het initiatief, sinds 2016 is maatschappelijke verantwoordelijkheid een extra prioriteit geworden. Zo past bijvoorbeeld elk verblijf met het Green Key-label de gelijkheid tussen man en vrouw toe, en worden in elk verblijf de werkomstandigheden, instandhouding van milieu en omgeving en fundamentele mensenrechten gerespecteerd. Die criteria garanderen samen met de eerder gestelde criteria de kwaliteit en authenticiteit van het label", licht Marie Spaey toe.

Duurzaamheid niet ten koste van comfort!

"Alle verblijven met het ecolabel garanderen ook het comfort van hun bezoekers. Want de kwaliteit van de dienstverlening mag niet onderdoen voor de geleverde milieu-inspanningen. We gooien het roer niet helemaal om, maar zoeken alternatieven: nieuwe douchekoptechnologieën voor een lager waterverbruik, promotie van streekproducten en dergelijke meer. Dankzij die innovatie daalt het gemiddelde energieverbruik tijdens een verblijf met minstens 20%, dat van waterverbruik zelfs met ruim 40%. Dat is niet niks!", glundert Marie Spaey.

‘Niet onbelangrijk ook: danzkij het Green Key-label worden die extra inspanningen voor het milieu en het hogere comfort niét doorverrekend in de prijs’, geeft Spaey nog mee.

Een uitgebreide procedure in ruil voor kwaliteit

Die geleverde inspanningen en het bijhorende Green Key-label lonen. De etablissementen worden officieel erkend als maatschappelijk verantwoorde ondernemingen, en krijgen toelating tot het netwerk van gelabeliseerde bedrijven, waar raad wordt gedeeld en ideeën worden uitgewisseld.

Marie Spaey: “Klanten ontwikkelen ook een steeds hogere loyauteit tegenover etablissementen met het Green Key-label. Zelfs toeristen die een verblijf boekten zonder goed op de hoogte te zijn van het ecologische en verantwoorde karakter ervan, keren er later net om die reden terug. Het behalen van het label vergt de nodige moeite, maar werpt dus zeker zijn vruchten af”.

De Green Key in België: een succesverhaal

Wil je jouw steentje bijdragen en proeven van duurzaam toerisme? Goed nieuws: dankzij het Green Key-label is het ontdekken van toeristische verblijven en ecologisch verantwoorde organisaties nu kinderspel.

Wereldwijd dragen 2.900 bedrijven het label. In België zijn er momenteel 52 labels toegekend in Wallonië, 29 in Brussel en 134 in Vlaanderen. Een kleine rekensom leert ons dat er ruim 200 labels werden uitgedeeld aan Belgische hotels, campings, B&B’s, jeugdherbergen, vakantiedorpen en openbare plaatsen voor evenementen. Zij innoveren op verschillende vlakken om aan de diverse criteria van het label te voldoen. Een greep uit de concrete maatregelen: lager waterverbruik en minder afvalproductie, meer beroep op biologische producten en meer info delen over activiteiten in open lucht zoals fiets- en wandelroutes.

Eerder een festivalganger dan een wandelaar?

Ook voor zij die liever op de festivalweides vertoeven heeft het Green Key-label iets in petto. Festivals kunnen immers ook het label verkrijgen. Zo maakt het Henegouwse festival LaSemo al sinds vorig jaar deel uit van de Green Key-familie.

"We belonen alle organisaties die met toerisme en ontspanning te maken hebben. Festivals horen daar ontegensprekelijk bij. Dankzij het Green Key-label en LaSemo’s samenwerking met Edenred, kan je met je Ticket Ecocheque een kaartje voor hun muziekfestival bemachtigen !", besluit Marie Spaey.

Surf naar www.groenesleutel.be om alle Belgische verblijven met het Green Key-label te ontdekken.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen