Hernieuwbare energie bij jou thuis

|Zoom

Hernieuwbare energie is energie die in grote hoeveelheden beschikbaar is en die eindeloos hernieuwbaar is. Die energie kunnen we op grote of kleine schaal gebruiken, bijvoorbeeld voor gezinnen. De methodes om hernieuwbare energie op te wekken, beperken de CO2-uitstoot en doen de energiefactuur van gezinnen op middellange of lange termijn dalen. Tot enkele duizenden euro's per jaar, bijvoorbeeld dankzij zonnepanelen.

 

Verschillende soorten hernieuwbare energie

  • Zon: thermische of fotovoltaïsche zonnepanelen
  • Lucht: windenergie
  • Water: waterkracht
  • Organisch materiaal: energie uit biomassa
  • Aarde: aardwarmte

 

Wat je bij jou thuis kunt doen met …

De zon:

Thermische zonnepanelen gebruiken de warmte van de zon om het sanitair water van het huis op te warmen en soms ook om elektriciteit te produceren (als de installatie uitgerust is met dat systeem). Fotovoltaïsche panelen wekken elektriciteit op dankzij hun fotovoltaïsche cellen, die geactiveerd worden door zonnestralen.

Organisch materiaal:

Een verwarmingsinstallatie op biomassa plaatsen die bijvoorbeeld op pellets werkt. Die brandstof kun je kopen met je ecocheques.

De aardwarmte:

De meest continue en constante vorm van hernieuwbare energie! Aardwarmte is namelijk niet afhankelijk van weersomstandigheden. Thuis benut je aardwarmte door middel van een warmtepomp. Daarvoor moet je heel wat horizontale buizen (je hebt dan een groot stuk grond nodig) of verticale buizen (die zich op 100 tot 200 meter onder de grond bevinden!) plaatsen. Wanneer je niet zoveel ruimte hebt, zijn verticale buizen het handigst. Het rendement van dit systeem hangt af van de aard van de ondergrond: kleigrond bijvoorbeeld kan tot tweemaal meer renderen dan zandgrond! Je moet wel 5000 tot 20.000 euro investeren, maar dat bedrag verdien je snel terug omdat het vrijwel niets kost om dit systeem te laten draaien!

Lucht:

Weinig bekend, maar er bestaan wel degelijk windturbines voor thuisgebruik. Dat kan een klassieke 'horizontale' windmolen zijn, maar dan in een klein formaat (je moet in dat geval over een groot terrein beschikken waar veel wind staat), of een kleine 'verticale' turbine die je op het dak van je woning plaatst. De prijzen schommelen sterk: afhankelijk van de kwaliteit van het toestel ben je tussen 10.000 en 40.000 euro kwijt. Na vijftien jaar begint je investering te renderen. Opgelet: je hebt een stedenbouwkundige vergunning van de gemeente nodig als je thuis een windturbine wilt plaatsen.

Leveranciers van groene energie

Volgens het jaarverslag van FEBEG is ongeveer 25% van de energie die in België wordt opgewekt hernieuwbaar. Ook als je gebruikmaakt van het klassieke elektriciteitsnet, kun je ervoor kiezen om duurzamer energie te verbruiken. Helaas bestaat er maar één net, waar alle groene en niet-groene leveranciers hun stroom op aanbieden. Je weet dus niet zeker of je thuis gebruikmaakt van groene energie, ook al sluit je een contract af bij een gespecialiseerde leverancier.

Het is wel belangrijk om voor die leveranciers te kiezen als je een boon hebt voor groene energie. Ecopower, Energie 2030 en Wase Wind zijn de enige drie energieleveranciers in België die garanderen dat ze zich bevoorraden met 100% hernieuwbare energie.

 

Bespaar via een groepsaankoop

Ga zeker na of het misschien mogelijk is om samen met andere gezinnen energie aan te kopen. Zo bespaar je eenvoudig op je energiefactuur. Websites zoals callmepower.be organiseren dit soort groepsaankopen. Het is wel oppassen geblazen, want de prijzen zijn niet altijd beter dan die van de verschillende energieleveranciers in België.

 

Vergelijk de prijzen

De prijzen van energieleveranciers vergelijken kan eenvoudig op een aantal websites: de site van CWaPE voor Wallonië, die van Brugel voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en die van de VREG voor Vlaanderen (de 'V-test'). Ook op www.mijnenergie.be vind je een handige prijsvergelijker.

 

Twijfel je nog of groene energie een goed idee is? Weet dat je tussen 400 en 2500 euro per jaar kunt besparen als je zonnepanelen plaatst. Toch een aardig bedrag.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen