Getest door de redactie: de wilde zomerwandeling
Wist je dat de meeste wilde planten in onze bossen en parken eetbaar zijn? Wij van de redactie trokken onze rugzak aan om deze kleine schatten uit de natuur met onze eigen ogen te ontdekken.
Om 10 uur stipt hebben we een afspraak in het Domaine Régionale Solvay in Terhulpen voor een wandeling met Cuisine Sauvage. Deze jonge vzw breekt een lans voor het gebruik van wilde, eetbare planten in onze voeding.
Let’s go !
Met onze fantastische gids Laura aan onze zijde vertrekken we dus op onze ontdekkingstocht naar eetbare planten. Ze belooft ons al haar geheimpjes te vertellen. Maar eerst houden we een kleine inwijdingsquiz … De hele wandeling is trouwens heel speels opgevat. En dat maakt het des te leuker!
Laten we beginnen met een kleine vraag: "Is het volgens jou wettelijk toegestaan om planten, vruchten en bloemen te plukken in de natuur?"
Ja - Nee - Dat hangt ervan af
Ken je het antwoord?
Of plukken is toegestaan, hangt af van het gewest. In Wallonië is het toegestaan en in Vlaanderen en Brussel is het verboden. Waarom? Die gewesten zijn te zeer volgebouwd, ten nadele van groene zones. Op plukken staat dus een boete!
Wandel met ons mee door het bos
Tijdens de wandeling toont Laura ons planten. Ze nodigt ons uit ze aan te raken, te ruiken en te plukken. Wat ons het meest verrast, is dat deze eetbare planten overal te vinden zijn (tuin, bos, weide).
We gaan je uiteraard niet alle geheimpjes van Laura vertellen … Maar we verklappen als voorproevertje van deze activiteit wel twee planten die we gemakkelijk vonden in het bos 🙂
Smalle weegbree
Smalle wat?? Wij hadden precies dezelfde reactie! Het was de eerste plant die we tegenkwamen. Ze heeft een speervormig blad met 5 evenwijdige nerven en een bloemenaar. Geen twijfel mogelijk: dit is de smalle weegbree! Je vindt ze het hele jaar door langs de weg, in weiden en tuinen. Als je er een vindt, probeer dan eens het blad of de aar te pletten. Er zal een verrassende paddenstoelengeur vrijkomen.
Hoe gebruik je ze in de keuken? Heel eenvoudig! Rooster de bloemenaren bijvoorbeeld in de pan en serveer ze op toast. Een heuse lekkernij! De bladeren kun je dan weer drogen om er thee mee te maken.
Moerasspirea
"Met haar witte bloempjes doet deze elegante en sierlijke plant vochtige schaduwhoekjes oplichten terwijl ze een verfijnd parfum verspreidt. Dit is ook aspirine in wilde vorm. Wie is ze?" vroeg Laura ons.
Wel, het is moerasspirea! Als je van zoet houdt, is deze plant iets voor jou. Met haar smaak van bittere amandel en vanille brengt ze nagerechten perfect op smaak. Laura vertelde ons dat ze soms madeleines met moerasspirea maakt.
En ze gaf ons zelfs haar recept! Kun je je voorstellen dat je madeleines moet eten om hoofdpijn te verlichten? Perfect, toch?
Wat wij ervan vonden
Wij hebben geen groene vingers, maar deze wandeling kon ons echt wel bekoren. Al spelenderwijs leren, dat is het motto van Cuisine Sauvage. En dat merk je! Raadsels, tekeningen … Ze hebben ideetjes in overvloed om je te amuseren terwijl je zoveel bijleert. En de kers op de taart? Wij slaagden voor de eindproef!
Deze wandelingen zijn vlot toegankelijk, kosten slechts € 9 en worden zowat overal in België georganiseerd. Het grote pluspunt is dat elke wandeling anders is. Iedere plek en ieder seizoen onthult je weer andere planten.
Naast deze wilde wandelingen organiseert Cuisine Sauvage ook kooklessen en teambuildings. Ons team nam vorig jaar tijdens een teambuilding al deel aan een kookworkshop. En die veroverde ons hart! Het sprak dus voor zich dat we die ervaring nog eens wilden overdoen met een wilde wandeling. En we werden niet teleurgesteld!
Wat zijn jouw favoriete groene plekjes voor een zomers uitje? Deel je adressen met ons op Facebook of tag ons in Insta Stories.
Vond je dit artikel leuk?
Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.