Gemeenschappelijke compostbakken en moestuinen: win-win!

|Zoom

Van dit concept worden wij hier bij Edenred wel heel blij! We hebben het over gemeenschappelijke compostplaatsen en moestuinen die vaak armtierige lapjes grond omtoveren tot een paradijselijke oase waar huishoudelijk groenteafval wordt omgetoverd in lekkere, verse groenten. Wist je dat huishoudelijk afval voor bijna 50% organisch is? (bron: Intradel) Met deze tips kun je er zelf mee aan de slag 👇

Het spreekt voor zich dat een collectieve moestuin – hoe die er ook uitziet – compost nodig heeft om de aarde te voeden en zo mooie groenten op te leveren. Het is een positieve cirkel die alleen maar voordelen heeft: je eet verse, biologische groenten en dus gezonder, je bespaart op vuilniszakken (goed voor je portemonnee), uiteraard vaart ook de planeet er wel bij, en tot slot smeed je spontaan nieuwe sociale banden met je 'medetuiniers'.

Een collectieve compostplaats of moestuin vinden

Dit is natuurlijk de eerste stap in het hele avontuur. Zolang je maar in de stad woont, vind je vast snel een geschikte plek. Of dat nu in Brussel, Wallonië of Vlaanderen is. Want deze gemeenschapsconcepten zijn typisch voor de stad.

Op het platteland hebben veel mensen hun eigen compostbak en soms hun eigen moestuin. Woon je op het platteland en heb je geen tuin? Vraag eventueel aan een buur of je je organische afval op zijn/haar composthoop mag gooien. Misschien kun je ook een handje helpen in de moestuin en af en toe wat groenten mee naar huis nemen.

Collectieve compostplaatsen en moestuinen (ook gemeenschapstuintjes genoemd) zijn goed georganiseerde stedelijke concepten. Er is een beheersteam en de leden beslissen democratisch over wat er moet gebeuren.

Op zoek naar een collectieve compostplaats? Ga eens kijken op de website van de vzw Worms, die van Leefmilieu Brussel de opdracht kreeg ze in een overzicht te gieten. Voor Vlaanderen en Wallonië is er geen referentiesite waarop alle bestaande compostplaatsen staan. Maar je kunt wel zoeken op Facebook. Geef dan gewoon de naam van je stad in, gevolgd door 'zero waste' of 'in transitie'. Bijvoorbeeld: 'Hasselt in transitie'. Je kunt dan met al je vragen terecht in de groep. Wie een collectieve moestuin in Brussel zoekt, vindt een hele lijst op de website Nobohan. Misschien vind je er wel eentje in jouw buurt! 

Maak zelf een collectieve moestuin of compostplaats

Niks gevonden in jouw buurt? Wat houdt je tegen om zelf aan de slag te gaan? Elk jaar organiseert Leefmilieu Brussel de projectoproep 'Vooruit met de Wijk'. Via die weg krijg je hulp bij het op poten zetten van je collectieve moestuin of compostplaats. In Vlaanderen en Wallonië bestaat er helaas geen centrale instantie. Maar kijk een beetje rond op het internet en je zult al snel gelijkgestemden vinden, afhankelijk van de stad waar je woont. Ook hier kunnen de groepen van de steden in transitie op Facebook nuttig zijn.

Een goed idee: in een school of bedrijf

Collectieve moestuinen kunnen worden ingericht in een school, een bedrijf of zelfs een rusthuis … Zo'n project heeft alleen maar voordelen! Het versterkt ook de banden tussen teams, kinderen en bejaarden. Bovendien geniet je van een kleine opbrengst verse, biologische groenten. Dat je gezondheid daar wel bij vaart, zeiden we al. In de aarde wroeten werkt ook ontspannend. Je handen blijven bezig en je krijgt een flinke teug zuurstof binnen!

We legden je in een vorig artikel al uit hoe je met een biologische moestuin start. Of vraag advies aan het netwerk van moestuinmeesters (in het Nederlands en het Frans) en aan de coöperatie Incredible Company (Wallonië en Brussel) of de vzw Le début des haricots (Brussel).

Op zoek naar zaden

Het spannendste moment is aangebroken: zaden kopen! Ga je voor klassiekers zoals uien, tomaten en prei? Of wordt het iets origineler met romanesco, wortelpeterselie en boterbonen? Zaadjes en tuingereedschap vind je bijvoorbeeld bij Famiflora, waar je trouwens kunt betalen met je Ticket EcoCheque. Gebruik je liever grote bakken? Je vindt heel elegante exemplaren bij Tuinhouttopper. Ook dit is een partner van Edenred.

En waarom geen collectief kippenhok?

Je ziet ze steeds vaker en verwonderlijk is dat niet. Kippen zorgen voor verse en gratis eitjes (een gelukkige kip legt tot wel 250 eieren per jaar!), en je geraakt er heel wat organisch afval aan kwijt. Kippen eten namelijk zowat alle planten (en ook andere restjes, zoals droog brood).

De gemeente Etterbeek hielp in 2015 bij de bouw van twee kippenhokken in het Happark en in de tuin van de Academie voor Beeldende & Audiovisuele Kunsten (RHoK). Samen met zo'n vijftien huishoudens stelde ze een schema op om de moestuin beurtelings schoon te maken. Elk gezin kan er natuurlijk zijn organisch afval achterlaten en eitjes rapen. Zie je zoiets ook wel zitten? Ga dan eens bij je gemeente horen of je project haalbaar is.

 

Edenred juicht al deze duurzame en voordelige initiatieven toe, want ze leiden naar een meer verantwoorde consumptie. En zeker wanneer ze mensen ook nog eens dichter bij elkaar brengen ❤️

Heb je mooie verhalen over composteren, moestuinen, kippenhokken of andere projecten in je gemeenschap? Laat het ons dan weten op onze Facebookpagina of op Instagram (tag ons in je story). Je voorbeelden kunnen misschien andere veelbelovende projecten inspireren!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen