Frosch: milieubewust schoonmaken

|Op bezoek bij

 

Wie aan de grote lenteschoonmaak wil beginnen, heeft uiteraard goed gerief nodig! Spuitbussen, sprays, crèmes... Onderhoudsproducten bestaan in alle geuren en kleuren, in alle vormen ook. Soms dreigt u daardoor het overzicht te verliezen. We leggen vaak het product in ons mandje dat volgens ons de beste resultaten zal geven. We hopen dat het product de kern van het probleem aanpakt, en ons zo wat tijd bespaart. Toch zouden huishoudproducten volgens recente onderzoeken niet geheel onschadelijk zijn voor onze gezondheid en voor de natuur.

Steeds meer Belgen kiezen daarom onderhoudsproducten die beter zijn voor het milieu en voor hun lichaam. Maar zijn die wel even doeltreffend? En zo ja, hoe beslis je welke producten je koopt? Wij stelden al onze vragen aan Frosch, het bekende merk met de kikker, dat een gamma ecologische schoonmaakmiddelen aanbiedt, onder andere met het europese Ecolabel.

De kikker als garantie voor ecologische producten

Het familiebedrijf dat in 1867 in Duitsland werd opgericht en dat aanvankelijk gespecialiseerd was in schoensmeer en onderhoudsproducten voor vloeren, besluit in 1986 om het over een compleet andere boeg te gooien. In 1986 wordt de stad Tsjernobyl getroffen door de zwaarste kernramp ooit.

Op slag stelt het bedrijf zijn eigen impact op het milieu in vraag. De Duitse onderneming hertekent zijn businessmodel en trekt resoluut de kaart van de ecologie. In één adem wordt een nieuwe mascotte ingevoerd, de beroemde kikker Frosch, waarvan geweten is dat die enkel in en rond proper water kan overleven.

Frosch is er stellig van overtuigd dat ecologische producten de toekomst zijn en creëert al ruim 25 jaar reinigingsproducten die:

Natuurlijk zijn: De producten van Frosch worden samengesteld op basis van natuurlijke ingrediënten zoals zuiveringszout, om hardnekkige vlekken te verwijderen, citroen om de gootsteen te doen blinken of Aloë Vera voor de gevoelige huid. Frosch werkt niet met bestanddelen die schadelijk zijn voor de natuur, zoals fosfaten, boraten, formaldehyde, NTA, EDTA, gehalogeneerde organische verbindingen en PVC.

 

Biologisch afbreekbaar zijn, dankzij het gebruik van plantaardige oppervlakte-actieve stoffen die snel en volledig biologisch afbreekbaar zijn.

 

Krachtig zijn: het bedrijf ontwikkelt efficiënte producten waarvan de werking getest en bewezen is, namelijk door het europees Ecolabel dat een efficiëntieniveau garandeert dat minstens voldoet aan de marktstandaarden.

 

De ecologische voetafdruk verminderen door minder verpakkingsmiddelen te gebruiken en door een innovatief gebruik van gerecycleerde en recycleerbare materialen. Sommige PET-flessen worden voor 100% vervaardigd uit gerecycleerde materialen en zijn ook nog eens 100% recycleerbaar.

 

Dermatologisch werden getest.

 

Hoewel de impact van onze producten een conditio sine qua non is om ecologisch te zijn, moeten ondernemingen zoals de onze ook rekening houden met de totale levensduur ervan om de schadelijke gevolgen voor de planeet te beperken.

"Bij Frosch zijn we ervan overtuigd dat ecologie pas echt kan werken als de doorgevoerde veranderingen diepgaand en holistisch zijn. Om die reden, bijvoorbeeld, brachten we de productievestiging onder in onze fabriek, waardoor de logistieke keten voor transport kleiner werd en we dus ook een pak groener kunnen gaan produceren. De productiesite werkt bovendien op hernieuwbare energie en het afvalwater van de fabriek wordt behandeld conform strenge certificaten alvorens het te hergebruiken. Om tot slot zijn impact te beperken, draait de hoofdzetel volledig op eigen energie via geothermie en zonnepanelen) en er wordt ook meer energie opgewekt dan er wordt verbruikt!", verklaart Sophie Duchateau, Product Manager bij Frosch.

Ecologische producten die u makkelijk met ecocheques kunt kopen

In 1990 deed Frosch zijn intrede op de Belgische markt onder de naam Froggy. Het bedrijf groeide uit tot een van de pioniers in ecologische producten in ons land. Tegenwoordig biedt de onderneming een uitgebreid assortiment van groene onderhoudsproducten aan, die allemaal naast de traditionele producten in de winkelrekken in supermarkten en hypermarkten liggen, en voor dezelfde prijs.

"Het was voor ons cruciaal om onze producten via de traditionele kanalen en tegen betaalbare prijzen te verkopen, eerder dan in nichewinkels. Ecologie mag niet het voorrecht zijn van bepaalde, welgestelde mensen. Het moet iets zijn waar iedereen voor kan kiezen. Daarom zijn we zo verheugd dat de consument alle producten van Frosch met zjin Ticket EcoCheque kan kopen. Dat is enerzijds een teken van transparantie van onze kant, en anderzijds een manier om ecologie toegankelijk te maken voor iedereen", verklaart Sophie Duchateau.

Greenwashing, valkuilen en goede gewoontes

Veel fabrikanten maken zich tegenwoordig schuldig aan greenwashing, een marketingtechniek die erin bestaat een product groener voor te stellen dan het in werkelijkheid is, bijvoorbeeld door de verpakking groene tinten te geven of er een foto van een mooi landschap bij te stoppen. Vandaag is het niet eenvoudig om het onderscheid te maken tussen echt ecologische producten en vermeende ‘groene’ producten. Hoe maakt u dus een verstandige keuze?

"Een ecologisch product moet voldoen aan talrijke normen die opgelegd worden door instanties zoals de europese Commissie en door officiële labels. Een erkend label, zoals het europese Ecolabel, is de beste garantie om te weten dat u te maken hebt met een product dat beter is voor het milieu en voor de mensen. Bij Frosch dragen al onze producten het europese Ecolabel maar voor bepaalde gamma’s gaan we nog een stap verder. Sommige producten dragen het label ‘Cradle to Cradle’ dat de kringloopeconomie steunt en impliceert dat alle gebruikte materialen zonder negatieve impact naar de natuur terug kunnen of een tweede leven krijgen. Op die manier behandelen we eerder de oorzaak dan het probleem, door te vermijden dat flessen nog in zee terechtkomen", stelt Sophie Duchateau.

Laat voor uw lenteschoonmaak producten met ingrediënten van petrochemische oorsprong (die afgeleid zijn van petroleum) links liggen.

Volgens Sophie Duchateau onderschatten veel consumenten nog de schadelijkheid van die ingrediënten: "Traditionele reinigingsproducten bevatten bijtende chemische stoffen. Ze hebben een vernietigende impact op het milieu. Ze vervuilen rivieren en grondwater, en vormen zo een bedreiging voor alle dieren en planten die in de buurt leven. Maar ze zijn ook schadelijk voor uw gezin, want hun irriterende en zelfs toxische stoffen kunnen aandoeningen van de luchtwegen veroorzaken. U kiest en gebruikt uw huishoudproducten dus best met de nodige aandacht en opteert best voor gecertificeerde ‘Indoor Pure Air’-producten, zoals onze badkamerreiniger Lemon A+, die zo weinig mogelijk vluchtige stoffen in de binnenlucht verspreidt", besluit Sophie Duchateau, Product Manager bij Frosch.

Durft u de uitdaging aan om dit voorjaar milieubewust schoon te maken?

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen