Elektriciteit: Onze 10 tips om je factuur te verlagen

|Zoom

 

Of het nu is om ’s morgens een kop koffie te zetten of voor het slapengaan de batterij van je elektrische tandenborstel op te laden, elektriciteit gebruiken we elke dag. Het is voor ons haast onmogelijk geworden om zonder elektriciteit te leven omdat we er voor de meeste van onze taakjes afhankelijk van zijn. Denk maar aan de paniek die ons overvalt wanneer we eens zonder stroom vallen!

Volgens de FEBEG is het gezinsverbruik in België goed voor een vijfde van de totale elektriciteitsuitgaven (22,7%), ver achter de industriële sector (bijna 46%) en de dienstensector (26%). En nochtans is het gezinsverbruik de laatste jaren gedaald, van 88.281 GWh naar 86.424 GWh in 2017. Maar omdat elektriciteit particulieren gemiddeld € 56,46/MWh kost (volgens het recentste onderzoek van de CREG) zoekt de consument natuurlijk naar manieren om zijn verbruik verder te verminderen om op het einde van het jaar te vermijden dat hij een gepeperde rekening voorgeschoteld krijgt.

Wil ook jij je verbruik terugdringen om zo meer te besparen? Ontdek onze 10 milieuvriendelijke maar vooral voordelige tips. Trouwens, alle apparaten die we in dit artikel vermelden, kun je kopen met je Ticket EcoCheque !

1. Laat een energieaudit uitvoeren – Het allerbelangrijkste is dat je een eerste analyse laat uitvoeren van wat je als gezin verbruikt. Zo kan je bijvoorbeeld een energieaudit laten uitvoeren op basis van een thermografisch onderzoek met infraroodcamera, een procedé waarvoor je met ecocheques kan betalen. Ook handig om te weten is dat er al heel wat applicaties en apparaten op de markt zijn waarmee je het verbruik van de grootste energievreters in huis kunt analyseren.

 

2. Gebruik spaarlampen – Er was een tijd dat spaarlampen weinig populair waren door hun witte licht. Tegenwoordig is het assortiment echter zo groot dat je er vast wel een vindt die in je interieur past: klassieke spaarlampen, ledlampen of verlichting op zonne-energie. Je kunt trouwens ook je ecocheques gebruiken om spaarlampen aan te schaffen.

 

3. Kies voor apparaten die een energielabel dragen – 24% van de energiefactuur van gezinnen is toe te schrijven aan huishoudelijke apparaten. Is je wasmachine of je koelkast aan vervanging toe? Geef de voorkeur aan een apparaat van energieklasse A, want die zijn het energiezuinigst. Volgens Ecoconso ligt het verbruik van een A+++ koelkast bijvoorbeeld zo’n 40% lager dan een qua volume en vriescapaciteit gelijkwaardige koelkast van klasse A+. Het is dus interessant om je eerst te informeren en producten te vergelijken op basis van je behoeften, te meer omdat je vaak een premie krijgt als je voor de meer ecologische oplossing kiest.

 

4. Schakel de sluimerstand van je apparaten uit en laat adapters niet in het stopcontact zitten – Verschrikkelijk veel apparaten thuis blijven in de sluimerstand nadat je ze hebt uitgeschakeld. Nochtans verbruikt die stand in werkelijkheid heel wat energie, terwijl je eigenlijk het apparaat niet gebruikt. Schakel je apparaten daarom helemaal uit met de ’off’-knop en verwijder je adapters uit het stopcontact.

 

5. Vergelijk op regelmatige basis de tarieven van de energieleveranciers – Online simulatoren helpen je een idee te vormen van hoeveel je bij elke energieleverancier zou betalen. Net als de telecomsector is de energiesector gedurig in beweging. Bepaalde formules zijn echt de moeite, ook omdat je nu je huidige contract snel en eenvoudig kunt opzeggen.

 

6. Was op lage temperaturen – In tegenstelling tot wat onze liefste oma steeds beweerde, is het maar zelden nodig om je kleding op hoge temperaturen te wassen. Was je kleding op 30 °C om minder te verbruiken voor een even propere was. DETIC, dat een campagne rond dat onderwerp uitwerkte, schat dat je drie keer minder zal moeten betalen dan wanneer je op 60 °C wast.

 

7. Ontdooi regelmatig je koelkast en diepvries – Volgens Brussel Leefmilieu verbruik je 10% meer met een ijslaagje van amper twee millimeter! Laat je apparaten dus regelmatig ontdooien. Het is de perfecte gelegenheid om je koelkast of diepvries weer op orde te brengen, en misschien vind je wel etenswaren waarvan je niet eens meer wist dat je ze nog had. Zo hoef je niets weg te gooien en doe je geen onnodige boodschappen!

 

8. Kook in geschikte pannen – Een oven verbruikt meer dan een kookplaat. Dus kook je beter in de pan. Als je een gasfornuis hebt (verbruikt nog minder dan een elektrische kookplaat!), let er dan op dat je pannen gebruikt van het juiste formaat (die het vuur dus netjes afdekken) om te voorkomen dat je te veel energie verbruikt. Leg het deksel op de pan om de kooktijd te verkorten.

 

9. Stel de temperatuur van je koelkast en diepvries correct in – Om te besparen en te voorkomen dat je onnodig energie verspilt, stel je je koelkast in op 4 tot 6 °C en je diepvries op -18 °C. Ter herinnering: plaats je koelkast en diepvries niet in de buurt van warmtebronnen, of ze moeten te hard werken.

 

10. Ontkalk regelmatig je waterkoker – Om te vermijden dat je waterkoker in overdrive gaat, kun je die beter om de 2 jaar ontkalken. Beperk de temperatuur tot 50 °C voor een waterkoker en 60 °C voor een boiler. Door je aan die limiet te houden vermijd je kalkaanslag in het apparaat en zal je verbruik een pak lager liggen.

Benieuwd hoe je je energiefactuur nog lager kunt krijgen?
Ontdek al onze handige tips voor je waterverwarming en elektriciteitsverbruik.

Geïnspireerd en bereid om je verwarming 1 graad Celsius lager te zetten dan normaal om ecologisch én economisch te besparen?
Doe dan mee aan onze #GoGreenAtHome-challenge van 25 februari tot 3 maart!

Veel succes!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen