Duurzame kleren en milieuverantwoorde mode, die kies je zo

|Lifestyle

Een jurk die meer dan 1000 km heeft afgelegd. Een trui die alle uithoeken van de wereld heeft aangedaan. Een jeans die met meer dan 1000 liter water is gemaakt. We kunnen er niet omheen: onze kleren hebben een grote impact op het milieu.

Maar je kunt ook milieubewust en ethisch kleren kopen zonder een aanslag op je budget te plegen. In dit artikel delen we drie praktische tips om bewust te kiezen en je impact op het milieu te verminderen.

Duurzame mode rijmt met milieuverantwoord wassen

Ecologische kleren in huis halen gaat verder dan de aankoop alleen. Je moet namelijk ook rekening houden met wat daarna komt: de was.

Je hebt er misschien nooit bij stilgestaan, maar de was vormt een van de vervuilendste onderdelen van de levenscyclus van je kleren. Dat komt doordat er veel water en elektriciteit aan te pas komt, maar ook  bepaalde schoonmaakproducten die in sommige wasmiddelen zitten.

Maak je geen zorgen, want er zijn alternatieven!

Je kunt een milieuverantwoorde wasmachine of wasmiddel met milieulabel kopen dat geschikt is voor je kleren.

Ga je graag nog een stap verder? Maak dan gewoon je eigen wasmiddel. Lees in ons artikel hoe zelf wasmiddel maken in zijn werk gaat.

Een kledingstuk dat lang meegaat, is in de eerste plaats een kledingstuk dat je goed onderhoudt. Er is niets erger dan een wit T-shirt dat grijs uitslaat of een zwarte jurk die vaal wordt.

Om je kleren een langer leven te geven, volg je gewoon de wasinstructies op het etiket.

En droog ze vooral in de openlucht. Met deze tips gaan je kleren veel langer mee.

Kies voor tweedehands

We denken vaak dat milieuverantwoorde mode peperduur is, maar dat is helemaal niet waar! Duurzame kleren kopen ligt nu binnen ieders bereik.

De oplossing? Shoppen in tweedehandswinkels. Vroeger hadden zulke winkels een stoffig geitenwollensokkenimago, maar die tijd is al lang voorbij.

Melting Pot Kilo is een tweedehandswinkel die hoogstaande vintagekledij verkoopt.

Het concept: koop je kleren per kilo. 

Een topadres om echte pareltjes voor een schijntje op de kop te tikken. Je kunt er zelfs je papieren ecocheques gebruiken!

Ga voor ethische kledingmerken

Om het je gemakkelijker te maken om groener te gaan leven, heeft Edenred een webwinkel geopend: de Edenred Ecoshop.

In onze e-shop kun je duurzame, ethische kledingstukken kopen en tegelijkertijd de lokale handel steunen. Bovendien is er voor ieder wat wils!

3 goede redenen om je kleren in de Edenred Ecoshop te kopen:

  • De kledingmerken worden met zorg uitgekozen volgens de oorsprong en de samenstelling van de producten en de productiewijze. Alleen merken die aan alle ecochequecriteria voldoen, komen in aanmerking.
  • Je kunt je kleren kopen met je Ticket EcoCheque.
  • Je steunt lokale winkeliers en 'made in Belgium'.

Kortom, kleren kopen is niet zonder gevolgen en wanneer we duurzaam willen leven, verdient alles wat we doen onze aandacht.

Met dit artikel heb je alle troeven om je garderobe te vernieuwen en tegelijkertijd iets voor de planeet te doen.

 

En wat zijn jouw tips en tricks om duurzame kleren te kopen? Heb je al tweedehandswinkels of de Edenred Ecoshop uitgeprobeerd? Deel je ervaring op onze Facebook- of Instagrampagina.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen