DIY beauty : deze schoonheidsproducten maak je makkelijk zelf

|DIY

Jezelf pamperen met een verkwikkend gezichtsmasker of voedende lotion, heerlijk! Maar met welke stoffen smeer je jezelf in en zijn die wel goed voor je huid en voor het milieu? Om zeker te weten wat er in de beautyproducten zit die je dagelijks gebruikt, kan je ook zelf aan de slag. Met natuurlijke ingrediënten, die je vaak gewoon in je keukenkast hebt staan, maak je in een handomdraai gezonde en budgetvriendelijke crèmes, balsems en andere verwennerijen voor je gezicht en lichaam.  

Ben je klaar om wat DIY in jouw beautyroutine onder te brengen? Dan helpen we je graag op weg met deze beginner-proof recepten!

1. Honingzachte lippen 🍯

Eerder deelden we op deze blog al enkele opties voor zelfgemaakte gezichtsscrubs, maar ook een scrub voor je lippen kan je makkelijk doe-het-zelven. Een goede lipscrub maakt komaf met velletjes en verwijdert dode huidcellen: een must voordat je lipstick aanbrengt dus! Dit recept is een klassieker en werkt altijd:

  • 1 tl natuurlijke olie
  • 1 tl honing
  • 2 tl bruine suiker

Terwijl de suiker exfoliërend werkt, zorgen de olie en honing voor de nodige hydratatie. Je kan met verschillende olies aan de slag, zolang ze maar natuurlijk zijn. Olijfolie, amandelolie of kokosolie zijn het meest gangbaar. Een vegan lipscrub maken? Vervang de honing door agave- of ahornsiroop.

2. Go coconuts op je haar 🥥

Ook je haar verdient zo nu en dan eens een boost. Is je haar droog en raakt het snel in de war? Time to moisturize! Wie plantaardig eet, heeft de geheime ingrediënten tot een mooi-haar-in-een-paar-minuten-masker vast al in huis. Een natuurlijk haarmasker maak je simpelweg met een twee eetlepels kokosolie en een eetlepel olijfolie (doe dat maal twee als je lang haar hebt).

Smeer het mengsel op de uiteinden van je haar en vermijd je hoofdhuid om geen té vettige coupe te bekomen. Zo’n twintig minuutjes laten intrekken en daarna uitspoelen met warm water volstaat voor een zacht en glanzend resultaat!

3. Stralende huid dankzij shea 🧈

Durf jij weleens te veel te spenderen aan body scrubs omwille van de leuke verpakking en onweerstaanbare geur? Niets mis mee! Maar als je ’t wat ecologischer wil aanpakken, bereid je ze beter zelf. Het belangrijkste dat je daarvoor nodig hebt is sheaboter. Dit plantaardig vet wordt gewonnen uit kariténoten en is een populaire toevoeging in beautyproducten tegen een droge huid. Om er body butter van te maken, voeg je er kokosolie, olijfolie en aromaten naar keuze aan toe. Reken ongeveer deze verhouding:

  • 3 el sheaboter
  • 2 el kokosolie
  • 1 el olijfolie

Warm de basisingrediënten samen op in een pannetje en doe er een paar druppeltjes etherische olie bij om de body butter te personaliseren. Eucalyptus of liever rozenolie? Het kan allemaal!

 

4. Pedicure met paardenkastanjes 🌰

Voor dit recept mag je even de keuken uit en het bos in! Want wist je dat paardenkastanjes, hoewel je ze niet mag eten, een positief effect op de bloedsomloop hebben? Daar kan je gebruik van maken door er een verzachtende voetcrème van te maken, ideaal nu onze voeten weer elke dag in gesloten schoeisel moeten vertoeven.

Het is geen kunst: je hebt gewoon een handvol kastanjes nodig, die je kookt in 100 ml (ongezouten) water. Giet ze af en laat ze even uitlekken. Vervolgens haal je het vruchtvlees uit de pel en pureer je alles in een blender tot een gladde crème. Even laten afkoelen en smeren maar! Zonder toevoegingen bewaart dit product een tweetal weken in de koelkast.

5. Aloë daar, gladde benen 🌱

Scheergel is onmisbaar in de badkamer als je je benen wil scheren zonder je huid uit te drogen. Vind je ook dat die bus gel altijd verdacht snel leeg is? Da’s ook niet verwonderlijk gezien je gemiddeld een vierde van het product per scheersessie gebruikt. Besparen kan door even zelf je lab in te duiken en een brouwseltje te koken met:

  • 2 el cacaoboter
  • 4 el kokosolie
  • 4 el aloë vera-gel
  • 2 el baking soda
  • 1 el castillezeep

Hoe ga je te werk? Smelt de cacaoboter en warm het samen met de kokosolie op. Haal van het vuur en mix er de baking soda, castillezeep en aloë vera-gel door met een staafmixer. Je zal zien dat er een schuimige textuur ontstaat. Doe het mengsel in een potje en het is klaar voor gebruik! De cacaoboter en kokosolie voeden en de aloë vera herstelt de huid.

 

Probeer jij meteen een van deze doe-het-zelfproducten uit? Deel dan zeker jouw creatie op onze Facebook- en Instagrampagina.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen