Berkensap is supergezond
Berkensap is al een paar jaar opnieuw erg populair in de voedingswereld. In de Scandinavische landen wordt het al minstens duizend jaar gebruikt vanwege zijn ontsmettende, ontstekingsremmende, antioxiderende en afslankende werking! Hoog tijd om dit wonderbaarlijke sap eens van dichterbij te bestuderen.
Net als water is vers berkensap volledig kleurloos, maar het heeft wel een heerlijke, ietwat zoete smaak. Het is bijzonder populair in Noord-Europa, China en Japan, maar in onze contreien is het minder bekend. Nochtans is het een fantastisch geschenk van Moeder Natuur! Berkensap is namelijk niet alleen van nature rijk aan micronutriënten en elektrolyten, maar zorgt ook nog eens voor een uitzonderlijke isotone balans ... Uitzonderlijk, zeg je? Elektrolyten? Isotoon? Geen nood, in dit artikel leggen we alles duidelijk uit!
Berkensap, wat is dat precies? 🤔
Berkensap is plantaardig water. Om het af te tappen, wordt een snee gemaakt in de bast van de boom wanneer het sap naar boven aan het stromen is. Dit natuurlijke product wordt ook wel eens 'lente-elixer' genoemd, omdat het wordt 'geoogst' zodra de sapstroom op gang is gekomen. Berkensap wordt op verschillende manieren gebruikt: als water, in een crème of capsule, als sap ... De kers op de taart? Er zijn gewoon géén bijwerkingen bekend!
Door het hoge gehalte aan elektrolyten en micronutriënten en de perfecte isotone balans geeft het sap je lichaam meer energie en brengt het je lijf opnieuw in evenwicht. Hoe dan? Dankzij de minerale zouten!
Zet je lever aan het werk! ⛑️
Na de feestdagen en wanneer de lente in aantocht is, worden de winkelrekken volgestouwd met plantaardige oplossingen om je lever te 'ontgiften'. We vertelden het je al eerder in dit artikel: je lever bevat geen toxinen. Je hoeft hem dus helemaal niet te 'ontgiften'. Toch bestaan er heel wat natuurlijke producten die erg heilzaam kunnen zijn voor je lichaam. Berkensap is er daar één van. De vele mineralen komen je lever alleen maar ten goede.
Berkensap tegen pijntjes 🤕
Berkensap is niet alleen gezond voor je lever, maar doet je ook op andere vlakken goed. De unieke samenstelling heeft een vochtafdrijvende en bloedzuiverende werking, waardoor je lichaam beter wordt geremineraliseerd. Het sap zit dan ook boordevol voedingsstoffen, vitaminen, sporenelementen (magnesium, ijzer, koper, calcium, mangaan) en aminozuren. Bovendien geeft het je lichaam dag na dag een heuse energieboost. Je krijgt er zelfs zo veel energie van, dat je het beter niet 's avonds drinkt.
Wanneer en hoe wordt berkensap afgetapt? 🌳
Berkensap wordt in de lente uit de bast van de bomen afgetapt, op het moment dat het sap omhoog aan het stromen is. Bij het oogsten wordt het sap ook op geen enkele manier bewerkt door de merken die het commercialiseren. Zoals de Scandinavische traditie het voorschrijft, oogsten ze het steevast duurzaam en met respect voor de natuur. Daarom is het ook aan de dure kant.
Hoe gebruik en bewaar je berkensap? 🤷
Berkensap vind je bij de meeste biowinkels. De merken die het produceren, raden over het algemeen een berkensapkuur van drie weken aan. Daarbij drink je elke week tussen de maaltijden in drie keer 250 ml. Het verse sap is verkrijgbaar van maart tot juli en blijft ongeveer drie weken goed in de koelkast.
In de winter kun je berkensap in andere vormen gebruiken. Zo bestaan er versies die verrijkt zijn met knopextracten. De suiker in het sap zet ook een lactofermentatieproces in gang. Dankzij traditionele, natuurlijke technieken kun je het sap dan tot de winter bewaren. Toch zullen puristen je vertellen dat er niets boven vers berkensap uit de lente gaat. Hoe dan ook, dit geschenk van Moeder Natuur is meer dan de moeite waard!
Vond je dit artikel leuk?
Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.