5 tips om je moestuin voor te bereiden op het voorjaar
Een pastasaus met verse tomaten of gevulde courgettes recht uit de tuin op je bord? Niets overtreft de smaak van eigen kweek. Bovendien is een moestuin beter voor je portemonnee en weet je altijd wat gegeten met zo’n privégroentewinkel aan huis.
Of je nu een gedreven of beginnende moestuinier bent, het ideale moment om je groene vingers te trainen is weer aangebroken! We helpen je graag op weg om de nodige voorbereidingen te treffen met een korte checklist. Zo maak je je klaar voor een nieuw en vruchtbaar moestuinseizoen!
1. Kweek delicate gewassen binnen op
Elke moestuinier weet dat preparation key is om de hele zomer lang te kunnen genieten van een lekkere oogst. Dat begint met het binnen voorzaaien van de plantjes, zo ongeveer tot eind maart. Zaadjes voor onder meer prei, ijsbergsla en zowat alle koolsoorten, kweek je in kleine potjes in een warm klimaat. Dat kan in huis maar evengoed in een tuinkas of serre zijn. Eens ze sterk genoeg zijn, plant je ze in volle grond buiten uit rond halverwege april.
Ook tomaten, paprika, pepers en aubergines moeten binnen gezaaid worden en beschut blijven groeien tot midden mei. Pas dan is het warm genoeg om ze aan het Belgische klimaat bloot te stellen.
Tip: lees steeds de instructies op de verpakking van de zaadjes, deze geven nauwkeurig aan wanneer ze binnen en buiten geplant moeten worden.
2. Geef je gereedschap een onderhoudsbeurt
Voor je aan de grote werken begint, is het handig dat je tuingereedschap tiptop in orde is. Maak scharen, vorken en spades schoon en scherp zodat ze er weer tegenaan kunnen.
Zijn je tuinhandschoenen aan vervanging toe? Met je ecocheques van Edenred pik je gauw een nieuw paar op in het tuincentrum.
3. Hou de grond gezond
Geen mooie groenten zonder een gezonde bodem. Een belangrijke stap bij de opstart van je moestuin is daarom het losmaken en voeden van de aarde. Misschien zitten er nog resten in van de gewassen die je vorig jaar geplant hebt of legde je een laagje mulch tegen vocht en onkruid? Verwijder al dat overtollige materiaal zodat de groei van je moestuin niet belemmerd wordt en vul indien nodig aan met verse potgrond. Meng er ook wat mestcompost door, die de grond gedurende het hele seizoen gevoed houdt.
Is het buiten nog koud maar wil je binnenkort toch zaaien? Zorg er dan voor dat de grond minstens 5ºC heeft. Dat doe je door je moestuin af te dekken met een plastic zeil of gebruik te maken van cloches.
4. Rechtstreeks buiten zaaien
Zijn je tools en grond helemaal prepared? Zaaien maar! Naast de groente en kruiden die eerst binnen moeten kiemen, zijn er ook heel wat die je meteen buiten kan zaaien. Zo plant je gedurende de hele maand maart:
- rucola
- spinazie
- bieslook
- kervel
- radijs
Vanaf de tweede helft van maart, kan je deze gewassen in de grond stoppen:
- ui
- lente-ui
- peterselie
- kropsla
- selder
- rode biet
5. Bescherm gewassen tegen slechte invloeden
Raakt je moestuin goed gevuld? Vergeet ook niet om je plantjes af te schermen tegen schadelijke invloeden zoals insecten en mindere weersomstandigheden.
Als je liever geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, kan je opteren voor een overspanning met gaas. Daarmee hou je zowel vogels als slakken weg.
Bij vorst bedek je de gewassen best met een vliesdoek, die een isolerende werking heeft.
Zo, daarmee hebben we de voornaamste to do’s overlopen. Vijfdubbel check? Top, jouw moestuinseizoen kan beginnen! Een slimme manier om te besparen en duurzamer te leven.
Welke groenten of kruiden kweek jij graag zelf? En heb je nog slimme trucs achter de hand voor je collega-moestuiniers? Tag onze Facebook- en Instagrampagina in je posts en wij volgen je avonturen graag mee!
Vond je dit artikel leuk?
Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.