11 slimme trucs om restjes te verwerken!

|DIY

Wil je je impact op het milieu beperken, maar weet je niet hoe? Dan is dit artikel iets voor jou! Dé gouden regel om minder voedsel te verspillen? De 4R-strategie: replace, reduce, reuse en recycle! Vervangen, verminderen, hergebruiken en recycleren dus.

Heel wat voedingsproducten kunnen diverse doelen dienen. Raar maar waar! Wist je bijvoorbeeld dat je 4 verschillende dingen kunt doen met een citroen?

Op die manier beperk je je afval én bespaar je ook nog eens enkele euro's. In dit artikel hebben we 11 slimme trucs voor jou verzameld om je etensresten een tweede leven te geven.

1. Citroen

Met een citroen kun je meer doen dan salades, vis en vinaigrettes op smaak brengen. Heb je nog een verlepte citroen liggen? Dit kun je doen.

1. Citroen is een goede basis voor zelfgemaakte verzorgingsproducten. Meng 2 koffielepels honing met 1 koffielepel suiker. Voeg hier 1 tot 2 koffielepels citroensap aan toe. Citroen verwijdert de dode huidcellen. Gedaan met die doffe en vale huid dus. Geen dank!

2. Je kunt citroenen ook gebruiken voor een 100% ecologisch verantwoord huishouden! Maak er je kranen en glazen douchewand mee schoon. Hoe? Ga met een citroen over het oppervlak en wrijf er vervolgens over met een zachte doek. En klaar is Kees! Hmm ... wat ruikt dat lekker fris in huis!

3. Nog een handige schoonmaaktip! Doe een halve citroen in een kom water en warm enkele minuten op in de microgolfoven. Maak dan de binnenkant schoon met een zachte doek. Resultaat? Een glanzende microgolfoven zonder dat je chemische producten hebt gebruikt.

4. Alles van een citroen is goed! We gooien de schil vaak gewoon weg, terwijl die eigenlijk superhandig is. Gebruik citroenschillen als basis voor een luchtzuiveraar. Met de herfst en winter in zicht is het des te belangrijker dat je de lucht in huis bevochtigt.

2. Eierschalen

De meeste mensen gooien hun eierschalen weg. Nochtans kun je ze gemakkelijk hergebruiken. Goed om te weten: elke eierschaal bevat 750 tot 800 mg calcium. Daar moet je dus echt iets mee doen.

Niets gaat verloren, alles krijgt een tweede leven. Hieronder 4 fantastische manieren om eierschalen te recycleren in de keuken, de tuin, de badkamer en zelfs de wasruimte!

Poeder van eierschalen heeft heel wat voordelen waar niemand aan denkt! Was de eierschalen, verwijder het vlies aan de binnenkant, laat ze drogen en maal ze tot poeder met een mixer of vijzel. Waarvoor je dit poeder kunt gebruiken? Een overzicht.

  1. Voeg wat poeder toe aan je nagellak voorsterkere nagels.
  2. Los dit poeder op in eiwit en je hebt meteen een 100% ecologisch verantwoord en zero waste gezichtsmasker tegen rimpels.
  3. Het poeder van eierschalen blijkt ook jouw bondgenoot om aangekoekte etensresten in een kookpot te verwijderen. Gewoon het poeder inwrijven, even met een spons erover ... en je pot is weer als nieuw!

Droom je van een spierwitte was, dan zal deze tip je interesseren. Doe wat eierschalen in een wasnetje en je kleren komen schoner en witter dan wit uit de machine.

Heb je zelf kippen thuis? Gooi geen knuppel, maar wat geplette eierschalen in het hoenderhok. Zo krijgen je scharrelaars voldoende mineralen binnen.

3. Avocadoschil

Avocadoschillen belanden meestal gewoon in de vuilnisbak. Nochtans kun je er nog verschillende kanten mee uit. 3 goede redenen om ze niet weg te kieperen:

1. De schil van een avocado doet wonderen voor droge voeten. Zijn je voeten erg droog en dreig je kloven te krijgen? Dan is deze tip iets voor jou. Dankzij zijn voedende eigenschappen herstelt en verzacht avocadoschil je voetzolen. Maar hoe ga je te werk? Wrijf voorzichtig met de binnenkant van de schil op je voeten, zodat de olie mooi in de huid kan dringen. Heb je wat meer tijd? Trek er katoenen sokken over en laat zo'n 20 minuten zijn werk doen. Deze tip werkt net zo goed op droge handen en gebarsten lippen. 

2. Ga je graag eens in bad? Lees dan zeker deze tip! Laat wat avocadoschillen in je badwater weken. Waarom? Zo komt de olie, van nature rijk aan vitamine C en E, vrij. Resultaat? Een nieuwe, superzachte huid.

3. En dat is nog niet alles, want avocadoschil komt ook van pas in de tuin. Inderdaad! De schil van een halve avocado is ideaal om binnen al wat voor te zaaien. Opvullen met wat aarde en compost, en zaaien maar! Een ecologisch verantwoorde tip om verspilling tegen te gaan. Deel hem dus massaal met andere tuiniers.

Je kunt zo veel doen met schillen, verlept fruit en ander keukenafval. Replace, reduce, reuse en recycle ... Jij weet nu perfect hoe dat moet. Tijd voor actie dus!

 

Iets opgestoken? Volg ons op Facebook of Instagram voor nóg meer tips tegen verspilling. Gebruik jij eierschalen, citroenschillen of avocadoschillen voor nog iets anders? Deel je originele tips op onze sociale media. Tot binnenkort!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen