'Zero waste' picknick: geniet met een gerust gemoed

|Food

Buiten eten in het groen ... Niets zo leuk, natuurlijk, gezellig en ecologisch, toch? Ga voor 'zero waste' en maak dit heerlijke moment in de natuur compleet. We geven je hier enkele tips. Iets weggooien? Geen sprake van. Beloofd!

Op een mooie lentedag of zachte zomeravond scoor je gegarandeerd met een picknick. Sla je dekentje open op het gras en geniet van een picknick zoals in de goede oude tijd. Met onze tips maak je het bovendien lekker gezellig én ecologisch. Lief en zacht voor het milieu, zo hebben we het graag.

Begin met een aperitiefje … 🥕

Laat je creativiteit de vrije loop voor het aperitief. Hieronder enkele 'zero waste' ideeën waar je het water van in de mond krijgt …

  • Krokante en goudgele zelfgemaakte chips.
  • Groentestaafjes in alle kleuren van de regenboog.  
  • Een mix van gedroogde vruchten: pistachenoten, walnoten, hazelnoten, amandelen, rozijnen ...
  • Hartig gebak om lekker mee uit te pakken. Makkelijk, maar indrukwekkend!
  • Kaas, een klassieker die niet mag ontbreken.
  • Maki's van wraps, lekker chic!

Een maaltijdsalade als hoofdgerecht 🥗

Enkele olijven, feta, drie tomaten, een komkommer, hardgekookte eieren ... En vul maar aan! 

Naast de klassieke broodjes is een rijst-, quinoa- of pastasalade zeker ook een aanrader. Makkelijk mee te nemen in een herbruikbaar potje.

Wil je een 100% 'zero waste' picknick? Wees creatief en maak een originele salade met de restjes uit je koelkast. 

En dan het dessert … 🍋

Aan ideeën voor een lekker 'zero waste' dessert wellicht geen gebrek, maar we geven je toch graag enkele tips:

  • Een stuk fruit of een verse fruitsalade (besprenkeld met citroensap en afgewerkt met verse munt).
  • Een artisanale vruchtenmoes (rabarber, aardbeien en munt – heerlijk!).
  • Zelfgemaakt gebak of stukjes chocolade.
  • Onze favoriet van het moment: loempia's met vers fruit. Dit is een beetje de zoete tegenhanger van de wraps bij het aperitief (mango, avocado, munt, banaan, aardbei, rijstpapier en limoen).

Een potje hier, een bokaaltje daar! 🧺

Chocolade bewaren in een bokaal van tomatensaus, dat lijkt misschien niet zo appetijtelijk. Maar dat is wel het idee van 'zero waste'! Ter herinnering: hergebruik oude potten en bokalen om noten, zaden of overschotjes mee te nemen. En kleine bokaaltjes van confituur zijn bijvoorbeeld handig voor vinaigrette.

Kortom, goedkoop én veelzijdig! Denk er dus bij je volgende aankopen aan: kun je niet in bulk kopen, geef dan de voorkeur aan dergelijke verpakkingen! Steek bovendien herbruikbare borden en bestek in je picknickmand.

Yes, een drinkfles! 🚰

Drinkflessen zijn vandaag al goed ingeburgerd. Maar voor je picknick mag het gerust wat meer zijn dan gewoon water. Vul de flessen 8 uur op voorhand met kraanwater, citroen, basilicum, komkommer, appel of wat jij zelf maar lekker vindt.

Denk eraan: flessen in roestvrij staal zijn makkelijker recycleerbaar en minder schadelijk voor de gezondheid en het milieu dan plastic of aluminium modellen.

Laten we maar bee's wrap gebruiken 🥪

Wil je je broodjes verpakken of je wraps graag op tot een worstje rollen, maar op een milieuvriendelijke manier? Een bee’s wrap is dé oplossing!

Dat is een doek die geïmpregneerd is met bijenwas. Je kunt er voedingswaren in bewaren, telkens opnieuw. Zelf zo'n doek maken? Dat kan! Laat gewoon een beetje bijenwas op een doek smelten. Na verschillende picknicks wordt het waslaagje wat dunner, maar je kunt de stof gemakkelijk opnieuw impregneren.

Vuil? Maak je doek voorzichtig schoon met een sponsje en koud water.

Pssst! Je vindt deze bijenwasdoeken ook in de supermarkt.😉

Laat geen sporen achter 🌱

Het is heel belangrijk dat je je picknickplaats achterlaat zoals je ze zelf aangetroffen hebt. Neem alles dus terug mee naar huis. Respecteer het ecosysteem en laat geen afval achter.

Heb je een 'zero waste' picknick georganiseerd? Deel je foto's op onze Facebookpagina of in een Instagram-story!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen