Zelfgemaakte speculaas voor sinterklaas? O kom maar eens kijken!

|Food

Tot onze grote vreugde geuren de bakkerijen in het hele land weer heerlijk naar speculaas. Jawel, ze zijn terug! We zijn meer dan trots op deze lekkere specialiteit die meteen ook de gezelligste periode van het jaar inluidt. En die begint wanneer de goedheilig man zijn intrede doet! 

Maar waarom eten we zo graag speculaas met sinterklaas? Volgens een oude legende wekte Sint-Nicolaas, de beschermheilige van kinderen, kinderen weer tot leven en gaf hij hen speculaas te eten omdat deze lekkernij lang goed blijft.

Wist je dit al? Het woord 'speculaas' komt van 'speculum', het Latijnse woord voor 'spiegel'. Hoezo? Het speculaasdeeg wordt in een houten mal gedaan. Zodra de speculaas is afgekoeld, slaat de bakker op de mal op een vlakke ondergrond om de speculaas eruit te halen. De vorm van de speculaas is identiek aan die van de mal, die dus een spiegel vormt. 

Tijdens de lockdown hebben we onze tijd goed benut door zelf speculaas te bakken!  

Bak je mee?  

Budget: € 

Tijd: 1 uur 

Moeilijkheidsgraad: makkelijk 

Wat heb je nodig?

Een weegschaal
Een keukenrobot (of handmixer)
Een spatel
Een deegroller
Speculaasvormen

200 g patisseriebloem
100 g bruine suiker
100 g zachte gezouten boter
5 g bakpoeder
30 g suiker
1 eigeel
1 kl speculaaskruiden

Bereiding: 

  • Doe de bruine suiker, de suiker en de speculaaskruiden in de keukenrobot.
  • Voeg de zachte boter en het eigeel toe.
  • Meng alle ingrediënten totdat je een glad deeg hebt. Maak je geen zorgen als het deeg wat droog lijkt, dat is volstrekt normaal!
  • Voeg geleidelijk aan de bloem en het bakpoeder toe en meng.
  • Zodra je een zandachtig deeg krijgt, maak je er een bol van. Plaats de bol deeg een half uur in de diepvriezer.
  • Verwarm de oven voor op 190 °C.
  • Bestrooi je houten mallen met bloem en tik ze op het werkblad om de overtollige bloem te verwijderen.
  • Vul de mal met het deeg en strijk de bovenkant glad met een mes.
  • Herhaal dit een paar keer totdat het deeg op is.
  • Bak de speculaasvormen 10 minuten in de oven.
  • Haal de speculaas uit de oven en laat afkoelen. De speculaas is nu nog een beetje zacht. Hij wordt hard tijdens het afkoelen.

Smakelijk! 

Ben je ook zo trots op je zelfgemaakte speculaas? Post dan een foto op onze Facebookpagina of Insta Story en tag ons 😊! 

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen