Water: Onze 10 tips om minder te verbruiken

|Zoom

 

Water wordt vaak het ’blauwe goud’ genoemd omdat het zo zeldzaam is en belangrijk en op het vlak van hygiëne. De Belg kan niet meer zonder water. Volgens Vlaanderen Milieumaatschappij verbruiken we gemiddeld 99 liter water per dag en betalen we € 430 per 100 m³. In één jaar verbruikt een gezin van vier dus evenveel water als nodig is om een zwembad van 9 bij 5 meter te vullen.

Water is een zeldzaam en kostbaar goed. We moeten er zuinig mee omspringen. Helemaal leuk wordt het als we het verschil op onze factuur zien. Dit zijn onze 10 eenvoudige en doeltreffende tips om minder water te verbruiken en slim te investeren met je Ticket EcoCheque !

1. Spring liever onder de douche dan een bad te nemen – Het water dat voor lichaamshygiëne gebruikt wordt, vertegenwoordigt meer dan een derde van het totale waterverbruik van een gezin. Vooral baden zijn de grote boosdoener: om een bad te vullen heb je gemiddeld 100 liter water nodig. Bewijs het milieu en je portefeuille een dienst en kies voor de douche!

 

2. Verminder het debiet – De douche mag dan wel een meer milieuvriendelijke en zuinige optie zijn, wie elke dag doucht, verbruikt gigantisch veel water. Wie minder wil verbruiken, moet een spaardouchekop installeren. Zo’n douchekop breekt het water in druppeltjes, waardoor je even comfortabel doucht maar tot 6 liter per minuut minder verbruikt.

 

3. Regel de temperatuur – Met een thermostatische kraan stel je de exacte temperatuur van het water in, zonder met het debiet te spelen. Met zo’n kraan blijft de temperatuur constant en verbruik je bovendien minder water.

 

4. Gebruik je gootsteen – Hoewel de vaatwasmachine zuiniger en milieuvriendelijker is, geven veel gezinnen er de voorkeur aan om sommige dingen met de hand af te wassen. Om te vermijden dat je te veel water verspilt om je beste pannen schoon te schrobben, gebruik de twee wasbakken in je gootsteen of een teil eerder dan ze onder stromend water te houden. En om minder vaatwasmiddel te gebruiken, nog één tip: giet wat vaatwasmiddel in een kommetje water en dompel er je spons in onder telkens als je wat van het middel nodig hebt.

 

5. Laat niet nodeloos water stromen – Laat geen water stromen tijdens het tandenpoetsen. Volgens Leefmilieu Brussel bespaar je tot wel 12 liter water per minuut eens je die kwalijke gewoonte hebt afgeleerd. Je kunt ook een bekertje of glas gebruiken om nog meer te besparen en je factuur op lange termijn verlagen door je kinderen aan te leren hoe belangrijk het is om zorgzaam om te springen met water.

 

6. Gebruik regenwater – We klagen aldoor over het slechte weer in België. Nochtans kun je flink wat besparen door regenwater te gebruiken! Als het graven van een regenput financieel te zwaar doorweegt, kun je altijd overwegen om een regenton aan te kopen om de regen uit je dakgoot op te vangen. Dat water kun je gebruiken om bijvoorbeeld te dweilen of je planten te besproeien.

 

7. Kijk goed uit voor lekken – Lekken blijven vaak onopgemerkt. Wanneer je een abnormaal hoge waterfactuur in de bus krijgt, heeft de ramp zich vaak al voltrokken. De Vlaamse regering schat dat telkens wanneer je de kraan opendraait je meer dan 4 liter water per uur verbruikt, wat overeenkomt met € 700 water op een jaar. Controleer ook het spoelsysteem van je toilet. Als daar een lek in zit, verlies je meer dan 25 liter water per uur, wat neerkomt op € 1100 op jaarbasis. Eén tip: controleer de meter voor je gaat slapen en nog eens de ochtend erna. Als de meter is versprongen, zit je met een lek.

 

8. Haal zoveel mogelijk uit je apparaten – Door te investeren in zuinigere apparaten (modellen van het type A+, A++ en A+++) alleen kom je er helaas niet. Prop je (vaat)wasmachine zo vol mogelijk en selecteer de eco-stand om zo weinig mogelijk water te verbruiken.

 

9. Installeer een spoelsysteem met twee knoppen – Na de douche en het bad is het toilet de grootste waterverbruiker in het gezin. Denk eraan een spoelsysteem met twee knoppen te installeren om je verbruik te verlagen. Volgens Brussel Leefmilieu verbruikt zo’n systeem amper 5 liter water per spoelbeurt, of de helft van wat een klassiek spoelsysteem verbruikt.

 

10. Vang gebruikt water op – Denk eraan om in het vervolg het water uit je droogtrommel of het water dat je gebruikt om je groenten schoon te maken op te vangen. Hoewel dat water niet meer drinkbaar is, kun je er nog perfect je planten mee besproeien of, in het geval van het water uit je droogtrommel, je strijkijzer mee ontkalken.

Benieuwd hoe je je energiefactuur nog lager kunt krijgen?
Ontdek al onze handige tips voor je waterverwarming en elektriciteitsverbruik.

Geïnspireerd en bereid om je verwarming 1 graad Celsius lager te zetten dan normaal om ecologisch én economisch te besparen?
Doe dan mee aan onze #GoGreenAtHome-challenge van 25 februari tot 3 maart!

Veel succes!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen