Vijf onderhoudsvriendelijke planten voor een fris interieur
Wil je wat meer leven in huis? Met enkele planten is dat zo gepiept. Planten zien er niet alleen mooi uit, ze halen ook stofdeeltjes uit de lucht en zuiveren zo de binnenlucht. Hoe? De aarde in de plantenpot absorbeert een groot deel van de schadelijke stoffen in de lucht. Planten zijn dus een soort filter. Maar dat is niet alles! Kamerplanten verhogen ook de luchtvochtigheid, want ze geven 97% van het water dat ze opnemen weer af.
Overtuigd van al deze voordelen, maar geen groene vingers? Geen probleem. Wij vroegen tips aan Christophe, zaakvoerder van Agave Boutique. Deze plantenliefhebber in hart en nieren maakte voor ons een kleine selectie van erg onderhoudsvriendelijke planten.
Strelitzia Nicolai
Strelitzia nicolai komt oorspronkelijk uit de Kaapregio in Zuid-Afrika. Opgelet: deze plant wordt minstens 2 meter groot. Voorzie dus voldoende ruimte.
Standplaats: bij voorkeur een zonnige plaats met veel lichtinval.
Water: regelmatig een kleine hoeveelheid.
Ficus Iyrata
Deze struik of kleine boom heeft het hele jaar prachtig groene bladeren. Opgelet: verplaats deze plant niet te veel en zet hem niet op een tochtige plaats. De Ficus lyrata is namelijk niet zo tuk op veranderingen. Zijn grootste troef? Dankzij zijn bijzonder trendy en grafische looks kleedt deze plant elke ruimte meteen aan.
Standplaats: bij voorkeur een plaats met veel lichtinval, eventueel in de volle zon.
Water: minstens één keer per week of wanneer de aarde droog is. Overdrijf niet en gebruik steeds water op kamertemperatuur.
Calathea Orbifolia
Deze plant heeft erg grote bladeren, en dat maakt hem net zo mooi. Nadeel? Er blijft soms wat stof op liggen, maar dat los je zo op met een zacht sponsje en een sopje van lauw water en blond bier. Tip: gebruik bij voorkeur ontkalkt water.
Standplaats: een plaats zonder rechtstreeks zonlicht. Ideaal dus om een donker hoekje op te vrolijken.
Water: pas als de aarde helemaal droog is.
Cactussen, Euphorbia’s en sanseveria's
Deze planten zijn perfect voor beginners. Ze slaan het water in hun weefsels op, waardoor ze langer tegen de droogte kunnen. Vergeet je ze een paar weken water te geven? Daar hebben ze geen last van. Fantastisch, toch?
Standplaats: een plaats met veel lichtinval.
Water: afhankelijk van de grootte van de pot om de twee tot vier weken.
Familie van de philodendrons
Deze planten staan bekend als goede luchtfilters. Je hebt keuze uit diverse variëteiten: planten met kleine bladeren, hangplanten, slingerplanten …
Standplaats: een plaats met weinig lichtinval.
Water: een kleine hoeveelheid. Tip van Christophe: geef pas water als de aarde volledig droog is en niet meer dan 10% van het volume van de pot.
Verliefd geworden op een van deze planten? BINGO! Je kunt ze allemaal kopen met je Ticket EcoCheque, net zoals alle planten met een wortelstelsel trouwens. Een boeket bloemen met afgesneden bloemstengels daarentegen komt niet in aanmerking voor ecocheques! En? Welke plant is jouw favoriet?
Vond je dit artikel leuk?
Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.