Op naar zachte mobiliteit met Edenred Eco

|Top

Nu we meer dan ooit begaan zijn met het milieu, werpen ‘zachte’ vervoermiddelen zich op als voortreffelijk alternatief voor wie zich ecologisch én efficiënt wil verplaatsen.  En je kunt er zelfs je eco-vouchers voor gebruiken! In dit artikel leggen we uit hoe.

Zachte mobiliteit, wat is dat precies?

‘Zachte mobiliteit’ wijst op verplaatsingsmethoden met een kleine impact op het milieu. Denk aan verplaatsingen te voet, met de fiets of met een step: deze drie opties zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar ook goed voor je gezondheid. Voor langere trajecten is de trein een prima, efficiënt vervoermiddel waarmee je je bestemming vlot bereikt én je ecologische voetafdruk verkleint.

De voordelen van zachte mobiliteit

Zachte vervoermiddelen hebben heel wat voordelen. Als je voor deze alternatieven kiest, doe je niet alleen iets moois voor de planeet, maar gun je jezelf ook een moment van rust tijdens je reis. En voor wie al begint te zweten bij de gedachte aan hellingen of lange afstanden, is de elektrische fiets de redder in nood!

Hoe stap je makkelijk over naar zachte mobiliteit?

Overstappen naar zachte vervoermiddelen kan een hele uitdaging lijken, zeker als je gewend bent aan het comfort van een auto. Pas je gewoonten stap voor stap aan – zo houdt binnenkort niets je nog tegen om je groener én gezonder te verplaatsen.

Om je daarbij te helpen, zetten we enkele eenvoudige tips op een rijtje:

  1. Begin klein

Je hoeft je leven niet van de ene dag op de andere helemaal om te gooien. Begin met korte trajecten die je makkelijk te voet of met de fiets kunt afleggen. Wandel bijvoorbeeld eens naar de bakker, fiets met je kinderen naar school of ga te voet naar het postkantoor. Vaak ben je er sneller en is de route aangenamer. Bonus: je hoeft geen rondjes te rijden op zoek naar een parkeerplek!

2. Investeer in een degelijke fietsuitrusting

Als je aangenaam en veilig wilt fietsen, is een kwaliteitsvolle uitrusting van levensbelang. Op een fiets die bij jou past zit je niet alleen comfortabeler, maar rij je ook efficiënter, waardoor het fietsen veel aangenamer aanvoelt. Hetzelfde geldt voor accessoires zoals een fietshelm, een stevig slot en goede fietslampen: die zijn essentieel om je veilig op de weg te begeven. Heb je fietsmateriaal nodig of is je uitrusting aan vernieuwing toe? Bij winkels zoals Fietsfabriek vind je een ruim aanbod, van elektrische en traditionele fietsen tot alle nodige accessoires. Dankzij Edenred Eco voel je die investering in kwaliteitsvol materiaal en duurzame mobiliteit bovendien minder in je portemonnee.

 

3. Gebruik verschillende vervoermiddelen

Voor lange afstanden kun je de fiets met het openbaar vervoer combineren. Op veel bussen, trams en treinen kun je je plooifiets namelijk gewoon meenemen. Kies je voor de trein? Dan kun je ook je treinticket betalen met Edenred Eco! Door twee duurzame vervoermiddelen te combineren, kun je een grotere afstand afleggen zonder CO2 uit te stoten.

4. Maak er een sociale activiteit van

Als je van zachte mobiliteit een sociale activiteit maakt, wordt onderweg zijn nog leuker. Of je je nu aansluit bij een groep om naar het werk te fietsen of in het weekend wandelingen met je vrienden organiseert, dit soort momenten geven duurzame mobiliteit een extra dimensie.

 

Uiteindelijk kan iedereen voor zachte mobiliteit kiezen. Het enige wat je nodig hebt, is een beetje planningsvermogen, een vleugje motivatie en een snufje nieuwsgierigheid om te (her)ontdekken hoe leuk het is om je op een milieuvriendelijke, gezonde manier te verplaatsen.

Welke duurzame vervoermethode verkies jij? Deel je tips op Facebook en Instagram!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen