Terug naar school! Onze 7 tips voor een duurzame start

|Lifestyle

 

Meer nog dan op 1 januari, hebben we bij de aanvang van het nieuwe schooljaar op 1 september gezamenlijk het gevoel van een nieuwe start. Zelfs diegenen die al jaren de schoolbanken verlaten hebben en geen ‘grote vakantie’ meer kennen, voelen een verschil in ritme (en niet alleen door het drukkere verkeer).

Voor ouders met schoolgaande kinderen krijgen de dagen opnieuw een vast stramien: wekcentrale spelen, boterhammen smeren, veilig afzetten en ophalen aan de schoolpoort, huiswerk controleren en zorgen dat al het schoolmateriaal aanwezig en in orde is.

Die schoolbenodigdheden kunnen je zelfs tijdens de grote vakantie al de nodige stress bezorgen. Je moet er niet alleen voor zorgen dat de pennenzak en brooddoos van je kroost op 1 september goed gevuld is, ook al het andere materiaal gaande van schriften tot netjes gekafte boeken en rekenmachines moet aanwezig zijn.

En dat moet allemaal met datzelfde maandelijkse huishoudbudget gekocht worden én als het kan ook nog eens milieubewust zijn – jouw kind (en jij hopelijk ook) heeft immers al begrepen dat er slechts één planeet is en dat we daar collectief zorg voor dragen.

We horen je al zuchten en rekenen, maar gelukkig voor jou kunnen je ecocheques je wel helpen om dat ‘terug naar school’-budget te verlichten. Want dat duurzaam schoolmateriaal waar je jongste zo op zit te azen om indruk te maken op de leerkracht dat kan je betalen met je Ticket EcoCheque! We geven je daarom met veel plezier 7 duurzame tips die jouw budget én onze planeet helpen zodat je op 1 september met een schitterend gevoel kan starten!

1. Laat je auto aan de kant – Als je niet te ver van school woont, is dit waarschijnlijk dé makkelijkste milieubewuste aanpassing die je kan maken. Door je in plaats van met de wagen met het openbaar vervoer of de fiets te verplaatsen, verklein je niet alleen je ecologische voetafdruk, je bespaart ook nog eens heel wat geld. Wanneer de afstand tussen thuis en school bijvoorbeeld 10 km bedraagt en je die afstand samen met je kinderen fietst, stoot je per jaar zo’n 840 kg minder CO2 uit en bespaar je ongeveer 1.400 euro per jaar! Om niet te vergeten dat je meteen ook je dagelijkse portie beweging achter de rug hebt!

Als jij of je kids nog geen fiets hebben, dan kan je die natuurlijk met je Ticket EcoCheque betalen. Maar ook fietsaccessoires zoals een helm, fluo-banden, verlichting, pomp, slot én zelfs het onderhoud van je fiets betaal je met je ecocheques. Zelfs met een helm en veiligheidshesje, wil je als ouders nog dat tikkeltje extra de veiligheid van je kind garanderen. Bij Pro Velo vzw kan zowel jij als je kind terecht voor fietsvaardigheidstrainingen die van jullie ware pros in het verkeer zullen maken – uiteraard ook betaalbaar met je Ticket EcoCheque!

 

2. Maak een lijstje -Natuurlijk zegt je dochter dat ze nieuwe schriften nodig heeft en zweert je zoon bij hoog en laag dat iedereen een nieuwe boekentas krijgt, maar ga voor nieuwe schoolaankopen bij voorkeur af op je eigen gezond verstand en niet op je emoties. Maak daarom samen met je kinderen een lijstje van wat ze dit jaar écht nodig hebben en geef hen hierbij ook inspraak en een vastgelegd budget. Zo begrijpen ze beter dat het oude rekenmachine van de pas afgestudeerde zus nog perfect dienst kan doen, maar de uiteengevallen woordenboek met ontbrekende bladzijden wel echt aan vervanging toe is.

 

3. Waarom geen tweedehands? – Volgeschreven notitieschriften, oude agenda’s en ingevulde cursussen kan je logischerwijs niet tweedehands kopen, maar atlassen, studieboeken, woordenboeken, pennenzakken, boekentassen en zelfs kledij of schooluniformen kan je vaak – nog netjes in orde – in tweedehandswinkels vinden voor een veel aantrekkelijkere prijs. Dat drukt niet alleen je budget, het verkleint ook onze afvalberg en gaat overproductie tegen. De planeet haalt opgelucht adem en jij rekent af met je Ticket EcoCheque aan de kassa.

 

4. Papier hier – Wie naar school gaat heeft papier nodig, veel papier. Papieren schriften om oefeningen in te maken, papier om op te tekenen, papier om stiekem briefjes door te geven in de les, … Maar voor al dat papier is heel wat hout nodig en daarvoor sneuvelen jaarlijks nog veel te veel bomen. Sta daarom eens bewust stil bij je eigen papierverbruik en kies voor papierproducten met een PEFC- of FSC-label. Zo heb je de garantie dat jouw papiervezels afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen én kan je betalen met je ecocheques. Dit label is trouwens niet alleen geldig voor papierwaren, maar ook voor producten waarvoor houtvezels nodig zijn, zoals (kleur)potloden en meetlatten.

Lees hier nog meer over het PEFC- en FSC-label

 

5. Blijf ook tijdens de lunch milieubewust! – Dat het belangrijk is dat je kinderen gezond en gevarieerd eten heb jij als ouder al lang begrepen. Jouw kroost krijgt dus niet alleen boterhammen met choco mee naar school, maar ook de nodige portie groenten en fruit. Maar wist je dat lokale, biologische groenten en fruit nog beter zijn? Zo krijgen jouw kinderen niet alleen minder pesticiden binnen, je blijft ook trouw aan de seizoenen waardoor serres en torenhoge elektriciteitsrekeningen voor de kweek niet langer nodig zijn, er is minder ver transport nodig en je ondersteunt de lokale economie. Als je nadien ook nog eens de afvalberg helpt verkleinen door die lekkere, gezonde lunch in een brooddoos in te pakken in plaats van met aluminiumfolie en je kids een hervulbare drinkbus koopt (allemaal met je ecocheques trouwens) dan besef je dat je op een makkelijke manier de planeet en je eigen portemonnee vooruithelpt!

 

6. Vergeet je energieverbruik niet – Computers, printers, bureauverlichting, rekenmachines, … Allemaal verbruiken ze stroom en jagen ze je maandelijkse energiefactuur de hoogte in, maar je kan er niet omheen. Wat je wel kan, is stilstaan bij hoe energiezuinig ieder apparaat is wanneer je het aankoopt. Zo zijn LED-en spaarlampen een zuiniger alternatief om studieboeken te verlichten tijdens het studeren, opteer je best voor apparaten met energielabel A (of hoger), kan je uitkijken naar het Europees ecolabel en zijn er herlaadbare batterijen voor klein elektronica zoals je rekenmachine.

 

7. Do-it-yourself! – Hoewel je kaftpapier kan kopen met een PEFC-of FSC-label, kan je ook (al dan niet samen met je kinderen) zelf aan de slag gaan. Oude magazines, posters en boeken zijn immers leuk, goedkoop en origineel kaftpapier. Met wat oude kurken en inkt maak je nadien op een supersnelle manier zelf stempels waar je kinderen hun gekafte boeken kwistig mee kunnen versieren. Of maak zelf turnzakjes met behulp van oude kledij zoals T-shirts (vergeet ze niet eerst te wassen) en dik touw. Met een beetje creativiteit ontdek je al snel nog tal van leuke DIY-projectjes om te starten vooraleer 1 september er is!

 

Hopelijk heb je dankzij onze ‘terug naar school’-tips en je Ticket EcoCheque al wat minder stress voor het nieuwe schooljaar. Heb je zelf nog leuke, originele of creatieve tips om het nieuwe schooljaar duurzaam te starten?

Laat het ons dan zeker weten op onze 

Facebook-pagina!

 

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen