Spullenhulp is niet te stoppen. Tweedehands boven alles!

|Op bezoek bij

Kort voor de coronacrisis opende de vzw een naaiatelier om Le Label Jaune (de upcyclingcollectie van Spullenhulp) te lanceren. Versleten herenhemden, oubollige tunieken ... Alles wat niet meer verkoopbaar is in een van de 28 winkels, wordt gerecupereerd, uit elkaar gehaald en verwerkt tot iets nieuws. En hupla! Een etnisch-chique kimono hier. Een korte bloes met een bijpassende haarband daar ... En uiteraard betaal je dit alles gewoon met je Ticket EcoCheque!

Wij gingen een kijkje nemen in het naaiatelier van Le Label Jaune, helemaal vanboven in het hoofdkwartier van Spullenhulp in de Amerikaansestraat in Elsene. Beneden vind je hun bekende winkels Retro Paradise en Baby Paradise. Voor kleren en speelgoed moet je op het binnenplein zijn. De recent opgefriste bibliotheek en meubel- en decoratiewinkel bevinden zich in het hoofdgebouw.

Op de vierde verdieping zigzagt Astrid Van der Heijden, hoofd van het atelier, tussen de stapels stoffen en kleren. Hun grondstoffen, zeg maar. Dit is de hemel op aarde voor wie ook maar een klein beetje creatief is: "Gelukzaligheid is hier troef. Maar ook frustratie. Want mijn hoofd zit vol met nieuwe combinaties en modellen. Je kunt het echt zo zot niet bedenken. Maar we kunnen helaas niet alles maken!", zegt ze half opgetogen, half geïrriteerd.

We werken met drie vaste naaisters en een vijftiental vrijwilligers die elk een of twee dagen per week komen helpen. Zo kunnen we elke week maar een twintigtal nieuwe creaties met Le Label Jaune in de boetiek hangen. Mispak je niet: upcycling is een tijdrovende klus, want je moet elk stuk uit elkaar halen, opnieuw ontwerpen en opnieuw naaien.

Foto : James K. Barbosa

Een bijzonder stijlvol resultaat 🔥

Via Le Label Jaune wil Spullenhulp dat er nóg meer kleren opnieuw in de winkel terechtkomen. Elk jaar komt er 6500 ton textiel in de sorteercentra toe en slechts 45 % hiervan wordt gevaloriseerd. Het naaiatelier recupereert moeilijk verkoopbare stukken: versleten herenhemden, oubollige tunieken enz. Nu misschien nog uit de mode, maar straks weer helemaal hip! Logisch dat ze zo in de smaak vallen ...

De 7 verkooppunten van Le Label Jaune (van de in totaal 28 winkels van Spullenhulp) weten hoe ze hun publiek moeten aanspreken: "In de winkel in de Amerikaansestraat hebben we een paar dagen geleden twee dezelfde stukken verkocht aan een moeder en haar dochter van 20 jaar. We hebben echt de indruk dat de collectie ons vaste cliënteel aanspreekt, ongeacht hun leeftijd", aldus het hoofd van het naaiatelier. De prijzen van de modellen variëren tussen 25 en 74 euro. Kortom, de upcyclingcreaties zijn heel betaalbaar en gericht op hun vaste klantenbestand.

Het menselijke aspect primeert 🥰

In de hele keten zet Spullenhulp de mens altijd al centraal. Met de opbrengst uit de verkoop financieren ze een sociale-tewerkstellingsplatform voor jaarlijks meer dan 500 mensen en sociale acties voor de toegang tot huisvesting, werk en dagelijkse begeleiding van mensen in nood. Bovendien is dit goed voor de planeet. En tussen ons gezegd en gezwegen: met Le Label Jaune stráál je gewoon!

Ook in het naaiatelier zelf voel je deze warmhartige insteek van de vzw, die in 1938 werd opgericht. De vele vrijwilligers (vooral vrouwen) komen uit erg uiteenlopende milieus. Alle generaties buigen zich hier over hetzelfde werk. Sommigen studeren nog (ze volgen niet per se naailes, aldus Astrid). Anderen hebben al oudere kinderen en dus weer meer tijd voor zichzelf. Nog anderen genieten van hun pensioen. "Elk paar handen is welkom", benadrukt de dirigent van dit bruisende atelier.

Edenred x Spullenhulp = een dreamteam 💳

Door de COVID-19-pandemie en de langdurige sluiting van de winkels volgt dit jaar pas de echte test voor Le Label Jaune! Ook benieuwd naar hun fantastische upcyclingcreaties? Haast je dan naar de winkel in Elsene, Merode, Naamsepoort, Jette, Ukkel-centrum, Luik of Namen.

Keuzestress? Niet nodig! Bij Spullenhulp betaal je namelijk alles (meubels, decoratie, textiel, accessoires, schoenen …) gewoon met je papieren of digitale Ticket EcoCheque.

Je aankopen bij Spullenhulp met je Ticket EcoCheque betalen, dat is consumeren met een positieve sociale en ecologische impact, zonder jezelf te ruïneren. Koop vandaag slim, denk aan morgen! Toffe creaties van Le Label Jaune en andere mooie vondsten bij Spullenhulp gescoord? We zijn benieuwd! Deel ze op onze Facebookpagina of in een Insta Story (vergeet Edenred niet te taggen!).

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen