Slow fashion: leuk én goed voor het milieu

|Top

Kleding kopen kan ook op duurzame en ethische manier. Hoe? Door te kiezen voor slow fashion. Bij die aanpak gaan duurzaamheid, ecologische verantwoordelijkheid en respect voor het milieu hand in hand.

Je hoeft niet ver te zoeken naar winkels die duurzame kleding aanbieden voor betaalbare prijzen. Milieubewust en ethisch kleren kopen zonder een aanslag te plegen op je budget? Het kan!

In dit artikel ontdek je:

  • wat slow fashion is;
  • 4 nuttige tips om over te stappen op duurzame mode;
  • waar je ecologisch verantwoorde kleding kunt kopen met ecocheques.

 1. Wat is slow fashion?

Slow fashion is meer dan alleen maar een trend. Het gaat om een heuse modebeweging waarbij respect voor het milieu en de arbeidsomstandigheden van de makers centraal staat. Slow fashion staat in het teken van kwaliteit, duurzaamheid en ethiek.

Duurzame kleding is vanzelfsprekend gemaakt van duurzame materialen die het milieu zo min mogelijk belasten. Denk maar aan biologisch katoen of linnen. Bovendien komen er ethische productiepraktijken bij kijken en garandeert duurzame mode eerlijke en veilige werkomstandigheden voor de werknemers in de textielsector.

2. Onze 4 tips om over te stappen op duurzame mode

Slow fashion is net als sporten: om op lange termijn vol te houden, pak je het beter stap voor stap aan. De juiste dingen doen, dat is vooral belangrijk. Hieronder lees je onze 4 tips om over te stappen op duurzame mode zonder je dagelijkse leven helemaal om te gooien.

  • Sorteer je garderobe: neem de tijd om je kleding te sorteren en weg te doen wat je niet of niet meer draagt. Verkopen, weggeven of ruilen: alles kan.
  • Kies zorgvuldig de stukken die je wilt kopen: denk voordat je nieuwe kleren koopt goed na over wat je echt nodig hebt. Zo vermijd je dwangmatig koopgedrag. Kies tijdloze, veelzijdige kleding die je bij verschillende gelegenheden kunt dragen. Zo weet je zeker dat je alles zult dragen wat je koopt.
  • Verkies kwaliteit boven kwantiteit: ga voor kwaliteitskleding die lang meegaat. Kies duurzame materialen en merken die hun kleren op een ethische manier maken. Deze kledingstukken zullen de tand des tijds beter doorstaan en seizoenenlang meegaan.
  • Ga op zoek naar tweedehandskleding: tweedehandskleding is een uitstekend alternatief voor fast fashion. In kringloopwinkels, vintageboetieks en gespecialiseerde webshops vind je vaak echte pareltjes. Zo bespaar je niet alleen geld, je helpt ook de berg textielafval te verkleinen. Ontdek welke tweedehandsaankopen je kunt betalen met je ecocheques van Edenred.

3. Waar kun je ecologisch verantwoorde kleding kopen met ecocheques?

Om te voorkomen dat je urenlang websites moet uitpluizen op zoek naar ecolabels of de vermelding ‘ook met ecocheques’, vind je hier een selectie van webshops die je Ticket EcoCheque aanvaarden. Kleding voor kinderen, dames of heren, accessoires, schoenen en zelfs tweedehands ... er is iets voor alle stijlen en elk budget. Dit zijn onze 7 favoriete webshops: 

Slow fashion is meer dan alleen een trend, het is een manier van leven die de planeet en haar bewoners respecteert. Door op deze manier te consumeren help je het milieu te beschermen, steun je eerlijke arbeidsomstandigheden en moedig je innovatie in de textielindustrie aan.

Ben je geïnteresseerd in ecologisch verantwoorde mode? Kies je zelf al voor slow fashion? Ken je een leuke winkel die duurzame kleding aanbiedt? Deel het met ons en tag onze Facebook- of Instagram-pagina. We voegen je adresje graag toe aan ons ecochequenetwerk.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen