Recepten met het vocht van kikkererwten? Laat maar komen!
Jezelf culinair verwennen zonder een aanslag te plegen op het milieu (of je portemonnee)? Het kan! Met het vocht van kikkererwten of 'aquafaba' maak je namelijk de lekkerste recepten.
Aquafaba is bijzonder populair als vegan alternatief voor eieren. Maar het past ook perfect in het plaatje van zero waste. De naam 'aquafaba' klinkt nogal exotisch, maar eigenlijk is het niet zo speciaal. Het is gewoon het kookvocht van peulvruchten (zoals het vocht in een bokaal kikkererwten). Wedden dat je dit nooit meer zomaar weggiet?
Eerste stap: het maken van je Aquafaba
Dit 'bonenvocht' smaakt neutraal (op het eerste gezicht misschien zelfs wat saai en flets), maar niets is minder waar. Het bestaat uit 90 % water en 10 % plantaardige eiwitten en vezels. De perfecte lookalike dus van het eiwit van een kippenei. Je kunt aquafaba zelfs ook echt opkloppen! Dit schuim is lichter dan van een ei, maar maakt je bereidingen wel mooi luchtig.
Je kunt aquafaba 2 tot 8 dagen in een hermetisch afgesloten bokaal bewaren en (handige tip!) zelfs invriezen. Zo heb je altijd een voorraadje in huis. Zeker interessant als je eens onvoorbereid de keuken in trekt. Dus zeker doen!
Maak zelf je aquafaba:
- Laat gedroogde kikkererwten minstens 12 uur (of beter nog, 24 uur) in een kom met water weken.
- Giet het water weg (geef het bv. aan je planten) en laat 1 volume kikkererwten in 3 volumes water koken. Bijvoorbeeld: 200 g kikkererwten in 600 ml water.
- Laat ongeveer 30minuten koken tot de kikkererwten zacht zijn.
- Giet de kikkererwten en het kookvocht in een mooi afgesloten bokaal. Zet minstens 12 uur (of beter nog, 24 uur) in de koelkast.
- Het vocht heeft daarna een kleverige textuur.
Zo! Je hebt je eigen aquafaba gemaakt! Inspiratie nodig? Ga vlug aan de slag met deze drie eenvoudige recepten op basis van dit magische water.
Mmm ... Smeurige chocolademousse! 🍫
Chocolademousse is een beetje zoals spaghettisaus ... Iedereen zweert bij zijn eigen recept. Maar wij hebben speciaal voor jou de chocolademousse met aquafaba getest en het resultaat mag er zeker zijn!
- Laat 200 g pure chocolade au bain-marie smelten en laat heel even afkoelen.
- Klop 200 g aquafaba (zelfgemaakt of uit een bokaal/blik) met een mixer op.
- Schep de opgeklopte aquafaba voorzichtig onder de gesmolten chocolade.
- Giet de smeuïge en homogene massa in aparte schaaltjes en laat minstens 4 uur in de koelkast opstijven.
- Laat het smaken!
Mmm ... Lekkere mayonaise! 🍟
Mayonaise met aquafaba of 'veganaise' kun je tot zes dagen in de koelkast bewaren. Probeer zeker dit recept uit:
- Mix 60 ml aquafaba met 1 el wittewijnazijn, 1 el bruine suiker, het sap van 1/2 citroen, 2 el mosterd en een snuifje
- Zet je mixer op een lagere snelheid en voeg stukje bij beetje 180 ml (3/4 kop) plantaardige olie (koolzaad, zonnebloem of maïs) toe.
- Je veganaise is klaar zodra je een gladdige en romige massa hebt.
- Smakelijk!
Mmm .... Mooie meringues! 🧁
Volg dit recept voor een twaalftal overheerlijke meringues:
- Giet 150 ml aquafaba (of het vocht van een bokaal kikkererwten van 400 g) in een hoge kom en klop dit met de mixer op (ongeveer 5 minuten).
- Zodra de massa schuimig wordt, voeg je stukje bij beetje 150 g bloemsuiker Blijf opkloppen tot je een stevige massa hebt.
- Bedek een bakplaat met bakpapier en spuit hier kleine hoopjes op. Heb je geen spuitzak? Met een gewone eetlepel lukt dit ook.
- Laat 1,5 uur op 120 °C bakken.
- Smullen maar!
En ga je voor 100 % zero waste? Doe dan je aankopen met je Ticket EcoCheque en/of Ticket Restaurant in een verpakkingsvrije winkel zoals Origin'O, Sequoia, Please Like Meal, färm en Natural Corner.
Heb je nog andere receptideeën? Deel ze op onze Facebookpagina of in een Insta Story (post zeker een foto als je onze recepten hebt getest!)
Vond je dit artikel leuk?
Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.