Deze producten koop je best biologisch

|Food

Biologische producten zijn beter voor mens, dier en milieu. Toch is het financieel niet vanzelfsprekend om 100% biologisch te eten. Welke producten eet je toch best biologisch? We zetten het in dit artikel op een rij.

Wat is biologisch precies?

Producten uit biologische landbouw worden geteeld of gekweekt met aandacht voor milieu, dier en mens. Concreet betekent het bijvoorbeeld dat groenten en fruit niet met pesticiden bespoten worden, dat kippen veel ruimte hebben en buiten kunnen, dat het voer van runderen geteeld is zonder sproeistoffen en zo verder. Wanneer wij als consument biologische producten eten, krijgen we deze pesticiden niet binnen. Bovendien weten we dat de dieren die voor ons vlees of eieren zorgden een fijner leven hadden en gezonder waren.

Biologische landbouw wordt strikt gecontroleerd. Alleen boerderijen die aan de strenge normen voldoen, mogen producten met een bio-label verkopen. Je herkent biologische producten aan het Europese label: een groen vlak met sterren die een blaadje vormen.

Waarom is bio vaak duurder?

Vaak zijn bioproducten duurder dan gangbare producten. Soms is het prijsverschil klein, bijvoorbeeld bij melk. Soms scheelt de prijs een pak meer. Dat komt omdat de productiekost hoger ligt als je een product volgens de biologische methode teelt of kweekt.

Enkele voorbeelden:

  • Bioboeren wieden onkruid mechanisch of met de hand omdat ze geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken. Dat is arbeidsintensief en heeft een hogere kost.
  • Biologisch vee krijgt biologisch veevoer, en dat is duurder.
  • Biologische dieren krijgen meer ruimte. Meer ruimte betekent: een hogere grondprijs voor de boer.
  • In biologische landbouwbedrijven teelt men een grotere waaier aan groenten- en fruitsoorten. Dat is arbeidsintensiever dan wanneer je één gewas teelt.
  • Door het gebruik van natuurlijke mest, compost en groenbemesters groeien gewassen iets langzamer.
  • Elke schakel in de biologische keten staat verplicht onder controle, wat extra controlekosten meebrengt voor de bioboer.

Wanneer je biologische producten koopt, ondersteun je dus een gezonder milieu, gezondere dieren en een gezonder landbouwsysteem. Je geeft als consument het signaal dat je al deze zaken belangrijk vindt.

Toch moet je soms keuzes maken in het gezinsbudget. En dan kan het je conclusie zijn dat je niet van elk product de biologische variant kan kopen. Vergelijk je in de winkel de kiloprijs van een A-merk met de kiloprijs van een biomerk, dan zie je vaak dat de prijs niet zo verschillend is. Dan kan je de afweging maken om toch voor bio te gaan. Zeker als je in een supermarkt winkelt waar je bioproducten kan betalen met Edenred Eco.

Als je niet álles bio kan kopen, welke groenten koop je dan best bio? En waarom?

In Europa is het beter om de volgende 5 groenten biologisch te kopen: tomaten, pastinaak, komkommer, wortelen en sla. De ‘properste’ groenten zijn mais, prei, aubergines, uien en chili.

Wat fruit betreft, trek je dan weer best de bio-kaart bij bessen, frambozen, perziken, appels, peren, citroen, druiven, aardbeien, pompelmoes, sinaasappel en kersen.

Maak je de keuze voor biologische producten omwille van het dierenwelzijn? Dan kies je best voor biologische melk, eieren en vlees.

 

Wist je dat je Edenred Eco kan inzetten voor heel wat biologische producten en ecologische producten? Benieuwd welke? Hier vind je een handig overzicht van alle labels.

Meer tips en inspiratie over hoe Edenred Eco je leven gezonder maakt? Volg ons op Facebook en Instagram.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen