Onze 10 tips voor een geslaagde lenteschoonmaak!

|Lifestyle

 

Door het grijze tot ronduit koude weer hebben we ons de voorbije maanden vooral op de gezelligheid binnen gericht. De winter had ons dit jaar best lang in zijn greep. En toch liggen die mooie dagen nu in het verschiet… Met de komst van de lente kunnen we ons doorgaans ook op aangenaam weer verheugen: hét moment om dat stralende nieuwe begin ook binnen in huis door te trekken en orde te maken in onze leefomgeving. Kortom: aan de slag met die lenteschoonmaak!

Wordt u van de gedachte alleen al moe? Schoonmaken hoeft nochtans echt geen karwei te zijn. Met een dosis motivatie, wat gezond hard werk en een zonnig humeur loopt die schoonmaak als een trein, die u meteen op weg zet naar een weergaloze zomer!

Nog niet overtuigd? Dat is nog niet alles… Niet alleen staat u het plezier van een nette, luchtige woning te wachten, schoonmaken biedt naar het schijnt nog heel wat andere voordelen. Het zou helpen:

Om in conditie te blijven: de woning aan kant maken zou mensen aanzetten om meer sport te doen en te bewegen. Als men u nog eens vraagt of u een sport beoefent, zeg dan gewoon: de vloer boenen!

 

Tegen stress20 minuten per dag opruimen is genoeg om angstgevoelens aanzienlijk te verminderen. Wie had gedacht dat orde maken even goed werkt als meditatie?

 

Om het moreel hoog te houden: volgens een onderzoek helpt een opgeruimd, luchtig en ontspannend interieur tegen tekenen van depressie en stemmingswisselingen. Niets dan redenen dus om deze de lente de bezems en de poetsdoeken boven te halen! Nu we weten waarom een lenteschoonmaak nodig en ook goed voor ons is, volgen onze 10 tips om uw interieur een opfrisbeurt te geven, met oog voor het milieu!

 

Bent u er klaar voor? Daar gaan we! Houd alvast een portie motivatie klaar, met een flinke scheut organisatietalent, en we vliegen erin!

1. Verlucht het beddengoed – was niet alleen de lakens en het dekbed, maar verstuif ook een mengeling van water, citroensap en etherische oliën om de matras een opfrisbeurt te geven en de mijten te verjagen. Laat de matras dan drogen en leg vervolgens schone lakens. U slaapt vast als een roos tussen heerlijk fris geurend bedlinnen!

 

2. Maak plaats in de kastenIn de keuken – Gooi alle vervallen conserven en andere etenswaren weg die zich in de kast verschuilen. Staat ze vol dingen die u niet gaat opeten, maar die wel nog goed zijn? Schenk die aan de Voedselbank of aan een plaatselijke vereniging en maak er anderen blij mee. In de woonkamer – In ieders kasten en lades slingeren wel van die prullen, zoals de ludieke sleutelhanger die u tien jaar geleden met kerst cadeau kreeg van nonkel Guido. Tijd om daar afscheid van te nemen, net als van al die dingen die enkel stof liggen te vergaren! Dit is ook het ideale moment om uw boeken te sorteren en de bezem te halen door de mappen en cursussen van de kinderen. Zodra ze hun diploma hebben, mogen die schoolagenda’s en notities gerust weg: uw kasten slaken vast een zucht van verlichting!

 

3. Geef de muren een nieuw likje verf – voor properdere lucht in huis en om de schadelijke stoffen te neutraliseren die mogelijk vrijkomen uit meubels en parketvloeren, kunt u de muren verven met luchtzuiverende verf. Geavanceerde technologie zorgt ervoor dat die schadelijke deeltjes absorbeert en omzet in molecules die goed zijn voor in huis. Bovendien breiden verschillende merken elk jaar hun assortiment biologische en milieuvriendelijkere verven uit. Laat u bij uw keuze bijvoorbeeld leiden door het europese Ecolabel: producten met dit logo helpen u ongetwijfeld om giftige dampen zoveel mogelijk te voorkomen.

 

4. Was de gordijnen – ook al is ze loshaken, wassen en weer ophangen misschien een lastig karwei, doe het toch minstens een keer per jaar om het stof te verwijderen, want dat kan een bron van allergieën zijn. Lees aandachtig de wasvoorschriften om de stof niet te beschadigen: informeer u goed, om onherstelbare schade te voorkomen. De meeste katoenen gordijnen mogen bijvoorbeeld in de machine op 30°C, maar polyester moet u met de hand wassen. Als u twijfelt is droogkuis een goed alternatief, al kost dat wel meer.

 

5. Sorteer uw kleren – ga door op uw opruimelan, maak van uw hart een steen en houd alleen de kleren die u echt draagt. Dat is makkelijker dan het lijkt. Maak drie stapels: een voor de spullen die u wilt houden, een tweede voor alles wat u wilt wegdoen/weggeven (maak komaf met eenzaam achtergebleven sokken!) en de derde voor dingen waar u over twijfelt. De ‘twijfelgevallen’ die u enkele maanden later niet één keer hebt vastgehad, kunt u met een gerust hart afvoeren. Om de afvalberg te verkleinen, kunt u afgedankte kleding (in goede staat!) wegschenken aan goede doelen, zoals Spullenhulp of Oxfam, die haar een tweede leven geven. Versleten kledingstukken kunt u gebruiken als werkkleding of als vod.

 

6. Maak uw huishoudtoestellen schoon – maak de koelkast leeg en ontdooi de vriezer, zo bespaart u energie én maakt u plaats vrij 😉 Vergeet ook niet de koffiemachine te ontkalken en de afzuigkap te reinigen om vet en vuil te verwijderen. Het is ook een goed idee om de wasmachine en de vaatwasser bijna leeg te laten draaien om ze te reinigen. Om de microgolfoven proper te krijgen, hoeft u trouwens niet als een gek te schuren! Zet er gedurende enkele seconden een kommetje warm water met schijfjes citroen in. Daarna veegt u hem met een doek in een handomdraai schoon.

 

7. Was de ramen – vuildeeltjes zetten zich af op de buitenkant van de ramen waardoor die na verloop van tijd steeds minder licht doorlaten. Daarom moet u ze geregeld wassen. Om strepen te voorkomen, kunt u minder schoonmaakmiddel gebruiken bij de eerste etappe van het ramen lappen. Want hoe meer product u gebruikt, hoe groter het risico op blijvende strepen. Wanneer het raam schoon is, gebruikt u een wisser om het poetsproduct met precieze bewegingen naar beneden toe af te voeren, en boen dan het raam met schoon krantenpapier om het te doen blinken.

 

8. Doe vervallen geneesmiddelen en cosmetica weg – gooi vervallen medicijnen (kijk naar de vervaldatum op blisters en flacons, na de vermelding ‘EXP:’) niet weg, maar breng ze terug naar de apotheek. Farmaceutische producten zijn een bron van watervervuiling, giet oude hoestsiroop dus niet zomaar weg in de gootsteen. Hebt u ongebruikte cosmetica liggen waarvan de vervaldatum nog niet verstreken is, geef ze dan weg aan familie of vrienden. Zijn de producten vervallen, sta er dan bij stil dat glazen potjes, kartonnen verpakkingen en sommige spuitbussen perfect recycleerbaar zijn. Gooi spullen die nog een tweede leven kunnen krijgen dus niet zomaar bij het huisvuil!

 

9. Digitaliseer uw documenten – post en andere paperassen stapelen zich op en nemen op den duur enorm veel plaats in. Originele papieren documenten kunt u natuurlijk het beste klasseren en bijhouden, maar facturen en andere correspondentie kunt u ook in de cloud bewaren. Geef elk document een logische naam om alles makkelijk terug te vinden. Als u later een exemplaar nodig hebt, drukt u het gewoon af. Heel veel facturen e.d. kunt tegenwoordig trouwens digitaal ontvangen, en op uw brievenbus kunt u een sticker met ‘Geen reclame’ kleven: twee kleine ingrepen waarmee u de hoeveelheid inkomend papier drastisch vermindert.

 

10. Reinig de tapijten – is uw tapijt vaal geworden en wilt u de kleuren graag opfrissen, borstel het dan voorzichtig met spuitwater om ingedroogd vuil te verwijderen. Laat 30 minuten rusten en bestrooi het dan met natriumbicarbonaat. Zodra het weer droog is, stofzuigt u het tapijt, en kijk: het ziet er weer splinternieuw uit! Hebt u uw tapijt nog nooit schoongemaakt, probeer het procedé dan eerst uit op een onopvallende plaats.

 

Er zijn tegenwoordig heel wat milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen om uw woning met een gerust geweten blinkend proper te krijgen.

Let op de aanwezigheid van bepaalde labels, zoals het europees Ecolabel, dat garanties biedt op het vlak van de bij de fabricage gebruikte stoffen en hoeveelheden. Alle producten met dit logo kunt u overigens kopen met Ticket EcoCheque: dat scheelt een pak op uw huishoudbudget.

Hebt u zelf nog tips om het huis van boven tot onder proper te krijgen en u goed te voelen? Vertel het ons op onze Facebookpagina!

Werp zeker een blik op de andere artikels in onze Ticket EcoCheque-blog voor nog meer praktisch advies om milieubewuster te leven!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen