Knutselactiviteit: het spel "Wie is het?" op maat!

|Lifestyle

 

Tijdens de lockdown zijn we met z'n allen op zoek naar nieuwe activiteiten voor het gezin. En elk leuk idee is daarbij welkom. Omdat jullie het gevraagd hadden op onze Facebookpagina, willen we graag een bekend gezelschapsspel voor jullie maken, 100% personaliseerbaar en leuk voor iedereen.

Is het een vrouw? Heeft ze krullen? Draagt ze een bril? Je hebt het waarschijnlijk wel geraden. Het gaat om het beroemde spel 'WIE IS HET?'. Dit gezelschapsspel werd in 1979 bedacht door Theo en Ora Coster en is sindsdien nog geen haar veranderd. Tijd voor een make-over!

Twee mogelijkheden. Schuilt er een doe-het-zelver in jou? Goed zo! Klussen is niet aan jou besteed? Geen stress, we bieden je de kans om een lichte versie te maken.We stellen je meteen gerust, we zijn zelf geen grote klussers. En toch hebben we het zonder al te veel moeite voor elkaar gekregen!

Tips:

 • Gebruik gerust gerecycled materiaal voor je plaatjes, basissen en zakje.
 • Vergeet niet dat je gemakkelijk PEFC- en FSC-hout kunt kopen met je Ticket EcoCheque, en ook bioverf ūüėä

Voor de doe-het-zelvers 

Wat heb je nodig:

40 houten rechthoeken voor de stukken. Afmetingen van het model: 4 cm breed, 5 cm lang, 0,4 cm diep
2 houten planken voor de basissen. Afmetingen van het model: 23,5 cm breed, 32,5 cm lang, 0,8 cm diep
40 scharnieren
80 schroeven
Een zaag

Een driehoek
Verf
Een kleine verfrol
Secondelijm
Dik kartonpapier
Een cirkelsnijder
Dubbelzijdige plakband
Foto's van vrienden of familie
Een klein stoffen of juten zakje
STAP 1: De fotokaarten 

Bepaal eerst welke personen je wil gebruiken voor je spel. In deze tutorial spelen we met 20 stukken maar je kunt er meer of minder gebruiken, zoals je wil. Van elke kaart heb je 3 exemplaren nodig.  2 voor de speelborden en 1 voor de loting. In dit geval hebben we dus 20 x 3 kaarten nodig, dat is 60 in totaal!  

De bordkaarten hebben we op gewoon papier gedrukt. Voor de stapelkaarten gebruikten we iets dikker kartonpapier, dat we achteraf hebben gelamineerd. We kozen voor een houten rechthoekig model van 5 x 4 cm. Voorzie een kleine extra marge zodat je genoeg speling hebt bij het knippen. Zodra de foto's gekleefd zijn, kun je het overtollige papier verwijderen met een cutter. 

Knip de hoofden van de gekozen personen uit of verwijder de achtergrond.  

 • Ofwel rechtstreeks op de afgedrukte foto's
 • Ofwel met een Photoshop-programma.

Wil je het jezelf gemakkelijk maken? Vraag je contactpersonen om een foto te maken op een witte achtergrond. Zo kun je ze gemakkelijk uitknippen

We hadden vrienden en familie gevraagd om foto's van hen te sturen met een hoed, een bril, een gekke bek, een glimlach, ... Maak er dus gerust iets leuks van! Druk de foto's af en snij ze in het juiste formaat met een cutter. Ga nauwkeurig te werk! 

STAP 2: De stukken 
 • Breng eerst herkenningstekens aan voor je de plaatjes begint te snijden. Onthoud dat je 40 rechthoeken van 4 x 5 cm nodig hebt.¬†Snij 40 rechthoeken uit en schuur de randen glad.
 • Indien gewenst, kun je de stukken in een kleur naar keuze schilderen om je bord mooier te maken. E√©n zijde volstaat, maar vergeet de zijkanten niet!¬†Zorg ervoor dat je de verf goed laat drogen voor je aan de volgende stap begint.
 • Kleef je gezichtskaarten op de houten planken met behulp van het dubbelzijdige plakband. Het grote voordeel is dat je gemakkelijk je gezichtskaarten kunt veranderen als je dat wil ūüė䬆¬†
STAP 3: De speelborden 

We zijn vertrokken van een grote houten plank om onze twee basissen te maken. We kozen voor basissen van 23,5 cm breed en 32,5 cm lang om 4 rijen van 5 kleine rechthoeken te maken. 

 • Breng met een potlood markeringen aan op je speelborden zodat je weet waar je de gezichtsstukken moet plaatsen en zodat alles op dezelfde afstand staat.
 • Voorzie ook herkenningspunten zodat je weet waar je moet schroeven.¬†
STAP 4: Assemblage 
 • Kleef de scharnieren met de secondelijm aan de gezichtsstukken.
 • Laat een paar uur drogen.
 • Nu alleen nog je schroevendraaier erbij nemen om je speelbord af te maken.¬†
De stapel

Neem je gedrukte kaarten, schrijf de bijhorende namen op en lamineer ze eventueel zodat ze niet te snel beschadigd raken. 

Voor de stapel kun je een afgedankte verpakking gebruiken zoals een stoffen zakje of doos. Ben je een doorgewinterde naaister? Maak dan zeker gebruik van je talenten!  

Verdict

We hebben echt van deze activiteit genoten. We willen dit zelfgemaakte spel met kerst aan de kinderen geven. We hopen dat ze blij zullen zijn met dit geschenk (spannend!). Het hele gezin heeft in ieder geval goed meegespeeld.

Kleine verduidelijking: om het mooier te maken, hebben we de naam van elke persoon niet op de speelborden geschreven. Voor de stapel deden we dat wel. Op die manier kunnen de kinderen de verschillende mensen op het bord aan de vriendjes voorstellen! 

Opgelet: scharnieren zijn niet gemakkelijk te vinden in grote hoeveelheden. Je kunt ze dus maar beter op voorhand bestellen. 

Voor de doe-het-niet-zelvers 

Je kunt ook gewoon twee oude 'Wie is het?'-borden gebruiken. Koop ze met je eco-cheques in een tweedehandszaak en vervang alle personagekaarten door gepersonaliseerde kaarten. Heel eenvoudig! 

 

Jouw beurt nu! 

Je eigen spel gemaakt? Post een foto op onze Facebookpagina of via Insta Story en tag ons ūüėä ¬†

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

 • Dit artikel delen