Hoe verwijder je beestjes in je moestuin op een ecologische manier? 7 tips!

|Lifestyle

Groenten die uit je eigen moestuin komen, smaken meestal extra lekker! Want wat is er nu leuker dan iets te zaaien en het te zien groeien? Natuurlijk wil je de groenten die je met veel liefde geplant hebt ook beschermen. Benieuwd hoe je beestjes in je moestuin op een ecologische manier verwijdert? Lees dan snel verder!

Tip 1: Gebruik insectengaas in je moestuin 🦟

Insectengaas is een fijnmazig weefsel uit kunstvezel. Omdat de mazen zo fijn zijn, kunnen koolvliegen en de meeste andere insecten er niet doorheen. Insectengaas is dan ook de perfecte manier om je teelten te beschermen, zeker de teelten die door vliegende insecten worden belaagd. Denk bijvoorbeeld maar aan wortel, ui, prei en kool.

Je kan het insectengaas los bovenop je gewassen leggen. Leg de zijkanten vast met stenen zodat het niet kan wegwaaien. Let op dat je het gaas niet aanspant, zodat je gewassen tijdens het groeien het gaas naar boven kunnen duwen. Na gebruik kan je het gaas reinigen en droog opbergen. Zo kan je het gaas het volgende seizoen opnieuw gebruiken! #ZeroWaste

Tip 2: Maak nestgelegenheid voor vogels in de buurt 🐦

Vogels zijn de sidekick van elke moestuinier! Deze gevleugelde vrienden zorgen niet alleen voor een prachtig plaatje, ze zorgen ook voor bevruchting en een gezonde bodem. Bovendien voeden vogels zich met insecten… En laat je die nu net niet in je moestuin willen hebben 😉

Maak enkele nestkastjes en hang ze in de buurt van je moestuin. Je kan ook nestmateriaal aanbieden in je tuin, zoals takjes en twijgjes, bladafval en stro. Zo vergroot je de kans dat vogels in de buurt van je moestuin op insectenjacht zullen gaan.

Tip 3: Schakel lieveheersbeestjes in 🐞

Een andere ecologische manier om de gewassen in je moestuin te beschermen, is lieveheersbeestjes inschakelen. Je kan lieveheersbeestjes lokken door een fijne omgeving voor ze te creëren. Lieveheersbeestjes zijn bijvoorbeeld gek op brandnetels. Je zou ook een bloemenhoekje in je tuin kunnen voorzien waar je stukken schors en dennenappels legt. Hiermee maken ze een plekje om te overwinteren.

Eens je lieveheersbeestjes in de buurt van je gewassen hebt, zal je merken dat het echte killers zijn. Een lieveheersbeestje eet maar liefst 100 bladluizen per dag, dat zijn 3.000 bladluizen minder per maand! De beste manier om deze vijanden van je gewassen uit je moestuin te verwijderen, is dus lieveheersbeestjes inschakelen.

Tip 4: Maak een barrière van fijngemalen schelpen of eierschalen 🥚

Ook slakken kunnen je moestuin veel schade toebrengen. Deze beestjes hebben echter een hekel aan een scherpe ondergrond. Maak daarom een barrière van fijngemalen schelpen of eierschalen die je rond je kostbare gewassen kan leggen. Op deze manier blijven de slakken weg en gaan ze op zoek naar iets anders lekkers om te eten.

Op zoek naar nog andere manieren om slakken uit je moestuin te houden? Schakel dan een natuurlijke vijand in. Egels en ook sommige vogels zoals merels en lijsters eten slakken.

Tip 5: Werk met een verplaatsbare ren voor kippen 🐔

Kippen zijn ook heel actieve insectenopruimers. Ze eten allerlei larven en eitjes van mieren en slakken. Bovendien vinden ze het heerlijk om samen met mensen in de moestuin te werken. Ben je de aarde aan het omspitten? Dan zijn ze er als de kippen bij om nog wat insecten te scoren 😉

Na de oogst van je groenten zijn kippen bovendien de ideale helpers om je moestuin onkruidvrij te maken. Met een verplaatsbare kippenren maak je steeds een deel wel en niet toegankelijk voor je kippen. Ontzettend eenvoudig! Je hebt voor een gemiddelde moestuin ongeveer 2 à 3 kippen nodig als insectenopruimers.

Tip 6: Houd beestjes op afstand met sterke geuren 🌿

Kruiden zijn het perfecte middel om hongerige insecten te misleiden. Basilicum kan je bijvoorbeeld perfect naast je tomaten planten! De sterke geur van de basilicum houdt insecten die anders aangetrokken zouden worden door de geur van je tomatenplanten op afstand.

Een andere succesvolle combinatie is kamille bij je kolen planten. Dit houdt de koolvlieg weg bij je kolen. Of wat denk je van dille naast je sla? De geur van dille zal enkele nuttige insecten aantrekken die de schadelijke insecten voor je gewassen zullen verjagen.

Tip 7: Maak een mengsel van brandnetelgier

🌱

Brandnetelgier is een gegist aftreksel van brandnetelbladeren en brandnetelstengels. Het is ontzettend handig in je ecologische moestuin aangezien het goedje het bodemleven en de groei van planten bevordert. En een extra voordeel: bladluizen vinden je planten meteen een stuk minder lekker!

Brandnetelgier maken is heel eenvoudig. Je hebt enkel water, brandnetels en suiker nodig. Vul een emmer met de brandnetelbladeren en brandnetelstengels van jonge, nog niet bloeiende,  brandnetels. Reken ongeveer 1 kilogram brandnetels voor 10 liter water.

Voeg een half pak suiker aan je emmer toe en vul daarna aan met regenwater. Elke dag even flink roeren en na een tiental dagen is het gistingsproces compleet. Je kan je brandnetelgier nu gaan gebruiken! Opgelet: je moet je brandnetelgier eerst verdunnen met water alvorens het mengsel over je gewassen te gieten. Reken 1 deeltje brandnetelgier voor 10 deeltjes water. Giet dit bij voorkeur ’s avonds zodat je geen brandplekken krijgt op de bladeren van je gewassen. Et voilà: je moestuin is beschermd tegen bladluizen!

Welke groenten kweek jij allemaal in je moestuin? En op welke manier bescherm jij je moestuin tegen beestjes? Laat het ons weten via Facebook of Instagram!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen