Hoe traag ze ook zijn, slakken kalmeren je huid!

|Origineel concept

Oké, we kunnen het niet ontkennen: het dikke, kleverige slijm van een slak ziet er op het eerste gezicht nogal ... twijfelachtig uit (om niet te zeggen, walgelijk). Nochtans heeft het ook heel wat heilzame eigenschappen. Zo gaat er voor een doffe huid niets boven het zachte slijm van een slak. "Bah", zeg je?

Soms krijg je als consument al eens de indruk dat je in de maling wordt genomen ... Slakkenslijm voor je huid? "Wat hebben die zogenaamde marketingspecialisten nu weer uitgevonden?" En dat is een terechte vraag. Volgens Nina Roos, dermatologe en schrijfster van het boek Une peau en pleine forme (Solar) biedt slakkenhuid heel wat echte voordelen voor jouw huid. Laten we dat dus eens van dichterbij bekijken.

Slakkenslijm: magie, hekserij of grap? 🧙

Slakkenslijm is erg populair bij dermatologen omdat de voedingsstoffen die erin zitten heel kalmerend en helend blijken te zijn. Het effect ervan verschilt echter sterk per persoon. Zo is slakkenslijm vooral doeltreffend voor mensen met milde psoriasis.

Het slijm moet met de hand worden geoogst (door middel van koude extractie onder lage druk) en afkomstig zijn uit de biologische landbouw, waar de slakken het goed hebben en dus geen stress ervaren. Vanwege het dierenwelzijn mag het slijm enkel en alleen met de hand worden gewonnen.

Ik kwijl! Maar waarvan precies? 🐌

Bepaalde elementen geven het slakkenslijm regenererende, helende, antioxiderende, stimulerende, hydraterende en ook exfoliërende eigenschappen. Het bevat dan ook alle verzorging die een huid maar kan nodig hebben. Slakkenslijm bevat onder andere collageen, elastine, hyaluronzuur, vitamine A, C en E, glycolzuur en mineralen zoals allantoïne.

Volgens onderzoek van het merk Mlle Agathe zijn de meest voorkomende eiwitten in slakkenslijm hemocyanine, actine en tubuline. Het eerste regenereert de huid, het tweede speelt een belangrijke rol bij wondgenezing en verstevigt de huid, terwijl het derde vooral een antioxidant is.

Slakken en cosmetica, een succesverhaal 📖

In 2018 en 2019 voerden het Muséum national d’histoire naturelle van Parijs en de Universiteit van Normandië een reeks wetenschappelijke studies uit om de aanwezigheid van deugdzame eiwitten en peptiden in slakkenslijm aan te tonen.

Slakkenslijm werd zelfs al in het oude Griekenland gebruikt! En sinds de jaren negentig worden in Chili en Japan crèmes op basis van slakkenslijm verkocht. Het gebruik ervan is dus niet revolutionair, maar maakt deel uit van de steeds grotere vraag naar ecologische, biologische cosmetica. Het idee om te kiezen voor 'grootmoeders middeltjes' is dus, zoals de term al doet vermoeden, niets nieuws onder de zon. 

Waar kun je verzorgingsproducten op basis van slakkenslijm kopen? 🛒

In de vorm van gels, elixers, crèmes ... In bijna alle apotheken vind je producten op basis van slakkenslijm van verschillende merken!

Ken jij nog meer wonderbaarlijke, natuurlijke middeltjes om je huid te verzorgen? Deel ze dan op Facebook  of Instagram!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen

Andere producten