Halloween: 5 recepten waar zelfs de stoerste pompoenen van schrikken!

|Food

Boe! Het is weer tijd voor spoken en dwaallichten. Jong en oud vertellen elkaar de meest huiveringwekkende verhalen die bol staan van mysterie. Voor pompoenen zijn het absolute hoogdagen. Wedden dat deze vijf recepten je kippenvel bezorgen? 👇

Pompoenen zijn gezond: ze bevatten weinig calorieën, maar zitten boordevol vezels, mineralen, vitaminen en antioxidanten. Bovendien passen ze in zowel zoete als hartige gerechten. Trek je schort dus al maar aan, haal je scherpste messen boven en ... koken maar! Onze voedingsdeskundige Sylvie Dejardin bedacht speciaal voor jou vijf heerlijke recepten.

Soep: onmisbaar in al haar vormen

Gemakkelijk te bereiden en een genot voor het hele gezin: met pompoensoep zit je altijd goed. Die op smaak brengen doe je met twee (of zelfs drie) rode uien, gember en komijn.

  • Giet een scheutje olijfolie in een grote soepketel en bak de grof gesneden ui aan tot hij goudbruin is. Samen met 1 cm fijngesnipperde gember vormt dit de basis voor je soep.
  • Voeg twee volle theelepels komijn toe.
  • Stoof dit even goed aan.
  • 'Vermoord' de pompoen. Nou ja, snijd hem in blokjes zonder in je vingers te snijden (dit is per slot van rekening een vegetarische soep) en doe die bij de rest van de groenten.
  • Roer goed, zodat de smaken zich mooi met elkaar vermengen. Zet de groenten even later onder water en laat zeker 40 minuten sudderen.
  • Kruid en mix. Smakelijk!
De tip van Sylvie

Je kunt dit herfstige brouwsel op verschillende manieren pimpen. Met 100 g rode linzen maak je er bijvoorbeeld een stevige maaltijdsoep van.

Geen fan van komijn? Gebruik dan zeker eens een paar blaadjes laurier (maar haal ze uit de soep voor je die mixt). En anders doen een beetje paddenslijm, drie haren van een sirene en een wimper van een fee wel wonderen voor deze soep 😉

Wat je ook kunt doen, is er wat gekookte kastanjes en goudbruine spekreepjes over verkruimelen. Je zou er bijna een moord voor begaan. Hoe kan het ook anders, met Halloween voor de deur?

Graag een smeuïgere soep? Giet er dan nog een scheutje room in. Overheerlijk!

Pompoen, kastanjepompoen, butternut squash, patisson ... Je kunt eender welke pompoensoort gebruiken voor deze soep. Laat je fantasie de vrije loop en kruid naar smaak!

Winters aperitief: pompoenhummus

Zo gemakkelijk, zo lekker. Wedden dat deze hummus met een zoete en hartige toets meteen in de smaak valt bij je tafelgenoten?

Je hebt nodig: 200 g pompoen, 1 of 2 teentjes knoflook (of meer als je bang bent voor vampieren), 2 eetlepels olijfolie, 1 theelepel komijn, 180 g kikkererwten (uitgelekt), het sap van een citroen, 1 theelepel tahin (sesampasta), verse koriander, zout en peper.

Heb je geen zin om je pompoen te 'slachten'? Leg hem dan 30 minuutjes in een oven van 180 °C. Ga daarna met een mes na of de pompoen voldoende zacht is of het 'beest' helemaal gaar is, net zoals je bij aardappelen zou doen.

Hup, aan het werk!

  • Laat de pompoen afkoelen (waarom zou je je vingers willen verbranden?) en snijd in blokjes. Doe die samen met de kikkererwten, de tahin, de olijfolie, het citroensap, de knoflook, het zout en de peper, de komijn en de koriander in de mixer. Meng tot een smeuïge pasta.
  • Serveer de hummus met lekkere grissinistokjes, wortelreepjes, bloemkoolroosjes of trollenvingers (wat jij lekker vindt ...)!
De tip van Sylvie

Hummus is een uitstekende partner in crime voor wie op zijn gewicht wil letten en wat gezonder wil leven. Kikkererwten bevatten namelijk veel eiwitten en langzame koolhydraten die geen piek in je bloedsuikerspiegel veroorzaken. Bovendien kun je er zo goed als alle soorten groenten in verwerken, én geeft hummus kleur aan je aperitief. Op smaak brengen doe je met knoflook, specerijen, citroen, verse kruiden, de teennagels van een centaur, het oor van een luchtgeest ... Smakelijk!

Spaghettipompoen: de perfecte illusie!

Spaghettipompoen? Wat is dat nu weer? Wel, zodra deze pompoen gaar is, lijkt hij op spaghetti. Geen wonder dat hij een regelrechte trend is bij de grootste foodies! Alles wat je moet doen, is hem 45 minuten garen in kokend water of een snelkookpan. Je kunt deze pompoen ook 25 tot 45 minuutjes in de oven steken (afhankelijk van de dikte).

Als dat niet gemakkelijk is.

  • Snijd de pompoen eerst in de lengte doormidden. Het zwaarste werk zit er dan al meteen op!
  • Schraap er vervolgens de pitten uit met een lepel.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C en leg de twee stukken pompoen op een vel bakpapier.
  • Smeer de binnenkant in met wat olijfolie en kruid met peper en zout.
  • Leg de pompoenhelften met hun bolle kant naar boven en maak in elk stuk zo'n tiental inkepingen met je mes.
  • Steek de pompoen een half uur in de oven en controleer daarna met een mesje of hij gaar is. Voelt hij niet te hard, maar ook niet te zacht aan? Dan is 'ie precies goed! Het vruchtvlees moet beetgaar zijn.
  • Draai de stukken pompoen om en krab het vruchtvlees los met een vork. Zo maak je er een soort van spaghetti van, die de basis vormt voor de rest van het recept.
  • Stoof in een pan 200 g spekreepjes en twee uien aan. Voeg de pompoenspaghetti toe, roer goed en doe er dan de room bij.
  • Rasp er ook nog een beetje parmezaan over. Klaar is Kees! Dien warm op. Smakelijk!
De tip van Sylvie

Wil je minder koolhydraten naar binnen krijgen? Vervang de pasta in je favoriete pastaschotels dan door deze pompoenspaghetti. Die bevat namelijk veel minder koolhydraten. En denk eraan: kruiden doe je met de ogen van boze kabouters. Die lijken misschien wel een beetje slijmerig, maar zijn o zo lekker!

Butternutgratin: comfort food voor koude winteravonden, brrrrrrr ...

  • Steek de butternutpompoen (ongeveer 600 g) zo'n 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C. Prik er met een mes in om te controleren of het vruchtvlees beetgaar is. Laat afkoelen.
  • Meng twee eieren in een kom met twee eetlepels zure room, 50 g gruyère, een snuifje nootmuskaat, zout en peper. Is de pompoen afgekoeld?
  • Schil hem dan, snijd hem in blokjes en mix die. Meng vervolgens alle ingrediënten.
  • Giet de inhoud van de kom in een ovenschotel en strooi er wat gruyère en een beetje stof uit het spookhuis over.
  • Alles wat je nog moet doen, is de schotel 30 minuten in de oven zetten op 180 °C. Smakelijk!
De tip van Sylvie 

Je kunt ook frietjes snijden van pompoen of kastanjepompoen. Snijd het vruchtvlees in reepjes, leg ze op een vel bakpapier, smeer ze in met olijfolie, kruid met peper en zout en werk af met wat gerookt paprikapoeder of komijn. Bak ze daarna 20 tot 25 minuten in de oven op 180 °C.

Pompoencake

Je kunt pompoen ook perfect verwerken in zoete bereidingen. Cake, taart ... het kan allemaal! Je hebt nodig: 400 g pompoen, 100 g suiker, 75 g bloem, 100 g gesmolten boter, 150 g geraspte kokosnoot, 3 eieren en een half zakje gist.

  • Snijd de pompoen eerst in kleine blokjes en stoom ze in 20 minuten beetgaar.
  • Maak er vervolgens puree van. Voeg daarna alle ingrediënten toe, te beginnen met de boter en de suiker.
  • Giet het beslag in een cakevorm en zet hem 30 tot 40 minuten in de oven. Strooi er als garnituur wat lijnzaad over. Laat afkoelen. Smakelijk!

Heb jij ook het water in de mond gekregen? 🤤 Tag ons zeker op Instagram als je onze receptjes maakt 📱

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen