Gooi je theezakjes niet weg : 6 hacks om ze te hergebruiken

|Lifestyle

Languit in de zetel met een heerlijke kop muntthee: je wordt al zen van het idee alleen. Nu het buiten weer wat frisser is en die warme opkikker extra veel deugd doet, heb je misschien net iets meer zakjes thee rondslingeren. Gooi je die gewoonlijk weg? Je bent niet alleen!

Nochtans zijn er tal van manieren waarop gebruikte theezakjes opnieuw hun nut kunnen bewijzen. We zetten onze favoriete hacks op een rij waarmee je creatief aan de slag kan met je thee-afval, zodat je zonder schuldgevoel van jouw cup of comfort kan slurpen.

1. Van kopje tot compost

Niet alleen koffie maar ook thee is je beste vriend als je groene vingers hebt. Thee bevat veel voedingsstoffen zoals tannine die goed zijn voor bloemen en planten. Vermeng je gebruikte theeblaadjes met de bodem om het in te zetten als natuurlijke meststof. Voor een bonuseffect strooi je wat thee doorheen heel je tuin: dit zal voorkomen dat honden of katten er komen plassen.

Daarnaast kan je je gebruikt theezakje – als het niet van kunststof gemaakt is – op de composthoop gooien om die sneller bruikbaar te maken. De zuren in thee bevorderen namelijk het ontbindingsproces.

2. Maak je huis muisvrij

Muizen in huis, niemand is er dol op. Schakel je liever geen zware middelen in, dan kan je ze ook op een diervriendelijke manier verjagen: met thee! Muizen hebben een hekel aan de geur en zullen je woning niet snel betreden als ze thee ruiken.

Leg je oude theezakjes neer bij alle hoekjes en gaatjes waar ze makkelijk in of uit kunnen kruipen en je huis is in no-time weer muisvrij. Muntthee en zwarte thee werken het meest effectief om de kleine knagers op afstand te houden.

3. Clean that carpet

Zit er een muf geurtje aan je tapijt? Dan kan je een beroep doen op een textielspray, maar evengoed op de blaadjes waar je net thee mee gemaakt hebt. Knip het zakje open, strooi de thee over je tapijt en laat ze een kwartiertje liggen. Daarna hoef je enkel nog eens te stofzuigen en hup: je tapijt ruikt weer lekker fris.

Let er wel op dat je zwarte of groene thee gebruikt. Enkel die worden gemaakt van gedroogde bladeren van de theeplant, camellia sinensis. Andere theesoorten zijn infusies van andere planten en ingrediënten. Daar komen dus geen theeblaadjes aan te pas.

4. Als extra smaakmaker

Na eenmaal gebruikt te zijn, is thee niet sterk genoeg meer om er nog eens een drankje mee te maken. Maar dat betekent niet dat het al z’n smaak verloren is. Je kan het overige aroma zeker nog eens gebruiken als extra smaakmaker in tal van gerechten.

Denk aan jasmijnthee, die je perfect in je rijstwater kan stoppen. Of Japanse chai thee, waarmee je pudding of havermoutpap een nieuwe smaakdimensie geeft.

5. Komaf met stinkende schoenen

Smelly shoes, smelly shoes, what can I do with you? Als je je dat regelmatig afvraagt, bieden theezakjes Phoebe-gewijs een eenvoudige oplossing.

Leg enkele gebruikte (en gedroogde) zakjes in een paar stinkende schoenen en laat ze een nachtje zitten om zweet en bacteriën te verdrijven. De thee absorbeert alle vocht en geur en laat tegelijk z’n eigen parfum achter: een win-win dus.

Weg, wallen!

Ook in het beautydepartement zijn theezakjes waardevol. Komkommerschijfjes op je ogen leggen tegen wallen? Dat kan, maar vochtige theezakjes doen het werk dubbel zo goed. Ze kalmeren de ogen en werken voedend voor de huid.

Daarom bieden ze ook verlichting bij huidirritaties, muggenbeten en zelfs zonnebrand. Investeren in dure crèmes of gezellig een theetje drinken? Wij weten wel wat gekozen 😉

 

Hebben deze tips je geïnspireerd om creatief om te gaan met je gebruikte theezakjes of heb je zelf nog een ander trucje? Laat het weten op onze Facebook- en Instagrampagina.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen